Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda w domu-miedź, tworzywo a może ocynk?

Recommended Posts

Właśnie mam zamiar wykonać instalacje dla zimnej i cieplej wody. Trudno mi sie zdecydowac na konkretne rozwiązanie. Zastanawialem sie nad tworzywem lub ocynkiem, rezygnując calkowicie z miedzi.Teorie znam dośc dobrze i każde z powyższych rozwiązań ma swoje plusy i minusy. Mam prośbę do ,,praktykow " jakie jest Wasze doświadczeniez z w/w materialami. Nie interesują mnie teoretyczne rozważania a jedynie wasze doświadczenia i praktyka

pozdrawiam Michalus

nie bardzo rozumiem na czym polega twój dylemat

gdybyś miał wątpliwości między miedź a tworzywo to można by wykazać wiele za i przeciw ale tworzywo kontra ocynk?

ocynk jest pracochłonny, drogi i nie trwały, wymaga narzędzi spec.

w takiej rozgrywce tworzywo jest rozwiązaniem o wiele lepszym ale wiedz że tworzywo to nie jest tylko tworzywo to całe mnóstwo systemów i materiałów.

osobiście mam doświadczenie w systemie klejonym Nibko i jeśli byś się zdecydował na ten system to mógłbym wiele o nim powiedzieć.

pozdrawiam.

Gość Rari

Hi,

a dlaczego zle o ocynku; moj brat hydraulik wyraza sie w pozytywach, w porownaniu do HDPE czy PP, na ktorym pod wplywem roznic temperaturowych i mediow chemicznych moga powstawac mikrorysy, ktore docelowo beda wieksze i kucie scian "murowane" po ilus tam latach; a ocynk wytrzyma

pzdr

U mnie woda jest w PP zgrzewanym. Normalnie w sieci wodnej mam ciśnienie 8 bar, więc spece od kotła CO założyli mi reduktor ciśnienia żeby kocio nie musiał uruchamiać zaworu bezpieczeństwa. A instalacja bez problemu to wytrzymuje (to znaczy wytrzymywała, bo teraz już nie musi odkąd jest ogranicznik).

Natomiast CO zrobiłem w miedzi, bo rury rozprowadzane pod podłogą barziej do mnie przemawiały właśnie w takim wykonaniu.