michalus 20.08.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Właśnie mam zamiar wykonać instalacje dla zimnej i cieplej wody. Trudno mi sie zdecydowac na konkretne rozwiązanie. Zastanawialem sie nad tworzywem lub ocynkiem, rezygnując calkowicie z miedzi.Teorie znam dośc dobrze i każde z powyższych rozwiązań ma swoje plusy i minusy. Mam prośbę do ,,praktykow " jakie jest Wasze doświadczeniez z w/w materialami. Nie interesują mnie teoretyczne rozważania a jedynie wasze doświadczenia i praktykapozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.08.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 nie bardzo rozumiem na czym polega twój dylematgdybyś miał wątpliwości między miedź a tworzywo to można by wykazać wiele za i przeciw ale tworzywo kontra ocynk?ocynk jest pracochłonny, drogi i nie trwały, wymaga narzędzi spec.w takiej rozgrywce tworzywo jest rozwiązaniem o wiele lepszym ale wiedz że tworzywo to nie jest tylko tworzywo to całe mnóstwo systemów i materiałów.osobiście mam doświadczenie w systemie klejonym Nibko i jeśli byś się zdecydował na ten system to mógłbym wiele o nim powiedzieć.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.08.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 A ja Hepworcik O ocynku mam zdanie jak powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rari 20.08.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Hi,a dlaczego zle o ocynku; moj brat hydraulik wyraza sie w pozytywach, w porownaniu do HDPE czy PP, na ktorym pod wplywem roznic temperaturowych i mediow chemicznych moga powstawac mikrorysy, ktore docelowo beda wieksze i kucie scian "murowane" po ilus tam latach; a ocynk wytrzymapzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.08.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Gwintowanie, piłowanie, zarastanie wewnątrz (szlam, kamień). Może i hydraulicy to lubieją ale do samodzielnej zabawy odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 20.08.2003 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 dzieki za info, ja sklaniam się za tworzywem, tyko jakie??? klejone a może zgrzewane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.08.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Ja się zdecydowałem na wciskane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 20.08.2003 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Jezier troche więcej szczegolow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.08.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Hepworth. Sam zrobię instalację wodną i akurat ten system wydał mi się najbardziej przyjazny. Nie muszę kupować narzędzi ani szukać pomocników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 20.08.2003 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 dzieki, czy ciepla woda bedziesz robil tez w tym systemie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.08.2003 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 I ciepłą i zimną w hepworcie oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zalmar 20.08.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 obserwując tendencje w budownictwie mieszkaniowym zarówno jednorodzinnym jak i wielorodzinnym daje się zauważyć zdecydowaną przewagę tworzywa np. firmy Kisan czy Nibco, w praktyce wybiera się tworzywo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 21.08.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Ja wybrałem tworzywo CO w Hepworcie w wodę w zgrzewanym.Przy dylemacie zgrzewane czy klejone tworzywo to nie słyszałem negatywnych opinii o zgrzewanym a o klejonym tak. W każdym razie jeśli moja instalacja wytrzymała próbę ciśnieniową na 6 atmosfer to przetrzyma i w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 21.08.2003 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Moja wciskana (wszystko w Hep2O) wytrzymała 20 bar PS. W sieci wodociągowej w przed świtem potrafi być ponad 6 barów - ponoć nawet 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 21.08.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 U mnie woda jest w PP zgrzewanym. Normalnie w sieci wodnej mam ciśnienie 8 bar, więc spece od kotła CO założyli mi reduktor ciśnienia żeby kocio nie musiał uruchamiać zaworu bezpieczeństwa. A instalacja bez problemu to wytrzymuje (to znaczy wytrzymywała, bo teraz już nie musi odkąd jest ogranicznik). Natomiast CO zrobiłem w miedzi, bo rury rozprowadzane pod podłogą barziej do mnie przemawiały właśnie w takim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 21.08.2003 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Mam plastiki Wirsbo - prawdopodobnie nie zarastają kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.08.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 dlaczego jesteście przeciwni instalacji w miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.08.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 dlaczego jesteście przeciwni instalacji w miedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 21.08.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Nikt nie napisał, że jest przeciwny miedzi. Poprostu wybraliśmy (jak narazie większość w tym wątku i ja też) tworzywo.Instalacje co i wodne mam z Hepworth'a. Robiłem je sam, pierwszy raz w życiu i działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 21.08.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Czy ktoś w was ma jakieś informacje na temat Kan i TeCe? Instalator który robi w tych systemach twierdzi że to ta sama fabryka. Mi się wydaje, że to tylko bliźniacze systemy. Co prawda decyzję już podjąłem - TeCe ale jestem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts