am 20.08.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Właśnie odebrałem projekt instalacji gazowej na propan. Projektant twierdzi, ze przy ogrzewaniu na propan, nie wystarczy kratka wentylacyjna w kotłowni i kratka nawiewowa (tzw zetka) umieszczona 30cm od posadzki. Przy propanie jest potrzebna kratka na ścianie zewnetrznej na poziomie posadzki. Propan jest cięższy od powietrza i w przypadku przecieku zbiera się właśnie na poziomie posadzki. Projektant twierdzi, że nie może to być zetka, ponieważ propan musi mieć możliwość "wyjścia z pomieszczenia" właśnie na poziomie posadzki. Czy ktoś może to potwierdzić? Przecież zetkę wymyślono po to, żeby nie było przeciągów - jak wykuję dziurę w ścianie na poziomie podłogi, to w zimie będzie bardzo zimno a i snieg może nawieje Jakie są wasze doświadczenia. Czy wszyscy posiadacze instalacji na propan mają takie kratki na poziomie podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 20.08.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Przeciez mozesz zrobic "zetke" ale w poziomie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 20.08.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 am - projektant to samo nam powiedział i wcale nie jesteśmy tym zachwyceni. Teraz mamy zetkę tak jak i Ty ale chyba trzeba będzie coś takiego zrobić i na zimę zatkać albo co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 20.08.2003 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Nie pomyslałem o tej zetce w poziomie - fajny pomysł - nie wiem tylko, czy tak mozna przy propoanie. Ja na razie kratki nie montuje. Planuję dać czujnik propanu na podłodze połączony z zaworem odcinajacym dopływ gazu do budynku. NIe wiem tylko, czy UDT mi to zaakceptuje.Ciekawy jestem, czy rzeczywiście wszyscy "propanowcy" taka kratkę mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 20.08.2003 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 My już taki czujnik mamy ale nie wiedziałam, że można go podłączyć do zaworu odcinającego gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 16.03.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Odpowiedź na tym forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199200-PROPAN-–-własny-zbiornik-LPG&p=5272057#post5272057 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts