Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz propan a zimna kotłownia...

am

Recommended Posts

Właśnie odebrałem projekt instalacji gazowej na propan.

Projektant twierdzi, ze przy ogrzewaniu na propan, nie wystarczy kratka wentylacyjna w kotłowni i kratka nawiewowa (tzw zetka) umieszczona 30cm od posadzki.

Przy propanie jest potrzebna kratka na ścianie zewnetrznej na poziomie posadzki. Propan jest cięższy od powietrza i w przypadku przecieku zbiera się właśnie na poziomie posadzki.

Projektant twierdzi, że nie może to być zetka, ponieważ propan musi mieć możliwość "wyjścia z pomieszczenia" właśnie na poziomie posadzki.

Czy ktoś może to potwierdzić?

Przecież zetkę wymyślono po to, żeby nie było przeciągów - jak wykuję dziurę w ścianie na poziomie podłogi, to w zimie będzie bardzo zimno a i snieg może nawieje :x

Jakie są wasze doświadczenia. Czy wszyscy posiadacze instalacji na propan mają takie kratki na poziomie podłogi?

Nie pomyslałem o tej zetce w poziomie - fajny pomysł - nie wiem tylko, czy tak mozna przy propoanie.

Ja na razie kratki nie montuje. Planuję dać czujnik propanu na podłodze połączony z zaworem odcinajacym dopływ gazu do budynku.

NIe wiem tylko, czy UDT mi to zaakceptuje.

Ciekawy jestem, czy rzeczywiście wszyscy "propanowcy" taka kratkę mają

• 8 years później...