mako5 14.01.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Właśnie wraca u mnie temat bramy garażowej i bramy wjazdowej. Zacząłem rozeznawać temat. Generalnie założenia mam takie że ma być duża segmentowa i ocieplona brama garażowa (5x2,1m) z porządnym napędem i napęd do bramy wjazdowej tej samej firmy z funkcją furtki aby sterować wszystkim jednym pilotem czterokanałowym. Udałem się do krakowskiego przedstawiciela firmy Hormann i wszystko na pierwszy rzut oka wydawało się ok, bramy całkiem fajne i porządnie wykonane choć drogie. No i jak zacząłem drążyć temat napędów i pilotów to się niestety mocno rozczarowałem. Okazało się że mają tylko piloty i radia ze STAŁYM kodem. Na dodatek w ulotce reklamowej największą wadę transmisji przedstawiają jako swoją zaletę: "Uproszczone kopiowanie kodu z jednego pilota do drugiego" czyli możliwość sklonowania pilota przez zbliżenie jednego do drugiego i naciśnięcie guzika. To przecież największa wada i ogromne zagrożenie. Przy bramie wjazdowej może nie aż tak duże bo w końcu tą bramę można przeskoczyć ale po co w bramie garażowej jakieś super zabezpieczenia mechaniczne, automatyczne ryglowanie jak przy każdym naciśnięciu pilota rozsyłamy na kilkadziesiąt metrów w każdą stronę rozkodowany klucz do naszego garażu/domu? Ponieważ słowa nie ma w ulotce że to kod stały zapytałem czy mają w ofercie radia i piloty ze zmiennym kodem. Pani z rozbrajającym uśmiechem powiedziała że: "Oczywiście! Mogę sobie nawet codziennie ten kod zmieniać" . Zapewne trzeba trochę sprzętu do przejęcia tego kodu ale przy dzisiejszej technice nie jest to żadnym problemem. Ech, trochę się zbulwersowałem bo po takiej firmie oczekiwałem czegoś więcej. Chyba jednak zostanie mi wybór samej bramy bez automatyki i komplet pilotów/nadajników/napędów od Nice'a. Ciekawe że oni dostrzegają problem i zabezpieczają transmisję. Ktoś rozeznawał temat jak to wygląda u innych producentów? Wiśniowski widzę że ma kod zmienny ale jakoś nie mam zaufania do ich jakości. A może coś pomieszali i jednak Hormann ma zabezpieczenia??? Aż mi się nie chce wierzyć że nie przykładają w ogóle uwagi do bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 14.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam!Również na dniach miałem udać się do przedstawiciela Hormanna w celu wyceny bramy garażowej z automatyką, ale skoro piszesz że transmisja nie jest w ogóle zabezpieczona chyba zostanę przy ręcznym podnoszeniu bramy :/ Może warto wysłać jakiegoś e-mail do Hormanna z pytaniem w tej sprawie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 14.01.2008 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam! Również na dniach miałem udać się do przedstawiciela Hormanna w celu wyceny bramy garażowej z automatyką, ale skoro piszesz że transmisja nie jest w ogóle zabezpieczona chyba zostanę przy ręcznym podnoszeniu bramy :/ Może warto wysłać jakiegoś e-mail do Hormanna z pytaniem w tej sprawie. Pozdrawiam Dzwoniłem do Hormanna na infolinię aby zadać te kłopotliwe pytania ale powiedzieli że mi nic technicznego mi nie powiedzą i odesłali mnie do lokalnego przedstawiciela w Krakowie. A to co usłyszałem u przedstawiciela już napisałem . Jak pisałem do otwarcia trzeba trochę specjalistycznej elektroniki ale wszystko do nabycia bez większego problemu. Jak by otwieranie bramy takim pilotem porównać do otwierania drzwi wejściowych to wyglądało by tak że zbliżasz się do domu, wyciągasz klucz, pokazujesz go dokładnie wszystkim w okolicy i dopiero otwierasz drzwi. Większość nie będzie zainteresowana oglądaniem ale a nuż ktoś będzie i odbije wzór klucza w plastelinie... Potem z tego, mając odpowiedni sprzęt, da się dorobić klucz. Plastelina to odpowiednik tej elektroniki której potrzeba do nasłuchu. Jak parę lat temu taka elektronika była bardzo droga i niedostępna to może takie coś uchodziło ale nie w dzisiejszych czasach... Nie jestem specjalistą ale do nasłuchu trzeba chyba skaner częstotliwości (ceny poniżej 1000zł). Do tego jeszcze pewnie laptop oraz nadajnik z przerobionego pilota i brama stoi otworem. To może jest trochę bardziej skomplikowane w rzeczywistości ale do zrobienia ale nie bez powodu producenci przechodzą na dynamicznie zmienny kod. Coś mi się wydaje że marketing Hormanna działa dobrze i żeruje na niewiedzy klientów... Ale cały czas podkreślam że wiedzę czerpię tyko z wizyty u lokalnego dystrybutora choć wymowne jest to że Hormann nie porusza tematu w swoich ulotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 14.01.2008 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Udałem się do krakowskiego przedstawiciela firmy Hormann i wszystko na pierwszy rzut oka wydawało się ok, bramy całkiem fajne i porządnie wykonane choć drogie. No i jak zacząłem drążyć temat napędów i pilotów to się niestety mocno rozczarowałem. Okazało się że mają tylko piloty i radia ze STAŁYM kodem. [ciach] Na stronie Normstahla widzę że też mają zmienny kod i to we wszystkich modelach napędów do bram garażowych. Tyle że nie mają napędów do bram wjazdowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 14.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Udałem się do krakowskiego przedstawiciela firmy Hormann i wszystko na pierwszy rzut oka wydawało się ok, bramy całkiem fajne i porządnie wykonane choć drogie. No i jak zacząłem drążyć temat napędów i pilotów to się niestety mocno rozczarowałem. Okazało się że mają tylko piloty i radia ze STAŁYM kodem. [ciach] Na stronie Normstahla widzę że też mają zmienny kod i to we wszystkich modelach napędów do bram garażowych. Tyle że nie mają napędów do bram wjazdowych . Tu mi ulżyło, nawet nie pomyslalem zeby sie tym zainteresowac . Co do bram wjazdowych to normstahl ma jakiś moduł do napedów takowych (podobno kosztuje 300-400pln) i można sterowac obiema bramami tym samym pilotem. Przynajmniej ich rep tak twierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinek21 15.01.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jeżleli nie musisz mieć Hormanna, to może skorzystasz z tego: http://allegro.pl/item296192880_naped_ml_500_zmienny_kod_gw_2_lata_najtaniej.htmlU mnie działa to kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 15.01.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jeżleli nie musisz mieć Hormanna, to może skorzystasz z tego: http://allegro.pl/item296192880_naped_ml_500_zmienny_kod_gw_2_lata_najtaniej.html U mnie działa to kilka lat. Pięciometrowej bramy nie ruszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.01.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Na stronie Normstahla widzę że też mają zmienny kod i to we wszystkich modelach napędów do bram garażowych. Tyle że nie mają napędów do bram wjazdowych . Możesz kupić za 220zł netto 2 kanałowy odbiornik do pilotów Normstahla (które są standardowo 4-ro kanałowe) i wysterować sobie napęd bramy wjazdowej i np. oświetlenie drogi wjazdowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 15.01.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A da się taką bramę bez automatyki otworzyć? Muszę zejść z kosztów, ale nie wiem, czy dam rade otwierać prawie 5m bramę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 15.01.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Da się jak najbardziej (przy prawidłowo ustawionych sprężynach). Ale pamiętaj, że automatyka montowana później będzie kosztował 2x tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 15.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FITTER 15.01.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jeżleli nie musisz mieć Hormanna, to może skorzystasz z tego: http://allegro.pl/item296192880_naped_ml_500_zmienny_kod_gw_2_lata_najtaniej.html U mnie działa to kilka lat. czesć no napewno panie to super rada polecic badziew który popracuje 2 lata i sie rozleci .Jak jestes taki doradca to powiedz kto prowadzi serwis tego badziewia i gdzie jest siedziba firmy w polsce i kosztuja części zamienne i czy wogóle są ???????????????????? to jest sprzet typu bierz i spadaj!!!!!!!!! ..................................... odnośnie pilotów na kod stały i kod zmienny co myslicie że jak kod zmienny to nieda się go zklonowac .a własnie że da i to bez problemów. ............................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 15.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Mam bramę Hormann, ale używam innego pilota tzn zespolonego pilota do otwierania bramy wjazdowej. Drugi przycisk steruje poprzez dodatkowy odbiornik napęd Hormanna.Tak generalnie nie tragizowałbym, bo tak należy podejść do tematu. Pilot oryginalny jest sporych rozmiarów i nie można go przypiąć do kluczyków, więc go nie używam. No może czasem jak chcę bramę otworzyć od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 16.01.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Mam bramę Hormann, ale używam innego pilota tzn zespolonego pilota do otwierania bramy wjazdowej. Drugi przycisk steruje poprzez dodatkowy odbiornik napęd Hormanna. Tak generalnie nie tragizowałbym, bo tak należy podejść do tematu. Pilot oryginalny jest sporych rozmiarów i nie można go przypiąć do kluczyków, więc go nie używam. No może czasem jak chcę bramę otworzyć od wewnątrz. Tzn. masz napęd Hormana i do niego dodatkowy odbiornik? Takie zespolone napędy mają wejście na taki odbiornik? To było by jakieś rozwiązanie bo problem jest tylko w samej przestarzałej transmisji radiowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 16.01.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Oczywiście. Trzeba zdjąć osłonę napędu od tyłu patrząc od strony bramy. Jest tam listwa zaciskowa i tam trzeba się wpiąć z odbiornikiem innej firmy tzn. tej od napędu bramy wjazdowej na działkę. Ja mam napęd BAT400 do bramy dwuskrzydłowej. Wykorzystujesz zasilanie z napędu Hormanna i wpinasz się w styki uruchamiające sekwencje otwierania i zamykania. Tak na prawdę funkcję tą realizuje styk przekaźnika odbiornika radiowego, który w ten sposób steruje napędem. Oryginalne radio jest też zamontowane aby działał pilot Hormanna.Wszystko jest w istrukcji obsługi i montażu bramy i napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 17.01.2008 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Wszystko jest w istrukcji obsługi i montażu bramy i napędu. Niestety w opisach dostępnych przed kupnem tego nie ma . Dzięki za info. Czy ten dostęp jest bez zrywania jakiś plomb gwarancyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 17.01.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Tam nie ma żadnych plomb bo do tej listwy jest podłączony także oryginalny odbiornik oraz zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 18.01.2008 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Tam nie ma żadnych plomb bo do tej listwy jest podłączony także oryginalny odbiornik oraz zasilanie. No to super . Dzięki. To mi znacznie ułatwi poszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts