Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie, co robić źle wykonana robota!

alela

Recommended Posts

Zatrudniłam ,,ekipę,,do wykończenia swojego domu na szczęście tylko salonu wzięli górę pieniędzy robotę spieprzyli bo po dwóch tygodniach zaczął pękać ich gips na ścianie:) teraz mają mnie gdzies nie dośc że nie chcą przyjśc poprawić to co zwalili to jeszzcze nie chcą zwrócić kasy za robotę ani się jakoś dogadać. Na szczęscie wpłaciłam im tylko za 3/4 prac, umowę spisałam.

Co robić, gdzie to zgłosić.Dowiedziałam się już że gdybym wzięła rzeczoznawce budowlanego to taka ekspertyza kosztowała by mnie praktycznie tyle ile im zapłaciłam ok 8000 zł + sprawa sądowa. Czy jest jakiś inny sposób żeby nie pchać się w takie koszty a gdzieś ich zgłosić i udupić. Nie wiem na poilicję? Przecież muszę coś zrobic nawet po to zeby ktos inny nie trafił na tych partaczy! A ich ogłoszenia widzę że idą w Wyborczej oni działają na terenie W-wy.

Pozdrawiam

nie dośc że nie chcą przyjśc poprawić to co zwalili to jeszzcze nie chcą zwrócić kasy za robotę ani się jakoś dogadać. Na szczęscie wpłaciłam im tylko za 3/4 prac, umowę spisałam.

Po pierwsze: udokumentuj wszystki wady. Zrób zdjęcia itp.

Po drugie: rzeczoznawcy prywatnego nie bierz, szkoda kasy. W razie sprawy sądowej sąd i tak wyznaczy własnego biegłego, opinii rzeczoznawcy nie weźmie pod uwagę, bo sam fakt, że został on wynajęty przez jedną ze stron sporu może świadczyć o braku obiektywizmiu w opinii.

Po trzecie: dokładnie opisz na forum, co mieli zrobić budowlańcy i na czym polegają błędy. To, co piszesz na razie, to ogólniki.

Po czwarte: aby skutecznie doradzić musiałbym znać dokładnie Twoją umowę oraz wszelką pisemną korespondencję Twoją z budowlańcami. Bez tego nie ma doradzania, tylko bicie piany i gadanie o niczym. Ważne jest np. jakie są w umowie przewidziane kary, kiedy umowa była zawarta, kiedy jest termin ostatecznego zakończenia prac, jakie są zapisy o płątnościach, czy masz pokwitowania na przekazaną budowlańcom kasę itd. Jeśli możesz, zeskanuj wszyskie papiery (usuwając dane osobowe swoje i budowlańców) i zaprezentuj nam.