Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przecież zakład energetyczny zrobi ci przyłącze.

A jeśli chcesz pożyczać prąd bo nie masz skrzynki to daj sobie spokój załatw agregat, mi praktycznie ciągną chłopaki na agregacie od samego początku - a mam skrzynkę tak od połowy tego czasu :). Dopiero teraz będę robiła podłączenie.

Zwłaszcza że prawie cały beton jest z "gruchy" tylko do murowania trochę potrzeba. A później to już skrzynkę powinni ci zrobić.

A jak masz w warunkach wpisane skad masz miec prąd?

W jakich warunkach? Mam plan zagospodarowania przestrzennego.

Na działce nie mam ani słupa, ani w ziemi nic nie biegnie, a żaden z sąsiadów nie chce sie zgodzić, aby on niego przeciągnąć prąd do mnie:(

Jakkolwiek, oni nie mają nic do gadania. Skrzynki, przez które są podłączeni są własnością zakładu energetycznego i to on sobie ustala gdzie cię podłączy. A jak mają przyłącze ze słupa, no to zakład najprawdopodobniej również ciebie od słupa podłączy.

Moim zdaniem to nie Twój kłopot, tylko ZE. I on sobie skutecznie poradzi :)

Szczerze to powiem wprost, nie mam pojęcia o jakich uzgodnieniach mówisz:(

Jak jest Plan Zagospodarowania Przestrzennego to nie muszę mieć Warunków Zabudowy - jeśli o to Ci chodzi.

Jakkolwiek, oni nie mają nic do gadania. Skrzynki, przez które są podłączeni są własnością zakładu energetycznego i to on sobie ustala gdzie cię podłączy. A jak mają przyłącze ze słupa, no to zakład najprawdopodobniej również ciebie od słupa podłączy.

niekoniecznie - jak słupy stoją na ziemi sąsiadów to ZE musi mieć ich zgode na wejście na posesje a skąd dopiero na kopanie kabla. ZE zleca przygotowanie formalne firmom zewnętrznym a w warunkach przyłączenia najczęściej piszą, że warunkiem jest uzyskanie pozwolenia na budowe rozbudowy sieci - u mnie też był z tym problem ale z sąsiadami załatwiłem po dobroci :-)

Chodzi o warunki przyłączenia działki do prądu.

Wydaje je nieodpłatnie miejscowy zakład energetyczny. Trzeba złożyć wniosek o ich wydanie wraz z mapą lokalizacyjną ( do nabycia w miejscowych zasobach kartograficznych ).

Pozdrawiam.

niekoniecznie - jak słupy stoją na ziemi sąsiadów to ZE musi mieć ich zgode na wejście na posesje a skąd dopiero na kopanie kabla. ZE zleca przygotowanie formalne firmom zewnętrznym a w warunkach przyłączenia najczęściej piszą, że warunkiem jest uzyskanie pozwolenia na budowe rozbudowy sieci - u mnie też był z tym problem ale z sąsiadami załatwiłem po dobroci :-)

A jak rozwiązać sprawę jak po dobroci nie chcą a czas goni:( Żądają kosmicznych sum za "zgodę"!

Powiedz mi budujesz jżz dom masz dom juz wybudowany czy dopiero bedziesz sie starał dom wybudować? Jezeli chcesz podłaczyc prad wystepujesz do elektrowni o warunki dostarczenia energi i oni oni Ci w tych warunkach nakreślą skad ten prąd będziesz miał dostarczony. .
Powiedz mi budujesz jżz dom masz dom juz wybudowany czy dopiero bedziesz sie starał dom wybudować? Jezeli chcesz podłaczyc prad wystepujesz do elektrowni o warunki dostarczenia energi i oni oni Ci w tych warunkach nakreślą skad ten prąd będziesz miał dostarczony. .

Będę budował, staram się o pozwolenie na budowę.

Byłem w ZE i powiedzieli mi, że z okazji tego że na mojej działce nie ma słupa z prądem, ani nie biegnie z ziemi, muszę mieć zgodę sąsiada od którego będę "brał" ten prąd. Cały szkopuł w tym, że moi "słodcy sąsiedzi" albo się nie zgadzają, żeby od nich do mnie ciągnęli linię (słupami lub ziemią) albo jak się zgadzają to żądają takich kwot, że jak słyszę to siadam z wrażenia.

Powtórze jeszcze raz. Złożyłeś wniosek o wydanie warunków podłączenia do prądu ? Czy tylko byłeś w ZE ?

Jak masz działkę budowlaną ZE musi cię podłączyć !!

To, że oni mają kłopoty techniczne jak to zrobić, to nie Twój problem. Odmawiając przyłączenia muszą powiadomić Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i sprawa się im komplikuje.

Pozdrawiam.

Powtórze jeszcze raz. Złożyłeś wniosek o wydanie warunków podłączenia do prądu ? Czy tylko byłeś w ZE ?

To, że oni mają kłopoty techniczne jak to zrobić, to nie Twój problem. Odmawiając przyłączenia muszą powiadomić Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i sprawa się im komplikuje.

Pozdrawiam.

Byłem w energetyce, ale tam kazali mi wskazać skąd chcę mieć prąd (od którego sąsiada), aby mogli przyjąć wniosek o wydanie warunków przyłączenia do prądu i powiedzieli, że jak chce mieć prąd to muszę mieć zgodę sąsiada. Po boku sąsiedzi mają prąd puszczony ziemią więc powiedzieli że muszę mieć ich zgodę na przekopanie się z tym kablem przez ich działkę do mojej. A sąsiedzi na przeciwko mają słupa i też muszę mieć ich zgodę. Nie da rady puścić bezpośrednio z tego słupa do mnie bo za duża odległość - musi jeden słup stanąć na działce sąsiada (a puścić ziemią prądu nie pozwalają).

I napisz jeszcze, jakie oni mają te przełącza (napowietrzne czy kablowe) i czy mają skrzynki i jak one są zlokalizowane. To coś rzuci światła na sprawę, choć tak jak pisałem - to problem ZE a nie Twój.

Słuchaj kolego z Gorlic :).

Widzę że nie kumasz o co chodzi.

To energetyka ma ci zrobić prąd do granicy działki.

Wygląda to tak:

1. Podpisujesz umowę z energetyką i płacisz im część kasy za moc, jaką zamówiłeś

2. Energetyka ogłasza przetarg na wykonanie twojego przyłącza

3. Wygrywa to „jakaś tam firma” i to ona zajmuje się wszystkim o czym ty nie masz pojęcia, np (mapą do celów projektowych, projektem przyłącza, uzgodnieniami z przejściem, wykopaniem dziury pod kabel, ułożeniem kabla, podłączeniem go z słupem i do skrzynki, którą oni ci też postawią)

4. Zgłasza się do ciebie ta firma i ty podpisujesz odbiór kluczy do skrzynki.

5. Bierzesz elektryka z uprawnieniami i on ci robi przyłącze już od skrzynki do domu i zgłasza to w energii

6. Płacisz energetyce resztę kasy za moc i wybierasz taryfę.

I napisz jeszcze, jakie oni mają te przełącza (napowietrzne czy kablowe) i czy mają skrzynki i jak one są zlokalizowane. To coś rzuci światła na sprawę, choć tak jak pisałem - to problem ZE a nie Twój.

3 sąsiadów:

2 ma skrzynki, jeden ma napowietrzne, wszystko na ich działkach.

Pozdrawiam.

Byłem w energetyce, ale tam kazali mi wskazać skąd chcę mieć prąd (od którego sąsiada), aby mogli przyjąć wniosek o wydanie warunków przyłączenia do prądu i powiedzieli, że jak chce mieć prąd to muszę mieć zgodę sąsiada. Po boku sąsiedzi mają prąd puszczony ziemią więc powiedzieli że muszę mieć ich zgodę na przekopanie się z tym kablem przez ich działkę do mojej. A sąsiedzi na przeciwko mają słupa i też muszę mieć ich zgodę. Nie da rady puścić bezpośrednio z tego słupa do mnie bo za duża odległość - musi jeden słup stanąć na działce sąsiada (a puścić ziemią prądu nie pozwalają).

Tak jak napisał frykow.

To jest ich problem, złóż wniosek. Masz PZP i jest działka budowlana MUSZĄ ( poza kilkoma wyjątkami ) podłączyć cię do linii. Jak to zrobią to nie Twój problem. Problem to oni mogą mieć jak Ci odmówią.

Pozdrawiam.

Słuchaj kolego z Gorlic :).

Widzę że nie kumasz o co chodzi.

To energetyka ma ci zrobić prąd do granicy działki.

Wygląda to tak:

1. Podpisujesz umowę z energetyką i płacisz im część kasy za moc, jaką zamówiłeś

2. Energetyka ogłasza przetarg na wykonanie twojego przyłącza

3. Wygrywa to „jakaś tam firma” i to ona zajmuje się wszystkim o czym ty nie masz pojęcia, np (mapą do celów projektowych, projektem przyłącza, uzgodnieniami z przejściem, wykopaniem dziury pod kabel, ułożeniem kabla, podłączeniem go z słupem i do skrzynki, którą oni ci też postawią)

4. Zgłasza się do ciebie ta firma i ty podpisujesz odbiór kluczy do skrzynki.

5. Bierzesz elektryka z uprawnieniami i on ci robi przyłącze już od skrzynki do domu i zgłasza to w energii

6. Płacisz energetyce resztę kasy za moc i wybierasz taryfę.

Słuchaj kolego/koleżanko z Wrocławia :)

Bardzo cieszy mnie Twoja opinia, gdyby tak jeszcze mówili w ZE to byłbym szczęśliwy.

Byłem w ZE i mi powiedzieli że MUSZĘ mieć zgodę sąsiada od którego będą przedłużać "kabel z prądem" do mojej działki.

Rozumiem co piszesz, ale masz na to jakieś potwierdzenie w przepisach, bo ja już latam od 2 tygodni ZE-sąsiedzi i słyszę to samo, w ZE - musi mieć Pan zgodę sąsiada, a u sąsiadów albo słyszę NIE albo sumy wysoko przekraczające moje możliwości finansowe.

No to teraz w końcu piszesz jak należy. Niestety ja miałem podobny problem jak Ty, ale sąsiad w końcu się zgodził żebym prąd od niego pociągnął. Tylko ze u mnie była inna sytuacja na działce sąsiada stał słup od którego do mnie była ciągnięta prowizorka i sąsiad chciał się tego słupa pozbyć. Dostałem zgodę od niego pod warunkiem ze zakład energetyczny ten słup usunie i prąd podciągnie do mnie ziemią. Ale jak by się sąsiad nie zgodził to zakład i tak by musiał mi ten prąd podłączyć tylko od drogi dojazdowej. I jak u Ciebie sąsiedzi się nie zgadzają to zakład może Ci ten prąd poprowadzić droga dojazdową która dojeżdżasz do posesji. A że droga będzie dalsza to Ciebie to nie interesuje ty płacisz tylko za ilość zamawianych kilowatów a zakład pokrywa koszty budowy tego przyłacza do granicy posesji. Wiec wskaż im ze chcesz miec prąd podciagniety droga dojazdową i bedzie po problemie.