pawel_beskid_niski 14.01.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam. Mam "mały" problem - sąsiedzi. Mam ich tróje i żaden nie chce się zgodzić, abym od niego wziął prąd. Co zrobić? Pomożcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A jak masz w warunkach wpisane skad masz miec prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 14.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Przecież zakład energetyczny zrobi ci przyłącze. A jeśli chcesz pożyczać prąd bo nie masz skrzynki to daj sobie spokój załatw agregat, mi praktycznie ciągną chłopaki na agregacie od samego początku - a mam skrzynkę tak od połowy tego czasu . Dopiero teraz będę robiła podłączenie. Zwłaszcza że prawie cały beton jest z "gruchy" tylko do murowania trochę potrzeba. A później to już skrzynkę powinni ci zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A jak masz w warunkach wpisane skad masz miec prąd? W jakich warunkach? Mam plan zagospodarowania przestrzennego. Na działce nie mam ani słupa, ani w ziemi nic nie biegnie, a żaden z sąsiadów nie chce sie zgodzić, aby on niego przeciągnąć prąd do mnie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.01.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Nie robiłes uzgodnień? W nich masz napisane skad bedzie doprowadzony do Ciebie prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 14.01.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jakkolwiek, oni nie mają nic do gadania. Skrzynki, przez które są podłączeni są własnością zakładu energetycznego i to on sobie ustala gdzie cię podłączy. A jak mają przyłącze ze słupa, no to zakład najprawdopodobniej również ciebie od słupa podłączy. Moim zdaniem to nie Twój kłopot, tylko ZE. I on sobie skutecznie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Szczerze to powiem wprost, nie mam pojęcia o jakich uzgodnieniach mówisz:(Jak jest Plan Zagospodarowania Przestrzennego to nie muszę mieć Warunków Zabudowy - jeśli o to Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 14.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jakkolwiek, oni nie mają nic do gadania. Skrzynki, przez które są podłączeni są własnością zakładu energetycznego i to on sobie ustala gdzie cię podłączy. A jak mają przyłącze ze słupa, no to zakład najprawdopodobniej również ciebie od słupa podłączy. Moim zdaniem to nie Twój kłopot, tylko ZE. I on sobie skutecznie poradzi niekoniecznie - jak słupy stoją na ziemi sąsiadów to ZE musi mieć ich zgode na wejście na posesje a skąd dopiero na kopanie kabla. ZE zleca przygotowanie formalne firmom zewnętrznym a w warunkach przyłączenia najczęściej piszą, że warunkiem jest uzyskanie pozwolenia na budowe rozbudowy sieci - u mnie też był z tym problem ale z sąsiadami załatwiłem po dobroci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.01.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Chodzi o warunki przyłączenia działki do prądu. Wydaje je nieodpłatnie miejscowy zakład energetyczny. Trzeba złożyć wniosek o ich wydanie wraz z mapą lokalizacyjną ( do nabycia w miejscowych zasobach kartograficznych ). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jakkolwiek, oni nie mają nic do gadania. Skrzynki, przez które są podłączeni są własnością zakładu energetycznego i to on sobie ustala gdzie cię podłączy. A jak mają przyłącze ze słupa, no to zakład najprawdopodobniej również ciebie od słupa podłączy. Moim zdaniem to nie Twój kłopot, tylko ZE. I on sobie skutecznie poradzi niekoniecznie - jak słupy stoją na ziemi sąsiadów to ZE musi mieć ich zgode na wejście na posesje a skąd dopiero na kopanie kabla. ZE zleca przygotowanie formalne firmom zewnętrznym a w warunkach przyłączenia najczęściej piszą, że warunkiem jest uzyskanie pozwolenia na budowe rozbudowy sieci - u mnie też był z tym problem ale z sąsiadami załatwiłem po dobroci A jak rozwiązać sprawę jak po dobroci nie chcą a czas goni:( Żądają kosmicznych sum za "zgodę"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.01.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Powiedz mi budujesz jżz dom masz dom juz wybudowany czy dopiero bedziesz sie starał dom wybudować? Jezeli chcesz podłaczyc prad wystepujesz do elektrowni o warunki dostarczenia energi i oni oni Ci w tych warunkach nakreślą skad ten prąd będziesz miał dostarczony. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Powiedz mi budujesz jżz dom masz dom juz wybudowany czy dopiero bedziesz sie starał dom wybudować? Jezeli chcesz podłaczyc prad wystepujesz do elektrowni o warunki dostarczenia energi i oni oni Ci w tych warunkach nakreślą skad ten prąd będziesz miał dostarczony. . Będę budował, staram się o pozwolenie na budowę. Byłem w ZE i powiedzieli mi, że z okazji tego że na mojej działce nie ma słupa z prądem, ani nie biegnie z ziemi, muszę mieć zgodę sąsiada od którego będę "brał" ten prąd. Cały szkopuł w tym, że moi "słodcy sąsiedzi" albo się nie zgadzają, żeby od nich do mnie ciągnęli linię (słupami lub ziemią) albo jak się zgadzają to żądają takich kwot, że jak słyszę to siadam z wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.01.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Powtórze jeszcze raz. Złożyłeś wniosek o wydanie warunków podłączenia do prądu ? Czy tylko byłeś w ZE ? Jak masz działkę budowlaną ZE musi cię podłączyć !!To, że oni mają kłopoty techniczne jak to zrobić, to nie Twój problem. Odmawiając przyłączenia muszą powiadomić Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i sprawa się im komplikuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Powtórze jeszcze raz. Złożyłeś wniosek o wydanie warunków podłączenia do prądu ? Czy tylko byłeś w ZE ? Jak masz działkę budowlaną ZE musi cię podłączyć !! To, że oni mają kłopoty techniczne jak to zrobić, to nie Twój problem. Odmawiając przyłączenia muszą powiadomić Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i sprawa się im komplikuje. Pozdrawiam. Byłem w energetyce, ale tam kazali mi wskazać skąd chcę mieć prąd (od którego sąsiada), aby mogli przyjąć wniosek o wydanie warunków przyłączenia do prądu i powiedzieli, że jak chce mieć prąd to muszę mieć zgodę sąsiada. Po boku sąsiedzi mają prąd puszczony ziemią więc powiedzieli że muszę mieć ich zgodę na przekopanie się z tym kablem przez ich działkę do mojej. A sąsiedzi na przeciwko mają słupa i też muszę mieć ich zgodę. Nie da rady puścić bezpośrednio z tego słupa do mnie bo za duża odległość - musi jeden słup stanąć na działce sąsiada (a puścić ziemią prądu nie pozwalają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 14.01.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 I napisz jeszcze, jakie oni mają te przełącza (napowietrzne czy kablowe) i czy mają skrzynki i jak one są zlokalizowane. To coś rzuci światła na sprawę, choć tak jak pisałem - to problem ZE a nie Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 14.01.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Słuchaj kolego z Gorlic . Widzę że nie kumasz o co chodzi. To energetyka ma ci zrobić prąd do granicy działki. Wygląda to tak: 1. Podpisujesz umowę z energetyką i płacisz im część kasy za moc, jaką zamówiłeś 2. Energetyka ogłasza przetarg na wykonanie twojego przyłącza 3. Wygrywa to „jakaś tam firma” i to ona zajmuje się wszystkim o czym ty nie masz pojęcia, np (mapą do celów projektowych, projektem przyłącza, uzgodnieniami z przejściem, wykopaniem dziury pod kabel, ułożeniem kabla, podłączeniem go z słupem i do skrzynki, którą oni ci też postawią) 4. Zgłasza się do ciebie ta firma i ty podpisujesz odbiór kluczy do skrzynki. 5. Bierzesz elektryka z uprawnieniami i on ci robi przyłącze już od skrzynki do domu i zgłasza to w energii 6. Płacisz energetyce resztę kasy za moc i wybierasz taryfę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 I napisz jeszcze, jakie oni mają te przełącza (napowietrzne czy kablowe) i czy mają skrzynki i jak one są zlokalizowane. To coś rzuci światła na sprawę, choć tak jak pisałem - to problem ZE a nie Twój. 3 sąsiadów: 2 ma skrzynki, jeden ma napowietrzne, wszystko na ich działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 14.01.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Powtórze jeszcze raz. Złożyłeś wniosek o wydanie warunków podłączenia do prądu ? Czy tylko byłeś w ZE ? Jak masz działkę budowlaną ZE musi cię podłączyć !! To, że oni mają kłopoty techniczne jak to zrobić, to nie Twój problem. Odmawiając przyłączenia muszą powiadomić Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki i sprawa się im komplikuje. Pozdrawiam. Byłem w energetyce, ale tam kazali mi wskazać skąd chcę mieć prąd (od którego sąsiada), aby mogli przyjąć wniosek o wydanie warunków przyłączenia do prądu i powiedzieli, że jak chce mieć prąd to muszę mieć zgodę sąsiada. Po boku sąsiedzi mają prąd puszczony ziemią więc powiedzieli że muszę mieć ich zgodę na przekopanie się z tym kablem przez ich działkę do mojej. A sąsiedzi na przeciwko mają słupa i też muszę mieć ich zgodę. Nie da rady puścić bezpośrednio z tego słupa do mnie bo za duża odległość - musi jeden słup stanąć na działce sąsiada (a puścić ziemią prądu nie pozwalają). Tak jak napisał frykow. To jest ich problem, złóż wniosek. Masz PZP i jest działka budowlana MUSZĄ ( poza kilkoma wyjątkami ) podłączyć cię do linii. Jak to zrobią to nie Twój problem. Problem to oni mogą mieć jak Ci odmówią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_beskid_niski 14.01.2008 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Słuchaj kolego z Gorlic . Widzę że nie kumasz o co chodzi. To energetyka ma ci zrobić prąd do granicy działki. Wygląda to tak: 1. Podpisujesz umowę z energetyką i płacisz im część kasy za moc, jaką zamówiłeś 2. Energetyka ogłasza przetarg na wykonanie twojego przyłącza 3. Wygrywa to „jakaś tam firma” i to ona zajmuje się wszystkim o czym ty nie masz pojęcia, np (mapą do celów projektowych, projektem przyłącza, uzgodnieniami z przejściem, wykopaniem dziury pod kabel, ułożeniem kabla, podłączeniem go z słupem i do skrzynki, którą oni ci też postawią) 4. Zgłasza się do ciebie ta firma i ty podpisujesz odbiór kluczy do skrzynki. 5. Bierzesz elektryka z uprawnieniami i on ci robi przyłącze już od skrzynki do domu i zgłasza to w energii 6. Płacisz energetyce resztę kasy za moc i wybierasz taryfę. Słuchaj kolego/koleżanko z Wrocławia Bardzo cieszy mnie Twoja opinia, gdyby tak jeszcze mówili w ZE to byłbym szczęśliwy. Byłem w ZE i mi powiedzieli że MUSZĘ mieć zgodę sąsiada od którego będą przedłużać "kabel z prądem" do mojej działki. Rozumiem co piszesz, ale masz na to jakieś potwierdzenie w przepisach, bo ja już latam od 2 tygodni ZE-sąsiedzi i słyszę to samo, w ZE - musi mieć Pan zgodę sąsiada, a u sąsiadów albo słyszę NIE albo sumy wysoko przekraczające moje możliwości finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 14.01.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 No to teraz w końcu piszesz jak należy. Niestety ja miałem podobny problem jak Ty, ale sąsiad w końcu się zgodził żebym prąd od niego pociągnął. Tylko ze u mnie była inna sytuacja na działce sąsiada stał słup od którego do mnie była ciągnięta prowizorka i sąsiad chciał się tego słupa pozbyć. Dostałem zgodę od niego pod warunkiem ze zakład energetyczny ten słup usunie i prąd podciągnie do mnie ziemią. Ale jak by się sąsiad nie zgodził to zakład i tak by musiał mi ten prąd podłączyć tylko od drogi dojazdowej. I jak u Ciebie sąsiedzi się nie zgadzają to zakład może Ci ten prąd poprowadzić droga dojazdową która dojeżdżasz do posesji. A że droga będzie dalsza to Ciebie to nie interesuje ty płacisz tylko za ilość zamawianych kilowatów a zakład pokrywa koszty budowy tego przyłacza do granicy posesji. Wiec wskaż im ze chcesz miec prąd podciagniety droga dojazdową i bedzie po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts