prono 14.01.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Dom wiejski do generalnego remontu (cegła, poddasze nieużytkowe). Strop jest wykonany z drewna i słomy+zaprawa tynkarska. Problem jest w tym, że dach był 15 lat temu wymieniany( blacha zawijana) i nie stać mnie na nowy. Szukam rozwiązań typu: 1) Nowy strop bez zdejmowania dachu ( znajomy powiedział, że się nie da bo nie ma o co oprzeć) 2) Sufit podwieszany lub masa perlitowo-gipsowa a strop zrobię za kilka lat jak będę zmieniał dach.Znajomy powiedział, że bez stempli się nie da. Są technologie, żeby wykonać strop jednocześnie mieszkając na parterze ? Wolałbym opcję 2 bo strop to też koszt a remont parteru tani nie będzie. Wymiary zewnętrzne domu to 10mx9,5m grubość ścian ok 30cm w środku ściany na krzyż prawie po środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 14.01.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 jak do wymiany to do wymiany, najtańszy będzie drewniany. Podejrzewam że rozpiętość ścian konstr. około 4m wewnętrne są raczej nośne. jaką mają gr. weż budowlańca (inspekktora nadzoru) to oceni zakkres prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.01.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Dom wiejski do generalnego remontu (cegła, poddasze nieużytkowe). Strop jest wykonany z drewna i słomy+zaprawa tynkarska. Problem jest w tym, że dach był 15 lat temu wymieniany( blacha zawijana) i nie stać mnie na nowy. Szukam rozwiązań typu: 1) Nowy strop bez zdejmowania dachu ( znajomy powiedział, że się nie da bo nie ma o co oprzeć) 2) Sufit podwieszany lub masa perlitowo-gipsowa a strop zrobię za kilka lat jak będę zmieniał dach.Znajomy powiedział, że bez stempli się nie da. Są technologie, żeby wykonać strop jednocześnie mieszkając na parterze ? Wolałbym opcję 2 bo strop to też koszt a remont parteru tani nie będzie. Wymiary zewnętrzne domu to 10mx9,5m grubość ścian ok 30cm w środku ściany na krzyż prawie po środku. W zeszłym roku latem wymieniałem dach na moim domu, a na jesieni zacząłem wymieniać stropy. Oczywiście było na czym podeprzeć belki. Na ścianie dołożony został wieniec i na niego poszła nurłata. Obok wieńca zostało muru na podparcie belek stropowych. Strop robiłem też drewniany - pomieszczenie po pomieszczeniu. Jedno pomieszczenie (rozbiórka starego stropu + wstawienie nowych belek + montaż K-G) w jeden dzień. Brudno, trudno, ale u mnie się dało. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prono 15.01.2008 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Dzięki za rady. Dom ma ok 50 lat wiec belki powinny jeszcze wytrzymać drugie tyle ( poddasze nieużytkowe). Bez oględzin fachowca się oczywiście nie obędzie. Myślę, że belki zostaną tylko wywalę deski i tą trzcinowo-słomianą papkę pomiędzy nimi. Sufit podwieszany i izolacja cieplna. Jak belki będą naprawdę dobre to może z góry płyta OSB i jakiś stryszek będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts