Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy możliwy strop bez stemplowania?

prono

Recommended Posts

Dom wiejski do generalnego remontu (cegła, poddasze nieużytkowe). Strop jest wykonany z drewna i słomy+zaprawa tynkarska. Problem jest w tym, że dach był 15 lat temu wymieniany( blacha zawijana) i nie stać mnie na nowy. Szukam rozwiązań typu:

1) Nowy strop bez zdejmowania dachu ( znajomy powiedział, że się nie da bo nie ma o co oprzeć)

2) Sufit podwieszany lub masa perlitowo-gipsowa a strop zrobię za kilka lat jak będę zmieniał dach.Znajomy powiedział, że bez stempli się nie da.

Są technologie, żeby wykonać strop jednocześnie mieszkając na parterze ? :roll: Wolałbym opcję 2 bo strop to też koszt a remont parteru tani nie będzie.

Wymiary zewnętrzne domu to 10mx9,5m grubość ścian ok 30cm w środku ściany na krzyż prawie po środku.

Dom wiejski do generalnego remontu (cegła, poddasze nieużytkowe). Strop jest wykonany z drewna i słomy+zaprawa tynkarska. Problem jest w tym, że dach był 15 lat temu wymieniany( blacha zawijana) i nie stać mnie na nowy. Szukam rozwiązań typu:

1) Nowy strop bez zdejmowania dachu ( znajomy powiedział, że się nie da bo nie ma o co oprzeć)

2) Sufit podwieszany lub masa perlitowo-gipsowa a strop zrobię za kilka lat jak będę zmieniał dach.Znajomy powiedział, że bez stempli się nie da.

Są technologie, żeby wykonać strop jednocześnie mieszkając na parterze ? :roll: Wolałbym opcję 2 bo strop to też koszt a remont parteru tani nie będzie.

Wymiary zewnętrzne domu to 10mx9,5m grubość ścian ok 30cm w środku ściany na krzyż prawie po środku.

W zeszłym roku latem wymieniałem dach na moim domu, a na jesieni zacząłem wymieniać stropy. Oczywiście było na czym podeprzeć belki. Na ścianie dołożony został wieniec i na niego poszła nurłata. Obok wieńca zostało muru na podparcie belek stropowych. Strop robiłem też drewniany - pomieszczenie po pomieszczeniu. Jedno pomieszczenie (rozbiórka starego stropu + wstawienie nowych belek + montaż K-G) w jeden dzień. Brudno, trudno, ale u mnie się dało.

powodzenia

Dzięki za rady. Dom ma ok 50 lat wiec belki powinny jeszcze wytrzymać drugie tyle ( poddasze nieużytkowe). Bez oględzin fachowca się oczywiście nie obędzie. Myślę, że belki zostaną tylko wywalę deski i tą trzcinowo-słomianą papkę pomiędzy nimi. Sufit podwieszany i izolacja cieplna. Jak belki będą naprawdę dobre to może z góry płyta OSB i jakiś stryszek będzie.