Romeczek 14.01.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Od 2 dni przeglądam forum i ile postów tyle opini na temat dachówki ceramicznej, bo taką zamierzamy przykryć dom. Zastanawialiśmy się nad dachówką Robena falista plus - ponoć się ostatnimi czasy popsuła. Potem przyszedł czas na Koramic E32 - doczytałem, że też nie najlepiej się spisuje. Dzisiaj byłem u sprzedawcy materiałów budowlanych - współpracujemy już kilka miesięcy - i polecał mi Koramic ze względu na niemieckie pochodzenie firmy i solidność. Wyczytałem coś również o marglu zawartym w dachówce - ponoć Koramic ma go więcej niż Roben i tym samym jest przez to gorsza. Pomocy !!!!!! Co polecacie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.01.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Od 2 dni przeglądam forum i ile postów tyle opini na temat dachówki ceramicznej, bo taką zamierzamy przykryć dom. Zastanawialiśmy się nad dachówką Robena falista plus - ponoć się ostatnimi czasy popsuła. Potem przyszedł czas na Koramic E32 - doczytałem, że też nie najlepiej się spisuje. Dzisiaj byłem u sprzedawcy materiałów budowlanych - współpracujemy już kilka miesięcy - i polecał mi Koramic ze względu na niemieckie pochodzenie firmy i solidność. Wyczytałem coś również o marglu zawartym w dachówce - ponoć Koramic ma go więcej niż Roben i tym samym jest przez to gorsza. Pomocy !!!!!! Co polecacie??? Roben średzka falista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 14.01.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 ja polecam ci tą którą widziałeś na dachu (nie w sklepie jedną dachówkę) i która ci się podoba, pasuje do reszty elewacji domu (chyba ze dobierasz elewacje do dachu a nie dach do elewacji). O każdej marce znajdziesz posty czy opinie mowiace o wpadkach, lepsze, gorsze, jeden to, drugi tamto. Serio - nie warto Nie wnikam dlaczego ceramiczna (o tym tez mozna i mozna...) ale naprawde - pojezdzij, poogladaj dachy, znajdziesz ten co sie podoba, dowiedz sie co maja. Ja tak zrobilem - nie mowie ze to najlepsza metoda. I tez chcialem ceramiczna A skonczylem na betonowym brassie. Malo ze sie podobal to jeszcze byl tańszy i to sporo. Co do jakości itp - kup dachowke na tyle wczesniej by gdy ja przywioza i zobaczysz ze cos nie gra moc sobie pozwolic na nieodebranie towaru i znalezienie innej/drugiej dostawy. Podstawa - kup ją w rzetelnej hurtowni dbajacej o reputacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aalbercik 14.01.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja najpierw szukałem po okolicznych dachach. Wybór padł na jesienny liść z Jungnmeier'a. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 14.01.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Creaton, seria Terra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 15.01.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Ja mam Röben falista, trochę się załamałem, jak ją przenosiłem z palet na strop, bo była strasznie krucha i w co drugiej cos się ukruszyło. Po ułożeniu wyszło jednak fajnie, a fachowcy nawet ja chwalili, że dość dobra i równa (Wcześniej ci sami fachowcy doradzali mi, żebym kupił Jungnmeier'a,- nie zdecydowałem się głównie przez cenę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.01.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Różni się materiałem A tak na serio - znajdź dekarza, do którego będziesz miał zaufanie, wybierz rodzaj dachówki, która ci się podoba i zapytaj, czy ją połozy. Dekarz wie, która jest krucha a która ma kiepskie zamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 15.01.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 my mamy ruppceramike sirius 13...dachowka bardzo solidna i ladnie wyglada na dachu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 15.01.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 też rupp sirius i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 15.01.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Pracuję w firmie produkcującej ceramikę (nie dachówkę ale blisko). Powiem wam coś- cały ten bajer odnośnie ceramiki to propaganda. Trwałość ceramiki jest porównywalna z betonem (patrz koloseum wykonane z betonu stoi do dziś). Spieprzona ceramika będzie miała taką nasiąkliwość, że mróz szybko ją zlasuje. Ale zawsze można powiedzieć, że towar naturalny ekologiczny (ciekawe co jest naturalnego w wypalniu w pallniku gazowum w temp. 1200C). PS. Bomba A też jest wykonana z ekologicznych materiałów: naturalnego uranu wydobywanego bezpośrednio z ziemi - całość jeszcze uszlachetniona (nie brzmi pięknie?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 26.01.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Ja mam Bogena - Innovo 12 antracyt. Ceramiczna. Na dachu wyglada super jedyny minus to nie jest barwiona w masie - ale od czego sa farby angobowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 27.01.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Ja mam Bogena - Innovo 12 antracyt POPIERAM. Ja będę mieć Innovo 12 granat brązowy. Dla mnie cudo!!!!!!!!!!!! http://images33.fotosik.pl/121/5d31f4490e80a2b0.jpg (ta po prawej, wcześniej myślałam nad rubinem czerwonym - ta po lewej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 27.01.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Porozmawiałem sobie z kilkoma osobami, i dowiedziałem sie że cementowa jest o wiele lepsza od ceramicznej.Uzasadniano to nasiąkliwością przy ewentualnych "mikrouszkodzeniach".Osobiście miałem do czynienia z dachówką ceramiczną produkowaną ponad 100 lat temu do której nie mam zastrzeżeń, oraz oglądałem sobie dachówki ceramiczne produkowane 15 lat temu, które musiałem wymieiać bo sie rozsypywały.Dlatego nie wiem skąd ten zachwyt tutaj nad dachówkami ceramicznymi pokrywanymi "czymś tam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jrrzy 27.01.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Roben angobowana, położona w 2005 r.Bez zastrzeżeń, trzyma się dobrze i wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 27.01.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Dlatego nie wiem skąd ten zachwyt tutaj nad dachówkami ceramicznymi pokrywanymi "czymś tam". A.......tak sobie. Czyżby nie było można??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 27.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Gładka glazurowana powierzchnia dachówki powoduje , ze zanieczyszczenia nie przywieraja do niej tak jak do chropowatej - chyba jest to logiczne. Ja osobiście mam dokładnie taką jaką Krys1 - jest boska- czekoladowa na słońcu. A wybór dkonałam oglądając 3letnią wystawkę dachówek. Tylko glazurowana wyglądała na nową. Reszta była poszarzała od brudu i to właśnie była betonowa dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba7070 27.01.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Witam! My właśnie mamy Koramica E 32 kasztan angoba szlachetna , bardzo fajnie wygląda, dekarze też sobie dachóweczkę chwalili, równa,wysokie zamki. Początkowo chcieliśmy Creatona ( Finesse ) ale jednak był dużo droższy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedronek 28.01.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 A może BRAAS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 28.01.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Porozmawiałem sobie z kilkoma osobami, i dowiedziałem sie że cementowa jest o wiele lepsza od ceramicznej. Uzasadniano to nasiąkliwością przy ewentualnych "mikrouszkodzeniach". Osobiście miałem do czynienia z dachówką ceramiczną produkowaną ponad 100 lat temu do której nie mam zastrzeżeń, oraz oglądałem sobie dachówki ceramiczne produkowane 15 lat temu, które musiałem wymieiać bo sie rozsypywały. Dlatego nie wiem skąd ten zachwyt tutaj nad dachówkami ceramicznymi pokrywanymi "czymś tam". Szkoda tylko ze jak sie mieszka kolo lasu to betonowa juz po 2 latach wyglada obrzydliwie . Jesli ma sie otpowiednie fundusze to najlepiej kupic glazurowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 28.01.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Porozmawiałem sobie z kilkoma osobami, i dowiedziałem sie że cementowa jest o wiele lepsza od ceramicznej. Uzasadniano to nasiąkliwością przy ewentualnych "mikrouszkodzeniach". Osobiście miałem do czynienia z dachówką ceramiczną produkowaną ponad 100 lat temu do której nie mam zastrzeżeń, oraz oglądałem sobie dachówki ceramiczne produkowane 15 lat temu, które musiałem wymieiać bo sie rozsypywały. Dlatego nie wiem skąd ten zachwyt tutaj nad dachówkami ceramicznymi pokrywanymi "czymś tam". Szkoda tylko ze jak sie mieszka kolo lasu to betonowa juz po 2 latach wyglada obrzydliwie .Jesli ma sie otpowiednie fundusze to najlepiej kupic glazurowana Zgadzam się z powyższym i dokładam swoje: Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Domki mają średnio 3-5 lat. Na większości leży cementowy czerwony Braas. Osiedle budowała jedna firma. Szkoda, że nie mam zdjęć a i dzieci chore bo bym poszła zrobić parę. Dachówka po tych paru latach wygląda koszmarnie. Jest brudna, porośnięta mchem. I jakoś nikomu nie chce się skakać po dachu i go myć. Nikt nie ma na to ochoty i czasu. Dookoła nie ma lasów ani zbiorników wodnych, które mogłyby zwiększać wilgotność powietrza i sprzyjać "łapaniu" brudu przez dachówki. To mnie przekonuje, że cementowe dachówki bez powłok są najgorsze. Obok tego osiedla mieszka moja znajoma. Ma 10-letni dom i jakąś dachówkę ceramiczną. Dachówka wygląda bardzo dobrze. Dopiero po dokładnym przyjrzeniu się można dostrzec mech na niektórych łączeniach. Po 5 latach po wybudowaniu domu wolałabym pielić ogródek a nie przejmować się dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts