Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach - wiadomo że ceramika - ale jakiej firmy???

Romeczek

Recommended Posts

Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza

Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza :-)

moze ja jakis dziwny jestem .... ale co ma opinia za przeproszeniem jakiegos majstra do naszego wyboru dachowki ??

a plytki do lazienki kupujecie bo kafelkarzowi sie podoba jak sie docinaja ? czy kociol bo instalator powiedzial ze jest OK i ze latwo sie instaluje ?

zaloze sie, ze 95% osob wybierajac dachowki kierowalo sie / kieruje i bedzie sie kierowac glownie dwoma aspektami: estetyką i ceną.

a jak czytam ze kogos żywotnie interesuje zawartość margla w dachowce, to mnie szczerze mdli ....

jak kupowalismy piec na ktorym sie wcale nie znamy to opinia zaufanego hydraulika byla dla nas bardzo cenna

jak zamawialismy dachowke i z tych co nam sie podobaly byl wybor miedzy 3 firmami to tez wybralismy ta ktora polecil majster ktory dachy od prawie 30-tu lat uklada

to chyba nic dzienego ze robiac zakupy w tematach na ktorych sie nie znamy kierujemy sie opiniazi ludzi ktorzy na tym sie znaja z racji zawodu i nie maja powodu aby nam zle zyczyc

a jak czytam ze kogos mydli gdy inwestor sie nie zna na wszystkim i prosi o pomoc fachowca, to mnie szczerze mdli .... :wink:

Święte słowa! Oczywiste jest, że początkowo kierowaliśmy się estetyką i ceną. Wybraliśmy kilka dachówek a ostateczną decyzję pomógł nam podjąć dekarz. To chyba normalna kolej rzeczy...

dla kogos normalna, dla kogos nie. potrafie zrozumiec wasze podejscie.

jakkolwiek na mojej budowie to zawsze ja mialem ostatnie slowo, nigdy wykonawca. wiem, ze bardzo rzadko kieruja sie interesem inwestora, maja swoje "ulubione" materialy i tysiac argumentow na poparcie ich racji, prawie nigdy nie sa obiektywni. ale kto jak lubi.

poraza mnie jednak inny fenomen.

nie potrafie zrozumiec, ze kiedy na forum jest mowa o dachowkach, to wszyscy sie roztkliwiaja, analizuja ich sklad, pytaja o rade dekarzy itp. i opowiadaja jak to fachowcy wplyneli na ich decyzje.

super. naprawde. jestem na forum juz jakis czas, i przyznam, ze troska z jaka patrzymy na kupowana dachowke jest godna wyzszej sprawy. czasem sie nawet wzrusze.

tylko dlaczego to dot. wylacznie dachowek ????????

dlaczego nagle przy tym etapie nagle jestesmy niefachowcami i pytamy caly swiat po kolei co wybrac ? dlaczego inne materialy nas tak bardzo nie interesuja ?

dlaczego

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myślę, że się mylisz jacekp71. Popatrz ile jest wątków dotyczących ścian, ocieplenia, stropów, okien, sposobu ogrzewania, pieców, oczyszczalni ścieków. Całe mnóstwo zapytań w wykończeniówce (choćby tylko o rodzaj podłóg).

Jest tego trochę i parafrazując trochę Twoje słowa kiedy na forum jest mowa o (właściwe podkreślić), to wszyscy sie roztkliwiają, analizują skład, pytają o rade i opowiadają jak to fachowcy wpłynęli na ich decyzje.

........

tylko dlaczego to dot. wylacznie dachowek ????????

dlaczego nagle przy tym etapie nagle jestesmy niefachowcami i pytamy caly swiat po kolei co wybrac ? dlaczego inne materialy nas tak bardzo nie interesuja ? .........

odpowiedz jest jedna

dlatego ze malo uwaznie przegladasz forum i nie zauwazasz tematow ktore Cie interesuja

o oknach, styropianie, oswietleniu, kotlach, rurach, pompach ciepla, kominkach, panelach i pewnie prawie kazdej innej potrzebnej przy budowie domu sprawie

okna wybralem sam po czytaniu forum

styropian znanego producenta

kociol taki jaki doradzil hydraulik i znajomy z hurtowni, to samo rury

panele wybiera takie jakie mi sie podobaja po wczesniejszej selekcji kuzyna ktory pracuje od lat w komforcie

alarm mam taki jaki doradzil kolega ktory siedzi w tym od lat

kogo przepraszam mam sie zapytac jak nie osoby ktora na tym sie zna?

nie sposob sie znac na wszystkim a decyzje lubie podejmowac w spoisob swiadomy i przemyslany :wink:

Ja wybierając dachówkę sugerowałem się ceną. Wybrałem naturaną czerwień NELSKAMP DS 5, bo była w promcji. Cieśla który wykonywał dach twierdził że coś do tej dachówki dosypali bo przy cięciu i wierceniu zniszczyło mu się wiele wierteł i tarcz, jest po prostu za twarda, ale ma też zalete bo pojedyńcza dachówka jest cięrzka przez co trudniej może poderwać ją wiatr

jacek: watek brzmi wymiana doswiadczen

roztkliwiaja, analizuja ich sklad,

ja jestem baba i sie bede roztkliwiac bo mam piekna dachowke i dobra.

:lol:

aga, mamy taka sama dachowke ;-) i zgadzam sie, ze jest b.ladna i nie kosztowala majatku.

gdybym sluchal rad pierwszego sprzedawcy z ktorym rozmawialem, oraz rzekomo najlepszego dekarza w mojej okolicy (kładł mi dach), to mialbym Braasa.

Porozmawiałem sobie z kilkoma osobami, i dowiedziałem sie że cementowa jest o wiele lepsza od ceramicznej.

Uzasadniano to nasiąkliwością przy ewentualnych "mikrouszkodzeniach".

Osobiście miałem do czynienia z dachówką ceramiczną produkowaną ponad 100 lat temu do której nie mam zastrzeżeń, oraz oglądałem sobie dachówki ceramiczne produkowane 15 lat temu, które musiałem wymieiać bo sie rozsypywały.

Dlatego nie wiem skąd ten zachwyt tutaj nad dachówkami ceramicznymi pokrywanymi "czymś tam".

Dobrze gadasz. Ja sie swego czasu napaliłem na Robena Średzką Falistą ale po 1. jak mi przysłali wycene to hm....pogieło ich. Ponadto zacząłem czytać, czytać ,obserwować, słuchać na temat cementowej i raczej na taką się zdecyduję. Co do firmy to może Braas chodź jak się dowiedziałem seria Celtycka Lumino wychodzi już z produkcji. Ale przy 15500pln jak mi wycenili Robena a 7400 Brasaa to jest róznica masakryczna a jakość podobna.

Do tego ta nasiąkliwość i inne zalety naprawdę przekonują

:D

Nie rzecz w pokryciach a wentylacji dachu! Od tej wentylacji zależy żywotność pokrycia! Dawniej nikt nie mieszkał na poddaszu (strychu). Dzisiaj za sprawą folii paroprzepuszczalnej i zamieszkałym poddaszu wentylacja pomieszczeń odbywa się przez warstwy dachu! Duża wilgotność pod dachówką przy źle wykonanej wentylacji połaci to degradacja nawet najlepszego pokrycia po około 20 latach. Pozdrawiam.

My mamy raczej rzadko spotykaną dachówkę Creaton Terra Maxima Plus (produkowana przez zakłady Pfleiderer). Taka brązowo-wiśniowa glazura, dosyć długa (pokrycie 9,9szt/m2). Tania nie była (51 PLN/m2, kupiona w sierpniu '07 kiedy w składach nie można było nawet zamówić Rupp'a czy Roebena), ale urzekła nas kolorem i jakością.

W zasadzie to już mieliśmy brać rzymską dachówkę od Euronitu, ale sąsiad za płotem ma 8 letni dach cementowy... wygląda żle, brudno i smutno.

Dyskusja robi się gorąca wobec tego i ja dorzucę parę słów krytycznych,niestety, na temat dachówki mz3 maindla sprzedawanej ostatnio od sztandarem creatona. Parę miesięcy temu podobnie jak założyciel tego wątku intensywnie studiowałam forum przed podjęciem decyzji. Dzisiaj dachówkę mamy częściowo na dachu, niestety to co zostało już położone trzeba będzie zdjęć z powodu niemiłosiernie krzywych dachówek krańcowych. Na prawdę trudno uwierzyć że wszystkie te dachówki są z jednej formy!!!(wada nie dotyczy wszystkich dachówek). Właśnie reklamujemy u producenta wadliwe egzemplarze domagając się zwrotu pieniędzy nie tylko za dachówki ale również za rozebranie i ponowne pokrycie dachu. Myślę że ważne jest przy podejmowaniu decyzji jak w przypadku takich sytuacji zachowa sie producent. Mam nadzieję że producent z taką marką nie pozwoli sobie na utratę "twarzy". Czas pokaże. Gdyby jednak okazało się inaczej chętnie doniosę forumowej braci:))))

a jacek.no zaraz mi sie lzej na sercu zrobilo.

a ja dostalam wyceny dachowek roznych i cementowych i ceramicznych.roznych kolorow modeli.i nie wyszlo duzo.bo za caly komplet dachowki+ozdoby+jakies tam wywietrzniki+cos tyam (bez orynnowania) zaplacilismy 16 tys. a mamy dach o powierzchni prawie 240 m2

wiec ja jestem zadowolona

Dyskusja robi się gorąca wobec tego i ja dorzucę parę słów krytycznych,niestety, na temat dachówki mz3 maindla sprzedawanej ostatnio od sztandarem creatona. Parę miesięcy temu podobnie jak założyciel tego wątku intensywnie studiowałam forum przed podjęciem decyzji. Dzisiaj dachówkę mamy częściowo na dachu, niestety to co zostało już położone trzeba będzie zdjęć z powodu niemiłosiernie krzywych dachówek krańcowych. Na prawdę trudno uwierzyć że wszystkie te dachówki są z jednej formy!!!(wada nie dotyczy wszystkich dachówek). Właśnie reklamujemy u producenta wadliwe egzemplarze domagając się zwrotu pieniędzy nie tylko za dachówki ale również za rozebranie i ponowne pokrycie dachu. Myślę że ważne jest przy podejmowaniu decyzji jak w przypadku takich sytuacji zachowa sie producent. Mam nadzieję że producent z taką marką nie pozwoli sobie na utratę "twarzy". Czas pokaże. Gdyby jednak okazało się inaczej chętnie doniosę forumowej braci:))))

Jaką markę ma ten producent możesz poczytać tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2315875#2315875

Życzę powodzenia.

Jaką markę ma ten producent możesz poczytać tu:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2315875#2315875

Życzę powodzenia.

To ładnie. Nie chciałbym w zyciu trafić na takich partaczy. :-?

[ciach]

to chyba nic dzienego ze robiac zakupy w tematach na ktorych sie nie znamy kierujemy sie opiniazi ludzi ktorzy na tym sie znaja z racji zawodu i nie maja powodu aby nam zle zyczyc

[ciach]

No to ja w tej materii - jako, że nie znam się na dachówce, ale mogę przekazać to, co wypowiedział mój dekarz :-)

Zakupiłem Robena eskę miedź.

Jak przyszło do układania, to okazało się, że

1. dachówki z różnych palet nie trzymają wymiarów. Efekt: trzeba było przebijać łaty na 1/4 dachu (no ale dekarz się przyznał, że to jego błąd, że nie sprawdził tego wcześniej)

2. dachówki podczas układania nie przylegają idealnie do siebie - krzywizna eski nie jest idealna (no, ale trudno się dziwić, skoro dachówki nie trzymają wymiarów :(

Dekarz podsumował, że dachówki Robena nie są tragiczne, ale dużo gorzej się układają niż inne. On zdecydowanie poleca Creatona.

pozdrawiam

W zasadzie to już mieliśmy brać rzymską dachówkę od Euronitu, ale sąsiad za płotem ma 8 letni dach cementowy... wygląda żle, brudno i smutno.

W jakim kolorze jest ta żle wylgądająca dachówka cementowa? Wydaje mi się, że w przypadku ciemnoszarej nie powinno być różnicy, czy się mylę?