Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach - wiadomo że ceramika - ale jakiej firmy???

Romeczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dokładnie tak jest właśnie .ja na przykład dostaję odruchów kiedy widzę błyszczącą w słoncu angobowaną.ale to wewnętrzny mój problem.na moim dachu mam taką dachówkę która podobała się mnie-wyszło na to że jest betonowa i tania .mech i glony nie przeszkadzają mi zupełnie(dach ma chronić budynek przed opadami)zamiast odjechanych dachówek wolę mieć większy dach(dom)co do jakości ...porównując wyroby ceramiczne sprzed 100 lat i dzisiejsze.....tak czy siak powinny nas budujących przetrzymać :roll: reasumując jesli podoba się dachówka X(ceramiczna) i masz na nią kase to ją kup zapytawszy wcześniej TYCH OD UKŁADANIA,czy aby coś przeciwko nie mają,cała reszta to bla,bla ale to tylko moje zdanie

ja położyłem u siebie niezbyt popularną w Polsce dachówkę firmy Meyer Holsen (model Tandem) i wydaje mi się że oferta tej firmy jest bardzo atrakcyjna - stosunek ceny do jakości. Jest ona reklamowana jako najlżejsza na świecie (model Ravensberger) a gwarancja wynosi 50 lat- wprawdzie wiadomo że to trochę chwyt marketingowy, ale zawsze o czymś świadczy. Niestety kolorystyka nie jest zbyt bogata, ale wydaje mi się że jest warta zainteresowania

Ja osobiście mam antracytowego Braasa i czy on lepszy czy gorszy to nie wiem. Był na 100% tańszy :)

Ale z mojego doświadczenia mogę dodać że ciemny dach bardzo się brudzi i osoby które lubią na co dzień delektować się nieskażoną powierzchnią dachu powinny wybrać inny kolor.

Co do mchu to obecny braas ma ileś tam powłok lakieru więc może ten problem go mniej dotyczy ...

Każdy ma prawo wyboru

Dachówka cementowa po ok. 5 latach (każda z innego dachu na moim osiedlu):

(...)

Potwierdzam - w bezpośredniej odległości od mojego domu stoją dwa budynki kryte betonowym Brasem - kolor taki jak na fotkach powyżej - ceglasty - niestety ilość mchów i zanieczyszczeń - taka sama - wyglada to koszmarnie ...

Domy około 4-5 lat temu wybudowane i przykryte ...

Każdy ma prawo wyboru

Dachówka cementowa po ok. 5 latach (każda z innego dachu na moim osiedlu):

(...)

Potwierdzam - w bezpośredniej odległości od mojego domu stoją dwa budynki kryte betonowym Brasem - kolor taki jak na fotkach powyżej - ceglasty - niestety ilość mchów i zanieczyszczeń - taka sama - wyglada to koszmarnie ...

Domy około 4-5 lat temu wybudowane i przykryte ...

A obok stoją 10 letnie domy z dachówką ceramiczną, ale nie zmieściły sie na zdjęciu???

Dział nazywa sie "wymiana doświadczeń".

Ja napisałem tylko o tym co widziałem i dotykałem.

Być może trafiłem na jakąś felerną partie, ale jestem zrażony do ceramicznych obecnie produkowanych.

Kiedyś zajmowałem sie remontami bardzo starych dachów, i tamte dachówki były praktycznie nieruszone zębem czasu.

Przyglądam sie temu wątkowi bo jestem (jeszcze) przed zakupem dachówek.

Też patrze na dachy sąsiadów i widze od północy "zielone" dachy na ceramice.

O blachodachówce nawet nie myśle, ze względu na cene, a trapezowa mi sie nie podoba :wink:

Ja również jestem przed zakupem pokrycia dachu i zastanawiam się jak współcześnie produkowana dachówka cementowa będzie wyglądała za 10-15 lat. Czy farba z niej nie zejdzie? Przecież to w końcu pomalowany beton. Niby są barwione w masie ale to barwienie jest słabe.

Nie wiem czy nie lepiej za 20 - 25 lat wymienić blachę (a może będą wtedy inne fajne pokrycia) niż trzymać 50 lat brzydką dachówkę?

Dochodzę do wniosku, że jak jak kupować dachówkę to porządną a w innym przypadku to lepiej jakąś w miarę przyzwoitą blachodachówkę.

ponownie wraca watek, w ktorym po czterystu kolejnych postach Romeczek (autor) i tak nie znajdzie odpowiedzi na swoje pytanie ....

trudno żeby znalazł odpowiedź skoro już po 10 postach zaczyna się dyskusja nie na temat. Autor wyraźnie w temacie zaznaczył że jest zdecydowany na dachówkę ceramiczną, pozostaje kwestia firmy. Po co więc w tym temacie pojawia się wątek dachówki betonowej? Rozumiem że wymiana doświadczeń, ale chyba na temat...