Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach - wiadomo że ceramika - ale jakiej firmy???

Romeczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzysztofik

i co byłes u tego okulisty?

co Ci powiedział?

wszystko ok. czy cylindry będziesz nosił?

Romeczek

odpowiadając na Twoje pytanie - bo chyba nie wszyscy poszli tym tropem - obie firmy i Koramic i Roben kożystają z tego samego złoża w Polsce - tylko z innych ich krańców.

ale obie są robione głównie w Polsce i z naszych surowców, obie też należą do niemieckich włascicieli. jedyna różnica to że dachówki Koramica można w naszym kraju kupić wyprodukowaną u zachodniego sąsiada. Roben chyba tego nie proponuje.

jest to spowodowane tym ze nie wszystkie produkty wienerbergera są produkowane w Polsce.

radzę pojechać do składu i poprosić o adresy budów, które mają na swych dachach tą dachówkę, która Ci się podoba.

o - argument dobry - ale nie wiem jak bardzo hamuje to porastanie.

wiesz i tak jest to uzależnione od tego czy masz z północnej strony dach i czy sa drzewka, jakaś woda, itd.

Dla niezdecydowanych – jeżeli macie dylemat, to proponuję wziąć dachówkę ceramiczną i betonową do ręki i zobaczyć jaką ma fakturę. Im więcej chropowatości (czyli ziarenek piasku…) tym szybciej pokryje się nimi zielony nalot.

Jeżeli jednak ktoś chce kupić cementową – to zdecydowanie barwioną w masie – ale dotyczy to też każdej innej ceramicznej – jeżeli kolor inny niż natura, to barwiona w masie.

No to ja może wtrącę niesmiało,ze jedna z moich sasiadek ma Tondach-glazurowany czekoladowy,druga posiada Creatona-kolor ceglasty,zwykła powłoka bez połysku.Obie położone w tym samym czasie jakis rok temu i na Creatonie cos tam sie zaczyna pojawiac,na Tondachu nic.

Tyle tylko ze Creaton jest oddalony jakies 30-40 metrow od lasu,a Tondach ma ze 300 metrow.

ja położyłem u siebie niezbyt popularną w Polsce dachówkę firmy Meyer Holsen (model Tandem) i wydaje mi się że oferta tej firmy jest bardzo atrakcyjna - stosunek ceny do jakości. Jest ona reklamowana jako najlżejsza na świecie (model Ravensberger) a gwarancja wynosi 50 lat- wprawdzie wiadomo że to trochę chwyt marketingowy, ale zawsze o czymś świadczy. Niestety kolorystyka nie jest zbyt bogata, ale wydaje mi się że jest warta zainteresowania

Witam

My tez mamy Meyer-Holsena Tandem kolor stara czerwień i jesteśmy pewni, że to był świetny wybór.

:) dobre ... ale miało nie być o cementowych

Ponieważ mam cement na dachu spieszę z wyjaśnieniem bo zdjęcie pod powyższym linkiem jest tendencyjne.

Dachówki tam umieszczone mają około 50lat. Takie same miał mój dziadek na domu. Były one wyrabiane na podwórku podczas budowy na maszynie wibracyjnej. Przetrwały na domu 35 lat i w latach 80tych zostały wymienione na super azbest.

Do dziś stary budynek gospodarczy jest przykryty tą dachówką ( choć to już jej ostatnie lata ) i aż tak porośnięty mchem nie jest.

A skąd mech ? Proste .... chropowata powierzchnia i duża nasiąkliwość która w dużo mniejszym stopniu występuje w ceramice.

Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza

Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza :-)

moze ja jakis dziwny jestem .... ale co ma opinia za przeproszeniem jakiegos majstra do naszego wyboru dachowki ??

a plytki do lazienki kupujecie bo kafelkarzowi sie podoba jak sie docinaja ? czy kociol bo instalator powiedzial ze jest OK i ze latwo sie instaluje ?

zaloze sie, ze 95% osob wybierajac dachowki kierowalo sie / kieruje i bedzie sie kierowac glownie dwoma aspektami: estetyką i ceną.

a jak czytam ze kogos żywotnie interesuje zawartość margla w dachowce, to mnie szczerze mdli ....

Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza

Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza :-)

moze ja jakis dziwny jestem .... ale co ma opinia za przeproszeniem jakiegos majstra do naszego wyboru dachowki ??

a plytki do lazienki kupujecie bo kafelkarzowi sie podoba jak sie docinaja ? czy kociol bo instalator powiedzial ze jest OK i ze latwo sie instaluje ?

zaloze sie, ze 95% osob wybierajac dachowki kierowalo sie / kieruje i bedzie sie kierowac glownie dwoma aspektami: estetyką i ceną.

a jak czytam ze kogos żywotnie interesuje zawartość margla w dachowce, to mnie szczerze mdli ....

jak kupowalismy piec na ktorym sie wcale nie znamy to opinia zaufanego hydraulika byla dla nas bardzo cenna

jak zamawialismy dachowke i z tych co nam sie podobaly byl wybor miedzy 3 firmami to tez wybralismy ta ktora polecil majster ktory dachy od prawie 30-tu lat uklada

to chyba nic dzienego ze robiac zakupy w tematach na ktorych sie nie znamy kierujemy sie opiniazi ludzi ktorzy na tym sie znaja z racji zawodu i nie maja powodu aby nam zle zyczyc

a jak czytam ze kogos mydli gdy inwestor sie nie zna na wszystkim i prosi o pomoc fachowca, to mnie szczerze mdli .... :wink:

jak kupowalismy piec na ktorym sie wcale nie znamy to opinia zaufanego hydraulika byla dla nas bardzo cenna

jak zamawialismy dachowke i z tych co nam sie podobaly byl wybor miedzy 3 firmami to tez wybralismy ta ktora polecil majster ktory dachy od prawie 30-tu lat uklada

to chyba nic dzienego ze robiac zakupy w tematach na ktorych sie nie znamy kierujemy sie opiniazi ludzi ktorzy na tym sie znaja z racji zawodu i nie maja powodu aby nam zle zyczyc

a jak czytam ze kogos mydli gdy inwestor sie nie zna na wszystkim i prosi o pomoc fachowca, to mnie szczerze mdli .... :wink:

Święte słowa! Oczywiste jest, że początkowo kierowaliśmy się estetyką i ceną. Wybraliśmy kilka dachówek a ostateczną decyzję pomógł nam podjąć dekarz. To chyba normalna kolej rzeczy...

glowac boska fota

my tez ceramika. robena sredzka falista kasztan

jest p r z e p i e k n a

i powiem wam ze najlepsza jest ceramika.mam ja na domku w ktorym mieszkam i zbudowany ho ho kope lat przed wojna.po prostu wyglada nadal super.nawet dach juz byl raz przekladany,wyplukala sie zaprawa i sami dekarze potwierdzali ze jest extra