el-ka 31.01.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Trost - angoba, kasztan - cena porównywalna jak braasa. Jesteśmy zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Krzysztofiki co byłes u tego okulisty?co Ci powiedział?wszystko ok. czy cylindry będziesz nosił? Romeczekodpowiadając na Twoje pytanie - bo chyba nie wszyscy poszli tym tropem - obie firmy i Koramic i Roben kożystają z tego samego złoża w Polsce - tylko z innych ich krańców.ale obie są robione głównie w Polsce i z naszych surowców, obie też należą do niemieckich włascicieli. jedyna różnica to że dachówki Koramica można w naszym kraju kupić wyprodukowaną u zachodniego sąsiada. Roben chyba tego nie proponuje.jest to spowodowane tym ze nie wszystkie produkty wienerbergera są produkowane w Polsce. radzę pojechać do składu i poprosić o adresy budów, które mają na swych dachach tą dachówkę, która Ci się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 31.01.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 A czy macie może fotki dachów z ciemnych dachówek (np. brąz), czy one też porastają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 kolor nie ma wpływu na porastanie - jedynie na to czy widać bardziej czy mniej.Wpływ na porastanie ma powłoka - glazura, angoba - tu słabo porasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek_LA 31.01.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Wydawało mi się, że przy ciemniejszych kolorach dach nagrzewa się bardziej przez co szybciej wysusza. Dla porostów to pewnie gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 31.01.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 o - argument dobry - ale nie wiem jak bardzo hamuje to porastanie.wiesz i tak jest to uzależnione od tego czy masz z północnej strony dach i czy sa drzewka, jakaś woda, itd.Dla niezdecydowanych – jeżeli macie dylemat, to proponuję wziąć dachówkę ceramiczną i betonową do ręki i zobaczyć jaką ma fakturę. Im więcej chropowatości (czyli ziarenek piasku…) tym szybciej pokryje się nimi zielony nalot.Jeżeli jednak ktoś chce kupić cementową – to zdecydowanie barwioną w masie – ale dotyczy to też każdej innej ceramicznej – jeżeli kolor inny niż natura, to barwiona w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 31.01.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 A te taśmy z miedzią? Ktoś to ma? Ponoć cudowna recepta przeciw zielenieniu dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 31.01.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 No to ja może wtrącę niesmiało,ze jedna z moich sasiadek ma Tondach-glazurowany czekoladowy,druga posiada Creatona-kolor ceglasty,zwykła powłoka bez połysku.Obie położone w tym samym czasie jakis rok temu i na Creatonie cos tam sie zaczyna pojawiac,na Tondachu nic.Tyle tylko ze Creaton jest oddalony jakies 30-40 metrow od lasu,a Tondach ma ze 300 metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 31.01.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 ja położyłem u siebie niezbyt popularną w Polsce dachówkę firmy Meyer Holsen (model Tandem) i wydaje mi się że oferta tej firmy jest bardzo atrakcyjna - stosunek ceny do jakości. Jest ona reklamowana jako najlżejsza na świecie (model Ravensberger) a gwarancja wynosi 50 lat- wprawdzie wiadomo że to trochę chwyt marketingowy, ale zawsze o czymś świadczy. Niestety kolorystyka nie jest zbyt bogata, ale wydaje mi się że jest warta zainteresowania Witam My tez mamy Meyer-Holsena Tandem kolor stara czerwień i jesteśmy pewni, że to był świetny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frantz 01.02.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 01.02.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A te taśmy z miedzią? Ktoś to ma? Ponoć cudowna recepta przeciw zielenieniu dachu. Jeśli będą rynny stalowe to ta opcja odpada - miedź wchodzi w reakcję ze stalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 01.02.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 01.02.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A czy ktoś z Was zna lub ma u siebie dachówkę Erlus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekwoz 03.02.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 hey ja wybralem dachowke robena sredzka typu s naturalna czerwien co o niej myslicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 03.02.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 kto będzie chciał to dostrzeże różnicę między betonem a ceramikąhttp://forum.muratordom.pl/cos-dla-zwolennikow-dachowek,t122919.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Czernecki 04.02.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 dobre ... ale miało nie być o cementowych Ponieważ mam cement na dachu spieszę z wyjaśnieniem bo zdjęcie pod powyższym linkiem jest tendencyjne. Dachówki tam umieszczone mają około 50lat. Takie same miał mój dziadek na domu. Były one wyrabiane na podwórku podczas budowy na maszynie wibracyjnej. Przetrwały na domu 35 lat i w latach 80tych zostały wymienione na super azbest. Do dziś stary budynek gospodarczy jest przykryty tą dachówką ( choć to już jej ostatnie lata ) i aż tak porośnięty mchem nie jest. A skąd mech ? Proste .... chropowata powierzchnia i duża nasiąkliwość która w dużo mniejszym stopniu występuje w ceramice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.02.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza moze ja jakis dziwny jestem .... ale co ma opinia za przeproszeniem jakiegos majstra do naszego wyboru dachowki ?? a plytki do lazienki kupujecie bo kafelkarzowi sie podoba jak sie docinaja ? czy kociol bo instalator powiedzial ze jest OK i ze latwo sie instaluje ? zaloze sie, ze 95% osob wybierajac dachowki kierowalo sie / kieruje i bedzie sie kierowac glownie dwoma aspektami: estetyką i ceną. a jak czytam ze kogos żywotnie interesuje zawartość margla w dachowce, to mnie szczerze mdli .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.02.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza moze ja jakis dziwny jestem .... ale co ma opinia za przeproszeniem jakiegos majstra do naszego wyboru dachowki ?? a plytki do lazienki kupujecie bo kafelkarzowi sie podoba jak sie docinaja ? czy kociol bo instalator powiedzial ze jest OK i ze latwo sie instaluje ? zaloze sie, ze 95% osob wybierajac dachowki kierowalo sie / kieruje i bedzie sie kierowac glownie dwoma aspektami: estetyką i ceną. a jak czytam ze kogos żywotnie interesuje zawartość margla w dachowce, to mnie szczerze mdli .... jak kupowalismy piec na ktorym sie wcale nie znamy to opinia zaufanego hydraulika byla dla nas bardzo cenna jak zamawialismy dachowke i z tych co nam sie podobaly byl wybor miedzy 3 firmami to tez wybralismy ta ktora polecil majster ktory dachy od prawie 30-tu lat uklada to chyba nic dzienego ze robiac zakupy w tematach na ktorych sie nie znamy kierujemy sie opiniazi ludzi ktorzy na tym sie znaja z racji zawodu i nie maja powodu aby nam zle zyczyc a jak czytam ze kogos mydli gdy inwestor sie nie zna na wszystkim i prosi o pomoc fachowca, to mnie szczerze mdli .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 04.02.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Mój majster z 40 letnim doświadczeniem twierdzi, że najlepsza w swojej cenie jest Ruppceramika. Twierdzi, ze to się czuje pod flexem. Sam ma Syriusza Nasz dekarz stwierdził podobnie i dwa dni temu kupiliśmy miedzianego Syriusza moze ja jakis dziwny jestem .... ale co ma opinia za przeproszeniem jakiegos majstra do naszego wyboru dachowki ?? a plytki do lazienki kupujecie bo kafelkarzowi sie podoba jak sie docinaja ? czy kociol bo instalator powiedzial ze jest OK i ze latwo sie instaluje ? zaloze sie, ze 95% osob wybierajac dachowki kierowalo sie / kieruje i bedzie sie kierowac glownie dwoma aspektami: estetyką i ceną. a jak czytam ze kogos żywotnie interesuje zawartość margla w dachowce, to mnie szczerze mdli .... jak kupowalismy piec na ktorym sie wcale nie znamy to opinia zaufanego hydraulika byla dla nas bardzo cenna jak zamawialismy dachowke i z tych co nam sie podobaly byl wybor miedzy 3 firmami to tez wybralismy ta ktora polecil majster ktory dachy od prawie 30-tu lat uklada to chyba nic dzienego ze robiac zakupy w tematach na ktorych sie nie znamy kierujemy sie opiniazi ludzi ktorzy na tym sie znaja z racji zawodu i nie maja powodu aby nam zle zyczyc a jak czytam ze kogos mydli gdy inwestor sie nie zna na wszystkim i prosi o pomoc fachowca, to mnie szczerze mdli .... Święte słowa! Oczywiste jest, że początkowo kierowaliśmy się estetyką i ceną. Wybraliśmy kilka dachówek a ostateczną decyzję pomógł nam podjąć dekarz. To chyba normalna kolej rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 04.02.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 glowac boska fotamy tez ceramika. robena sredzka falista kasztanjest p r z e p i e k n a i powiem wam ze najlepsza jest ceramika.mam ja na domku w ktorym mieszkam i zbudowany ho ho kope lat przed wojna.po prostu wyglada nadal super.nawet dach juz byl raz przekladany,wyplukala sie zaprawa i sami dekarze potwierdzali ze jest extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts