Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach - wiadomo że ceramika - ale jakiej firmy???

Romeczek

Recommended Posts

W zasadzie to już mieliśmy brać rzymską dachówkę od Euronitu, ale sąsiad za płotem ma 8 letni dach cementowy... wygląda żle, brudno i smutno.

W jakim kolorze jest ta żle wylgądająca dachówka cementowa? Wydaje mi się, że w przypadku ciemnoszarej nie powinno być różnicy, czy się mylę?

Taka "naturalna" czerwień... ceglasty? Zaraz spojrzę na strone Braas'a... tak, ceglany. To prawda, że na ciemniejszych będzie widać mniej. Chyba? Koło mnie buduje się dom z dachówką Euronit podwójne S brązową - dachy mój i ich były kładzione prawie w tym samym czasie. Będzie konkurs za 5 lat, która lepiej wygląda :wink:

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Zastanawiam sie na Meyer-Holsenem, model Tandem. Czy wg Was roznica 3500 PLN/netto na caly dach, pomiedzy tym samym modelem ale roznymi podobnymi kolorami to duzo? Tanszy kolor to angoba, a drozszy to rowniez angoba ale krystaliczna (taka glazurka)

Bierz podwójną angobę (tzw. szlachetną czy krystaliczną).

[/img]http://images33.fotosik.pl/157/0d2ef17ba2f05d47med.jpg</p><p> </p><p> http://images24.fotosik.pl/165/d3a3e8dccb7b98e6med.jpg</p><p> </p><p> Przynajmniej glony się tego będą mniej chwytały.

Zastanawiam sie na Meyer-Holsenem, model Tandem. Czy wg Was roznica 3500 PLN/netto na caly dach, pomiedzy tym samym modelem ale roznymi podobnymi kolorami to duzo? Tanszy kolor to angoba, a drozszy to rowniez angoba ale krystaliczna (taka glazurka)

wazne, czy to duzo dla ciebie ! a nie dla nas ....

rozwaz przede wszystkim, czy jest potrzeba zeby kupowac glazurę, masz np. jakies niekorzystne warunki otoczenia sprzyjające porastaniu dachu ?

czy chodzi ci tylko o estetyke ?

wazne, czy to duzo dla ciebie ! a nie dla nas ....

rozwaz przede wszystkim, czy jest potrzeba zeby kupowac glazurę, masz np. jakies niekorzystne warunki otoczenia sprzyjające porastaniu dachu ?

czy chodzi ci tylko o estetyke ?

Wokol domu mam wysokie brzozy, a jakies 500 metrow dalej jest Kampinowski PN.

Mam obawy ze na porowatej angobie mchy moga sie bardziej osadzac, ale z drugiej strony mchy podobno nie wplywaja na zywotnosc dachowki ceramicznej

Czy błyszcząca powłoka jest ładna to oczywiście rzecz gustu. Mnie osobiście podobają się matowe gdyż są zbliżone do natury. Matowa powłoka wcale nie oznacza chropowatej powierzchni. Za żywotność pokrycia dachowego a i całego dachu odpowiada wentylacja połaci. Przy jej prawidłowym wykonaniu porastanie dachówki jest znikome. Pozdrawiam.

Ależ ta powłoka na Meyer-Holsenie przy podwójnej angobie wcalenie nie jest błyszcząca. Jest dokładnie taka jak na zdjęciu czyli półmacik, a swoje robi. Ja również nie lubię błyskotek i dlatego w moich wnętrzach nie będzie modnych ostatnio gresów polerowanych.

skorpio, ta dachowka z Twojego zdjecia jaka to linia i kolor Tandema? Bo wydaje mi sie ze pokazujesz zdjecie z linii Klassic a piszesz o linii Aktuell.

• 4 months później...