Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W ostatnim czasie zdecydowałem się na wstawienie w jednym z narożników domu witryn o wymiarach 220x220 cm. Chciałbym aby w narożniku stał słup o wymiarach 25x25 cm. W tej chwili mam wylane fundamenty i ocieploną ściankę fundamentową. Kierownik budowy powiedział mi, że nie trzeba wylewać tego słupa i łaczyć go z fundamentami, tylko postawic go z cegły pełnej i na nim oprzeć wylane nadproża (12 cm) i wieniec (25 cm), bez zadnego łączenia z tym słupem. Wysokość słupa 260 cm. Strop ceramiczny Wienerberger 23 cm. Dach z dachówki cementowej. Jeśli chodzi o zmiany w projekcie, to kierownik budowy wszystko mi załatwi, bo on też adaptuje projekt, ale nie mam do niego tak do końca zaufania, i nie jestem pewien, czy nie zacznie coś gdzieś osiadać, lub pękać . Ławy fundamentowe mają szerokość 80 i 60 cm i wysokość 40 cm, także na pewno wytrzymają, ale boję się o ten słup.
https://forum.murator.pl/topic/94254-s%C5%82up-naro%C5%BCny-z-ceg%C5%82y-pe%C5%82nej-wytrzyma-pomocy/

Jakakolwoek odpowiedź na takie pytanie jest to jak wróżenie z fusów. Trzeba wiedzieć jakie siły bedzie przenosił ten słup. Skąd ktokolwiek z tego forum ma to wiedzieć? Mozna tylko przypuszczać ale tu chodzi o twoje bezpieczeństwo . Zatem zaproś kogoś z uprawnieniami i ci to ocenie.

Tu na forum mozemy tylko oszacować pi razy drzwi. Jeśli ten słup ma przenieść ciężar tylko narożnika dachu i stropu to przy cegle pełnej wysokiej klasy i tym przekroju slupa na 100% wytrzyma i to z nawiązką. Ale szczególy powinien ci obliczyć kierownik. :wink: