olik 20.08.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Planuję położyć na jętkach "podłogę" z desek lub płyty OSB. Jętki mam co 80-90 cm. Jakiej grubości deski, a jakiej płytę należy dać żeby spokojnie po tym chodzić ? Pozdrawiam,Olik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 20.08.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 U nas jętki były co ok 70-80. Zastosowaliśmy płytę OSB 22mm łączoną na pióro i wpust. Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 20.08.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Wszystko zależy od obciążenia tej "podłogi"osobiście mam i deski 25mm i płytę OSB 18mm ważę 70 kg i zarówno deski jak i OSB ugina się ale spokojnie po tym chodzę myślę że można stosować OSB 14mm ale należy wykonać stężenia miedzy jętkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.08.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Czy gdzieś można sprawdzić wytrzymałość płyt OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muffi 20.08.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Ja mam jetki co 70-90 i 15mm osb, troche sie wygina przy chodzeniu ale na strych zagladam raz na miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olik 21.08.2003 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Dziękuję wszytkim za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 21.08.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Strych mam nieużytkowy. Na jętki położyłem płyty wiórowe 22 są znacznie tańsze od OSB. Mają zapewnić możliwość „komunikacji sporadycznej” W okolicy wyjścia na dach położyłem dodatkowo dechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 22.08.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 O ile poddasze ponad jętkami jest nieocieplane kładzenie pełnej płyty na jętkach grozi zagrzybieniem płyty od dołu Para przedostająca się z ciepłego pomieszczenia trafiać będzie na zimną płytę i od dołu płyty będzie skraplać się - zawilgacając płytę i leżącą pod nią izolację cieplną. Lepszym rozwiazaniem, gwarantującym wyprowadzenie wilgoci na poddasze jest kładzenie desek z zachowaniem przerw między nimi. Jeżeli płyt już leżą należy powiercać w niej dużą liczbę otwrów, które pozwolą na wyprowadzenie pary wodnej spod płyty na poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 22.08.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Płyty połozyłem wyłocznie na środku pod kalenicą i przy wyłazie. Reaszt może oddychać pełną piersią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Ja mam w planie ocieplenie dachu do kalenicy oraz płyty GK. Dodatkowo w przestrzeni między jętkowej też dam może 10 cm wełny. Choć to powierzchnia nieużytkowa (coś na wzór magazynku itp.) i wyjdzie trochę drożej to widzę parę zalet:- w zimie będzie cieplej na poddaszu, zatem nie będzie wiało wyłazem na to poddasze, którego nie sposób dobrze ocieplić,- w lecie nie będzie sauny- pszczoły nie będą miały gdzie robić gniazd, przynajmniej te, które planowały się zasiedlić na nieocieplonym poddaszu pod folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts