fishu 14.01.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 witam od dluzszego czasu zastanawiam sie nad wyborem pieca do ogrzania mojego domu (ktory jeszcze nie zostal wybudowany)chodzi mi o ogrzewanie ktore bedzie tanie i nie bede sie musial przy nim narobicdom bedzie mial powiezchnie uzytkowa ok 160 metrowbede mial ogrzeawnie grzejnikoweco do pieca to myslalem nad zakupem pieca firmy Atmos ktory polecil mi znajomyjak twierdzi doklada do niego co okolo 12 godzinrozwiazanie takie jest dla mnie idealneczy mozecie mi polecic zastosowanie pieca firmy atmos czy moze proponujecie cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 15.01.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 co to znaczy ze nie bedziesz sie musial narobic ? przy paliwach stałych zawsze sie cos narobisz lub zaplacisz komus by sie narobil [zrzucenie opału na punkt docelowy choćby]. Czym chcesz palic ? drewno brykiet ? wegiel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fishu 18.01.2008 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 co to znaczy ze nie bedziesz sie musial narobic ? przy paliwach stałych zawsze sie cos narobisz lub zaplacisz komus by sie narobil [zrzucenie opału na punkt docelowy choćby]. Czym chcesz palic ? drewno brykiet ? wegiel ? mysle nad brykietem lub drewnem co do napracowania to nie chodzi mi o rozladunek itp chodzi mi raczej o dokladanie do pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 z podajnikiem na ekogroszek.... ładujesz średnio raz na 3-4 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 19.01.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Nie widze innego wyjscia jak ekogroszek dla Ciebie. Tylko i wylacznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 19.01.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 FEX z takich drozszych Z takich tanszych dobre opinie ma Buderos/Dakon/Junkers ten przystosowany do spalania drewna - znajdziesz. Ile trzeba palic - a kto to wie Nie wiem czy sa to wrozki Poczytaj o buforach ciepła przy drewnie zarowno rozsadek jak i zalecenia polecaja te rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 19.01.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Ja w tej chwili szukam pieca stałocieplnego - wyłącznie na drewno. W sklepie mi doradzaja Viesmanna Vitolig 150 - jest to kocioł zgazowujacy drzewo. Koszt 4800. Warunek-drzewo ma być sezonowane, czyli mieć 15-19% wilgotnosci. Ponoć jeśli załaduje cały kocioł polanami to palić będzie przez 3 dni. Moze ktos użytkuje taki piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekN15 21.01.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 fishu - od 2 lat używam Atmosa 25DC S (zgazowanie drewna z wentylatorem wyciągowym) + bufor 1000l + trochę automatyki (Laddomat 21). Jeżeli chodzi o wynik znajomego 12h palenia się w kotle, to jestem po wielkim wrażeniem. Producent podaje czas stałopalności na poziomie 6-max 8h, a przy mocy nominalnej (wtedy kociołek ma najwiekszą sprawność) 3-4h. Są tu bardzo ważne 2 sprawy:- dobry komin - przekrój min. 20x20cm wysokość min 8m- suche drewno, suszone na powietrzu 2-3 lata, najlepiej twarde liściaste (wiadomo buk, akacja, grab itd). Jeżeli Twój znajomy ma ekstra komin i ekstra drewno, hmmn to może i takie wyniki ma bez szkody dla trwałości kotła. Ale generalnie widać że musi palić "z obniżoną" mocą, co mocno nie sprzyja trwałości kotła. Producent zdecydowanie zaleca bufor w instalacji (minimum 1000l , ale zdecydowanie lepiej mieć 2000-2500) i palenie na pełnej mocy. Ja mam komin o parametrach słabszych niż zalecane a i drewno też nie jest z najwyższej półki (tzn palę sosną, olchą, osiką - średnia lub mała kaloryczność, sezonowane c.a 1,5 roku, więc może dopiero osiąga zalecaną wilgotność <20%). Wsad takiego paliwa spala się w około 3-4h, ale jednocześnie ładowany jest bufor praktycznie do pełna (tzn 1000l wody o temp 85-90C),z którego instalacja c.o. czerpie energię przez 8-12h (prz temp zew -kilka +kilka). W sumie rozpalam więc 2x na dobę, a przy temp +5+10C wystarczy raz na dobę. Dodam jeszcze że z bufora czerpię c.w.u. Esperanza podpisuję się pod tym co pisze Kane66, do podłogówki zdecydowanie bufor. Ja mam bufor, ale nie mam podłogówki, a teraz widzę że podłogówka z buforem i zaworem 3d byłaby lepsza niż grzejniki. Chodzi o możliwość max wykorzystania energii zgromadzonej w buforze ... Natalia Stanko - nie znam tego Viesmanna, ale za 4800, to raczej jakiś high-tech nie będzie. Żeby paliło się w nim 3 dni nawet z potężnie zredukowaną mocą to chyba musiałby mieć komorę ząładowczą tak z 500-600l. Widziałem Atmosa 100kW i miał komorę zaledwie 400l. Typowe kociołki o mocy 20-30kW mają komory o pojemności 80-140l, a to wystarcza w najlepszym przypadku na 8-12h palenia o ile kocioł ma modulację mocy.Jednym słowem panowie ze sklepu z tymi 3 dniami zrobili sobie niezły kabaret Ogólnie odsyłam zainteresowanych do wątku "Chętnie pomogę" - jest tam sporo info o kociołkach na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 21.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Natalia Stanko - dla swojego dobra, zmien sklep a tamtym panom mile podziekuj za traktowanie klienta jak idiote jesli przekazali ci informacje o 3 dniowej stałopalności na drewnie. Jak na jakimkolwiek domowym piecu uzyskasz 12 godzin stałopalności (i tak bedize to dla mnie szok) to jest wszystko. I oczywiscie tak jak pisze DarekN - przy nominalnej mocy (a tak powinno spalac sie drewno) kotla czas ten nie przekroczy 4h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 21.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Czyli dalej musze szukac kotła. Chciałabym zobaczyć hierarchię takich kotłów.Np. nalepsze to są.... potem.... a jak nie masz pieniedzy to kup... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kane66 21.01.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 w skrócie: przy kotle na drewno musisz mieć bufor ciepła. Wiem że można dyskutować z 'musisz' ale rzetelny fachowiec napewno tak to ujmie. Wiec albo kupujesz bufor albo zlecasz jego wykonanie (na uklad otwarty) albo robisz go sama z spawaczem (da sie, przeszukaj forum). Trzecia opcja najtańsza. kocioł: jak zrobisz bufor to zobaczysz ile zostało ci jeszcze budżetu. Mi zostały 3000zł wiec kupilem Buderusa 28kW (model przystosowany do drewna jako głównego paliwa, takze pod marką Dakon oraz Junkers). Miałbym ~5000zł - wziałbym FEXa. Miałbym wiecej niz 5000zl - tez wziałbym FEXa Inne piece: Warmet SDS Ceramik (czy podobnie) oraz pare produktow Atmosa (wpisz w google). To takie bardziej typowe na drewno. Mniej typowe - czesc ludzi pali w Moderatorze ale to nie jest piec dostosowany szczególnie do palenia drewnem. W zadnym piecu na drewno nie uzyskasz jednakze takiej stałopalności o jakiej pisałas. Tyle ze to jest niepotrzebne - bufor bedzie zapewnial tą 'stałocieplność', zanim sie rozładuje ty drugi raz rozpalisz drewno (to drewno ! to się prosto rozpala), popalisz pare godzin i znów spokój. Na ile ? Zalezy od konkretnego domu (zapotrzebowanie cieplne), objętości bufora (ile moze zmagazynowac ciepla), mocy kotła (jak szybko nagrzeje bufor) oraz rodzaju paliwa (topoli bedziesz musiała spalić 2x wiecej niż twardych gatunków jak buk) i jego stanu (ma być suche !). Jeśli chcesz bezobslugowej kotłowni na drewno to właściwie tylko pellets (zasobnik) i palnik na pelety (piec na pellety z palnikiem). Drożej niż drewno, nie liczyłem ile drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia Stanko 27.01.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Ogólnie odsyłam zainteresowanych do wątku "Chętnie pomogę" - jest tam sporo info o kociołkach na drewno. Gdzie jest ten wątek o piecach na drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekN15 28.01.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 http://forum.muratordom.pl/chetnie-pomoge,t5189.htm Początek wątku jest trochę nie na temat , bo o wentylacji, ale dalej raczej do rzeczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts