marcel_S 07.07.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Potwierdzam to co piszą przedmówcy. Palić od góry. Sezon temu do tyłu błędnie rozpalałem od dołu. Za cały sezon zeszło 2,7 tony węgla. W ostatnim sezonie rozpalałem od góry. Zeszło 2,2 tony węgla. Ale to raczej zrzucam na karb lżejszej zimy. Natomiast jest inna dramatyczna różnica. Przy paleniu od dołu, mrozach -25-30* i trzech załadunkach na dzień - musiałem co 2-3 dni czyścić wymiennik wodny i dolot do komina. I co tydzień wyczystka była pełna. Natomiast po założeniu miarkownika i rozpalaniu tylko od góry - przez cały sezon czyściłem wymiennik i dolot - RAZ. Na sam koniec sezonu. A z wyczystki wyciągnąłem w kwietniu pół łopaty sadzy. Przez przeważającą część zimy, ładowałem do pieca raz-dwa razy dziennie. 12-13 godzin stałopalności nie było żadnym problemem. A jak się na dworze ociepliło - to bywały i przebiegi po 15 godzin. Piec Altech 10kW , zasypowy , bez nadmuchu, obieg co na pompie. Dokupiłem jeszcze stalowy durszlak. Jak piec się dopalał do końca, wygarniałem resztkę żaru do onego durszlaka. Czyściłem piec, zasypywałem i wrzucałem żar na wierzch. To lepsze rozwiązanie , w blaszance żar zdążył wygasnąć zanim załadowałem piec. Durszlak musi być stalowy , niemalowany, z metalowym uchwytem. I ostrożnie bo momentalnie robi się gorący. Znamienna rzecz. O swoim piecu naczytałem się wielu niepochlebnych opinii. Natomiast po ostatnim sezonie jestem zdania że pisały je osoby które po prostu nie potrafiły go obsłużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foks 09.01.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 witam Mieszkam w Okolicy Bytomia i od kilku lat tylko i wyłącznie zakupuje Węgiel z kopalni Bobrek Centrum i nie wyobrażam sobie żeby zlikwidowali ta kopalnie uwierzcie mi po spalenia tego wegla niema prawie nic tak zwanego hasia - żużlu pali się rewelacyjnie spalanie od góry niewidach dymu z komina sąsiedzi nieraz się pytali czy ja węgle opalam dom węgłem czy mam gaz wcześniej testowałem inne węgle najgorszy jaki mi trafił to z Rosji i Czech masakra !!!! a dziś się dowiaduje ze chcą zlikwidować tą kopalnie to jakiś żart !!!!! pewnie za jakiś czas ktoś z sfer rządowych zakupi tą kopalnie za bezcen jak miało miejsce z z KWK powstańców Śląskich tez zamknęli a za 3 lata ktoś z Warszawy ja sobie kupił za bezcen i dziś wydobywa węgiel prywatnie nie dajcie się ludzie ogłupić rządowi i mediom posłuchajcie głosu z Śląska ja wam polecam węgiel z Bobrek centrum jak ktoś chce wrzucę wam filmiki jak się pala ten węgiel i rachunki z KWK bobrek Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 09.01.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 To wykup kopalnie opłać 13 ,14 bony wczasy deputat 8t z własnych pieniędzy nie publicznych i wtedy napisz ile dopłacasz do tony wyfedrowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 witam A ja myślę,żeś ukryta opcja niemiecka,ponieważ nawet po polsku nie potrafisz napisać gdzie mieszkasz,która poprzez utrzymywanie darmozjadow z kopalni chce sabotowac Państwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 09.01.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Arturku, Ty też niespecjalnie potrafisz posługiwać się językiem ojczystym, więc przygadał kocioł garnkowi Kolego, w jakiej cenie kupujesz ten opał? Jako mieszkaniec Śląska, pewnie w dość dobrej. Przyzwoity ekogroch zza wschodniej granicy kupuję w cenie 600zł/tona workowany. Jeśli opał z polskiej kopalni byłby porównywalny cenowo w mojej okolicy, wtedy pewnie bym go kupił. A tak, no cóż, ekonomia bracie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez pionan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts