Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody prawie samemu, czemu nie?

hlasco

Recommended Posts

Jakiś czasu temu udało mi się zrobić przy pomocy kilku "majstrów" schody na poddasze. Miały być tanie i w miarę ładne. Kupiłem profil stalowy, pociąłem go na kawałki. Zostały one zespawane i przytwierdzone do podłogi, stropu i ścian. Następna czynność to malowanie. Trepy zamówiłem przez allegro, zaprzyjaźniony stolarz mi je obrobił i zamontował. Na samym końcu zainstalowaliśmy balustradę.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f3826eb3dd4bb27a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fead135f5e574cc1.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ce550cb6a6d739e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1656646875193e15.html

Koszty:

- stal 211,20zł

- fishery do montażu trepów 188zł

- tarcze szlifierskie 7,98zł

- farba 73zł

- transport 50zł

- robocizna część metalowa 500zł

- robocizna część drewniania 300zł

- trepy 850zł

- lakier do trepów 50zł

- kapon do trepów 13,74zł

- szpachla do trepów 5,87zł

- papier ścierny do trepów 4zł

- rozcieńczalnik do trepów 5zł

- pędzle 6zł

- podkładki 2,11zł

- listwy wykończeniowe na podłogę i sufit 65,10zł

- balustrada 1850zł

Konstrukcja i trepy kosztowały więc 2332 zł, balustrada 1850 zł, razem 4182 zł.

balustradę robił znajomy ze stali nierdzewnej polerowanej i spawanej w argonie na miejscu u mnie

wykończenie krawędzi na suficie i na podłodze jest z profilu aluminiowego 4x4 przymocowanego wkrętami

pomiędzy profilami (tzn. na szerokości stropu) dałem panele podłogowe takie same jak na poddaszu

Nie jest tak źle. Ani ja i moja żona, ani rodzina i goście którzy nas odwiedzają nie narzekają. Nikt nie chodzi blisko poręczy, to nie jest naturalne. Chodzi się w taki sposób aby ramię/ręka na poręczy była nie w pełni wyprostowana. Wystarczy odejść od niej 30cm i już zabiegi stają się wygodne (szerokość większa nic 35cm). Wierz mi nie ma z tym problemu. Albo inaczej - nikt nic nie mówi a ja i żona przyzwyczailiśmy się do tych schodów.

a pochwal sie jakie akrobacje trzeba wykonac z wnoszeniem mebelkow na gore

wiem te nowe to przeciez w paczkach sa ale jak kupisz wyrko to materac caly jest , czy moze masz balkon i sprawa zalatwiona prosto z autka przez balkon

pytam bo kolega ma podobne chody i czeka nas wnoszenie wszystkiego na gore ze stolem bilardowym wlacznie pozdrawiam

• 2 weeks później...

do qwazar: propozycja brzozy jest bardzo dobra, schody jak najbardziej możesz odgapić - trzeba sobie pomagać, grubość stopnia u mnie to 4cm - kupowałem tutaj http://allegro.pl/item300682425__schody_stopnie_trepy_bukowe_najtaniej_.html

do pitraszek: użyłem profilu 80x40x3, z tego co pamiętam kupiłem go 12 metrów, stopnie zwykłe i dwa mniejsze zabiegi nie uginają się wogóle, największy zabieg się ugina - nie jest to wyczuwalne jak się na nim stoi, ale widoczne jak patrzę na to z boku

do pitraszek: użyłem profilu 80x40x3, z tego co pamiętam kupiłem go 12 metrów, stopnie zwykłe i dwa mniejsze zabiegi nie uginają się wogóle, największy zabieg się ugina - nie jest to wyczuwalne jak się na nim stoi, ale widoczne jak patrzę na to z boku

Czyli lepiej dać ceownik 100 dla wszelkiego spokoju.

• 3 years później...

Pełen szacun i jednocześnie gratulacje. Schody wyszły piękne i to za pierwszym razem! Mi wszystko dopiero za drugim dobrze wychodzi :).

Właśnie po długich telefonatach po całej okolicznej branży fachman wycenił mi schody drewniane kładzione na betonowe stopnie. Krzyknął 6000 a ja licze kubik debu 1800 złotych, wejdzie mi tam góra 0,5 kubika=900 złotych, to co on chce robić za 6000-900=5100?

Chyba sie zabiore za temat sam...:)

A dlaczego tak tendencyjnie liczysz cenę netto drewna?

Jeśli to 3 kl to na pewno nie wyrobisz się w ilości pół metra.

A lakier? Maszyny? Kołki itp... Żebyś się nie zdziwił jak zarobisz na schodach 5100.

Na schodach za takie pieniądze zarabia się na miskę strawy.

I jeszcze dębowe! Nie wiesz ile z dębu jest odpadu? T w ogóle dobrze wysuszony dąb?

Reasumując: zarobisz na miskę strawy, a estetyka schodów robionych na kolanie i bez doświadczenia będzie porażająca.

Jakie profile były użyte do budowy konstrukcji.?

Kawał udanej roboty:)

A jakiej grubości są trepy?

Czasem mam wrażenie że ludzie w ogóle nie potrafią czytać ze zrozumieniem

Odpowiedź na Wasze pytania jest kilka postów wyżej.

Ale zacytuje autora żeby nie było wątpliwości

grubość stopnia u mnie to 4cm

użyłem profilu 80x40x3