romasia3 15.01.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 WITAM! Mamy działkę budowlaną i obecnie czekamy na PNB. Chcemy wziąść kredyt na budowe domu, ale obawiam sie , że bedzie ciężko.Sytuacja wyglada w ten sposób,że mąż pracuje za granicą(ja nie pracuję), dochód ok 5-6tys miesiecznie.Tyle, że pracodawca jest firma polska a na umowie o prace( umowa na czas nieokreślony)jest dochód ok 1200zł i właśnie od tej kwoty maż ma odprowadzane składki do ZUS-u.wiadomo o co chodzi).Oczywiscie mąz z podatku rozlicza sie za granicą a Polsce tylko przedstawia wysokość dochodów bo taki ma obowiązek.Czy jest jakis bank, który udzieli nam kredytu w tej sytuacji?Nawet gdyby pracodawca wypisal na zaswiadczeniu o zarobkach faktyczny dochód toobawiam się, ze kiedy bank sprawdzi wysokość składek wpływajacych do ZUS-u to przeciez nie bedzie sie to zgadzalo.Czy wszystkie banki to sprawdzają?Boje sie ,że mamy marne szanse , doradżcie cos prosze! POZDRAWIAM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 15.01.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 możesz dorzucić kogoś do kredytu np. mame , tate , teściową czy teścia i już masz większy dochód Banki to raczej składek ZUSowskich nie sprawdzają , no bo jak? ZUS takich danych to raczej nie podaje . Co najwyżej mogą poprosić o PITa a tam już masz wielkość dochodów. Najważniejsze że ma umowe na czas nieokreślony - wejdz na strone jkiegoś banku i sprawdz swoją zdolność kredytową za pomocą kalkulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
screamu 15.01.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Możesz sprubować z tzw. kredytem na oświadczenie gdzie nie musisz pokazywać dochodów. Kredyt taki jest oczywiście droższy i z tego co wiem to ograniczony górnymi kwotami (300 tys zł) Na pewno w ofercie dombanku i santander banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 15.01.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 na oświadczenie to jest tylko reklama , możesz wziąść ale 500zł Żaden Bank Ci nie da na dowód czy na oświadczenie 200tys czy 300tys , się tylko tak reklamują , jak to że dojeżdżają , nie sprawdzają i za darmo dają..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobos 15.01.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 na oświadczenie to jest tylko reklama , możesz wziąść ale 500zł Żaden Bank Ci nie da na dowód czy na oświadczenie 200tys czy 300tys , się tylko tak reklamują , jak to że dojeżdżają , nie sprawdzają i za darmo dają..... Kolego bzdur nie gadaj. Santander consumer bank tam dostaniesz pożyczkę na budowę bez problemu bez oświadczenia o zarobkach.Podpisujesz tylko oświadczeni że cię będzie stać kredyt spłacać. Wiem to na pewno ponieważ mój szwagier też pracuje za granicą i właśnie jego zarobki''oficjalnie'' to najniższa krajowa w rzeczywistości zarabia ok 7 tyś zł. I dostał pożyczkę bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 15.01.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 ta super , a brałeś taki kredyt czy kolega Twoj barł? ja się wypowiadam bo się starałem o kredyt w tamtym roku i wiem co to jest i 2 miesiące załatwiałem i jeszcze po znajomościach . Niech może się tu wypowiadają Ci co już przeszli walke o kredyt z bankiem a nie jacys koledzy , kolegów . Obyś Ty tak szybko dostał ten kredyt jak ten Twój kolega na oświadczenie , fajnie by było podpisujesz papierek że Cię stać i już masz kredyt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobos 15.01.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 romasia3 proponuję wizytę w santander banku i zobaczysz jaka jet prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 15.01.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 romasia3, Santander udziela kredytu na oświadczenie bez sprawdzania dochodów, jeżeli wkład własny wynosi 30%.Jeżeli mąż może przedstawić umowę zagraniczną o pracę (przetłumaczoną) i wpływy na konto przez ostatnie conajmniej 6 miesięcy, też dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romasia3 16.01.2008 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 HEJ! Serdeczne dzięki za odpowiedzi na moje pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 18.01.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 A może wziąć pożyczkę hipoteczną pod zastaw mieszkania, działki czy innej nieruchomości. Nie interesują ich żadne dochody. Odpada cała kołomyja z wypłatami transz, zaawansowaniem budowy itppzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 18.01.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 ale z tego co wiem to porzyczka jest na wyższym % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferdyn 20.01.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 A może wziąć pożyczkę hipoteczną pod zastaw mieszkania, działki czy innej nieruchomości. Nie interesują ich żadne dochody. Odpada cała kołomyja z wypłatami transz, zaawansowaniem budowy itp pzdr. ?? W przypadku pożyczki bank nie weryfikuje przeznaczenia środków (poza tym, że oświadczasz,że nie będą przeznaczane na działalność gospodarczą). Poza tym cała procedura dochodowa jest identyczna, jak w przypadku innych celów kredytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romasia3 21.01.2008 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A może wziąć pożyczkę hipoteczną pod zastaw mieszkania, działki czy innej nieruchomości. Mieszkanie zamierzamy sprzedać a wartość działki to ok 40tys wiec pożyczka pod zastaw raczej nie wchodzi w grę. Ale wczoraj dowiedziałam się,że męża kolega z pracy bez zadnego problemu dostał kredyt 200tys w PKO tylko ze ma u nich konto. Prawdopodobnie pod koniec tygodnia bedziemy mieli pozwolenie a wtedy ruszamy do banków, moze jednak nie będzie az tak zle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiek_ps 21.01.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 WITAM! Mamy działkę budowlaną i obecnie czekamy na PNB. Chcemy wziąść kredyt na budowe domu, ale obawiam sie , że bedzie ciężko. Sytuacja wyglada w ten sposób,że mąż pracuje za granicą(ja nie pracuję), dochód ok 5-6tys miesiecznie.Tyle, że pracodawca jest firma polska a na umowie o prace( umowa na czas nieokreślony)jest dochód ok 1200zł i właśnie od tej kwoty maż ma odprowadzane składki do ZUS-u.wiadomo o co chodzi). Oczywiscie mąz z podatku rozlicza sie za granicą a Polsce tylko przedstawia wysokość dochodów bo taki ma obowiązek. Czy jest jakis bank, który udzieli nam kredytu w tej sytuacji?Nawet gdyby pracodawca wypisal na zaswiadczeniu o zarobkach faktyczny dochód to obawiam się, ze kiedy bank sprawdzi wysokość składek wpływajacych do ZUS-u to przeciez nie bedzie sie to zgadzalo.Czy wszystkie banki to sprawdzają? Boje sie ,że mamy marne szanse , doradżcie cos prosze! POZDRAWIAM! A skąd masz wiedzę, że bank sprawdza w ZUSie wysokość składek? Brałem dwukrotnie kredyt hipoteczny i jedyny dokument o zarobkach jaki przedstawiałem to było zaświadczenie o zarobkach wystawione przez zakład pracy na druku bankowym i podawano tam średni dochód miesięczny netto z 3 ostatnich miesięcy. Jedyne dodatkowe inforamcje była takie czy zakład nie jest w stanie upadłości i czy pracownik nie jest na okresie wypowiedznia. Gdyby banki chciały weryfikować takie dane wysyłając zapytania do ZUS to udzielałyby kredytów miesiącami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 02.04.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 WitamCo do Santandera, to prawdą jest, że daje kredyty na oświadczenie. Sam mam taki kredyt zaciągany 4 lata temu, ale wiem, że teraz też są (zmiany są niewielkie). Tak jak pisano trzeba mieć 30% wkładu własnego i to "uruchomionego" przed kredytem (czyli jeśli ktoś ma oszczędności to musi za nie przynajmniej kupić materiały). W ostatnim czasie bank podniósł limity kredytu na oświadczenie (jakieś 1,5 miesiąca temu). Wcześniej to było 150k w CHF i 300k w PLN. Teraz jest odpowiednio 200k i 400k. Ja podpowiem jeszcze jedno rozwiązanie. Jednym z banków, który opiera się tylko i wyłącznie na zaświadczeniu o dochodach nie sprawdzając ani pitów ani nawet wpływów na rachunek jest Kredyt Bank. Dodatkowo ofertę ma dużo lepszą niż Santander. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 02.04.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witadomość z ostatniej chwili Od dzisiaj Santander przy procedurze uproszczonej wymaga tylko 25% wkładu własnego POD WARUNKIEM, że kwota kredytu nie przekracza 300k i kredyt jest w PLN i jeszcze inne dotyczące min. okresu historii kredytowej (min. 4 lata). W pozostałych przypadkach musi być 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.04.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 A skąd masz wiedzę, że bank sprawdza w ZUSie wysokość składek? Brałem dwukrotnie kredyt hipoteczny i jedyny dokument o zarobkach jaki przedstawiałem to było zaświadczenie o zarobkach wystawione przez zakład pracy na druku bankowym i podawano tam średni dochód miesięczny netto z 3 ostatnich miesięcy. Jedyne dodatkowe inforamcje była takie czy zakład nie jest w stanie upadłości i czy pracownik nie jest na okresie wypowiedznia. Gdyby banki chciały weryfikować takie dane wysyłając zapytania do ZUS to udzielałyby kredytów miesiącami. Stary post, ale skomentuję... A mnie bank (millennium) poprosił po prostu o przyniesienie zaświadczenia z ZUSu o tym ile składek i od jakich podstaw wpłynęło w ciągu ostatniego roku. Sam musiałem wystąpić i przekonać w ZUSie żeby mi to szybko dali (trwało ponad tydzień). Może zaświadczenie było nie wiarygodne - ale się wszystko zgadzało, więc dali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 02.04.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Spróbuj w Polbanku. Bardzo dobrze liczą zdolność kredytową. Ja mam u nich zdolność na ok. 400tyś (najwięcej) a winnych bankach ok. 300tyś. Wymagają: zaświadczenie o zatrudnieniu i dochodach za 6 m-cy, deklaracje podatkową PIT11 lub wyciagi z konta z 6 m-cy lub ZUS RMUA z 6 m-cy ( tak dokłanie nie pamiętam)Ponadto max. okres kredytowania w CHF 40 lat oraz nie interesuje ich ile masz dzieci.Myslę, że banki interesuje przede wszystkim fakt, ile ktoś zarabia. Pracodawca wystawi zaświadczenie, a bank i tak sprawdzi czy jest zgodne z prawdą. Nie słyszałam żeby banki sprawdzaly wyskosć składek, ale może się mylę. Odzwiedź kilka banków to zobaczysz. Ja już sprawdziałam kilka.Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laura27 02.04.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witadomość z ostatniej chwili Od dzisiaj Santander przy procedurze uproszczonej wymaga tylko 25% wkładu własnego POD WARUNKIEM, że kwota kredytu nie przekracza 300k i kredyt jest w PLN i jeszcze inne dotyczące min. okresu historii kredytowej (min. 4 lata). W pozostałych przypadkach musi być 30%. grzegorz, a ile to jest 30 % inwestycji . Jaki procent obejmuje działka plus stan surowy otwarty. Jak oni to wszystko wyliczają i pytanie drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_forum 02.04.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Działka i stan surowy powinien załatwiać sprawę 30%. Liczone jest to tak, że najpierw ustalany jest całościowy koszt inwestycji (z uwzględnieniem wartości działki i prac przeprowadzonych dotąd) - czyli to, co dotąd zrobiłeś i to, co jeszcze za kredyt chcesz zrobić i musisz mieć 30% tej sumy. No chyba, że działka jest wzięta na kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts