Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie chcemy wieszać żadnej zaslonki bo te ceratki bardzo mi się nie podobają.
A może zamiast ceratki - agrowłóknina? Tanie to to i można zmieniać, co jakiś czas. I przy tym szybko obcieka z niej woda, a podczas polewania stanowi kurtynę dla wody z prysznica. Trzeba ją tylko lekko obciążyć od dołu, aby zwisała i nie poddawała się zbytnio naporowi wody z prysznica, bo sama jest b. lekka.

.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My też mamy prysznic bez brodzika. Wprawdzie jest mały (70 x 90) ale sprawdza się w 100%. Trzeba było tylko na etapie wylewek w tym miejscu nie kłaść styropianu i nie betonować. Poza tym w łazience zostało wylane o 1 cm. mniej niż gdzie indziej. Później, podczas pracy majstra było gdzie schować syfon i porobić spadki.

Znalazłam coś takiego,malutkie jednak jest.Powinno dać 140 szerokości i 70 dlugości...

http://www.sklep.gejzer.pl/parasol-do-zaslony-prysznicowej-umbrella-p-447.html?osCsid=2337baa9cba0032a30f12e0f77849a1a

Jest to jakieś rozwiązanie :roll:

Zasłonkę można włożyć do pralki i po praniu jest czyściutka, kabiny nie... :-?

• 4 weeks później...

Witam,

chciałem zapytać o preparaty do uszczelnienia/ zhydrofobizowania (?) podłogi pod takim brodzikiem.

Jestem zainteresowany tego typu kabiną, bo łazienkę mam mocno trójkątną :-) i nie za bardzo można wpasować tam brodzik akrylowy.

Na stronach Muratora (Zrób to sam :D) sugerowalli papę jako materiał izolacyjny. Czy macie może jakieś inne propozycje?

pozdrawiam

sk

Użytkownicy prysznica bez brodzika odezwijcie się ! Zdrdźcie jak Wam się sprawdza prysznic?

Wyśmienicie. Obecnie jest u nas moja leciwa teściowa która twierdzi że dopieto w tym prysznicu czuje się swobodnie i bezpiecznie.

chciałem zapytać o preparaty do uszczelnienia/ zhydrofobizowania (?) podłogi pod takim brodzikiem. .... Na stronach Muratora (Zrób to sam ) sugerowalli papę jako materiał izolacyjny.

Żadnej papy. Zastosuj t.zw. folię w płynie. Jest to płynny preperat który nanosi się pędzlem a po wyschnięciu towrzy elastyczną nieprzpuszczającą wydy i co ważne dobrze przylegającą do podłorza warstwę. Jest to istotne potem przy kładzeniu płytek. Preparat dostaniesz w każdym składzie budowlanym i to wielu producentów.

rowniez nie planuje brodzika.

podloga i sciany zabezpieczone plynna folia WODER z Atlasa, rowniez styki scian i podlog zostakla zatopiona tasma wodoszczelna tego samego systemu.

plytki ze spadkiem do odplywu z syfonem, wyjmowanym do czyszczenia.

prog (jakiec 4cm) zabezpieczy przed przelewaniem sie wody,

drzwi prysznicowe z Kola, seria NIVEN, z powloka Reflex.

J.

Witam,

chciałem zapytać o preparaty do uszczelnienia/ zhydrofobizowania (?) podłogi pod takim brodzikiem.

Jestem zainteresowany tego typu kabiną, bo łazienkę mam mocno trójkątną :-) i nie za bardzo można wpasować tam brodzik akrylowy.

Na stronach Muratora (Zrób to sam :D) sugerowalli papę jako materiał izolacyjny. Czy macie może jakieś inne propozycje?

pozdrawiam

sk

Ja nie będę stosował papy - tylko folia w płynie - czyli hydroizolacja / wewnętrzna / firmy MAPEI - preparat Mapegum + taśma brzegowa Mapeband - to wszystko na ściany i podłogę prysznica / bez brodzika / . Po zastosowaniu tych preparatów na posadzce i ścianach powstaje warstwa gumy która nie przepuszcza wody i wilgoci . Na tą warstwę bezpośrednio klei sie płytki + fuga Mapei w moim przypadku ...

Taki system mam już zastosowany w dolnej łazience - na ścianach - ponieważ na posadzce mam brodzik .

Taka hydrozolacja na ścianach po których leje się woda jest znakomita :)

Pozdarwiam

Ja zastosowałem również na ściany w prysznicu gdzie mam brodzik ... - wszędzie tam gdzie znajduje się źródło otwartej wody .

http://img510.imageshack.us/img510/1892/11111111111qo8.th.jpg

Ściany pokryte dwukrotną warstwą Mapegum , w narożach i przy brodziku taśma Mapeband zatopiona w warstwie Mapegum .

Pozdrawiam

jacekp71 -> dokładnie - w moim przypadku - wiaderko Mapegum - 90 pln + taśma - około 40 pln - koszt rzekłbym mizerny w odniesieniu do jakości zabezpieczenia ściany ... - w takim wypadku nidy żadna wilgoć do ściany się nie dostanie ...

Kwota zainwestowana jak najbardziej jest warta bezpieczeństwa i spokoju na przyszłość ...

Pozdrawiam