Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak zwany "odpływ liniowy" - bardzo fajna rzecz - myślałem nad takim tylko w wykonaniu f-my Viega - taki - niestety koszta takiego odpływu dla mnie były za wysokie :( - i zastosowałem klasyczny dopływ równiez f-my Viega - taki ...

Niemniej jedna idea i działanie takiego odpływu liniowego jest znakomita :)

Pozdrawiam

Tak zwany "odpływ liniowy" - bardzo fajna rzecz - myślałem nad takim tylko w wykonaniu f-my Viega - taki - niestety koszta takiego odpływu dla mnie były za wysokie :( - i zastosowałem klasyczny dopływ równiez f-my Viega - taki ...

Niemniej jedna idea i działanie takiego odpływu liniowego jest znakomita :)

Pozdrawiam

No właśnie, ten z TECE też tani nie jest, ale oprócz problemu z kasą, jest jeszcze problem z posadzkami. U mnie są już zrobione, a przyznam szczerze że nie chciało mi sie jeszcze przeczytac czy po posadzkach technicznie montaż jest jeszcze mozliwy .... :roll:

Marzin -> oczywiscie że jest możliwy - trzeba tylko skuwać posadzkę i część wylewki - te odpływy nie sa tak "płytkie" jak klasyczne ...

Mój odpływ Viega ma głębokość 7 cm - odpływ liniowy tej f-my to około 11 - 12 cm - w moim przypadku - łazienka na poddaszu - musiałbym kuć w wylewce i przerabiać instalacje kanalizacyjną aby odprowadzić wodę z tego odpływu do kanalizacji ... - a odpływ montowałem przed posadzkami finalnymi .

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam.. będę robiła łazienkę dla niepełnosprawnej osoby.

nie mogę mieć kabiny i nie chce brodzika . W związku z tym mam pytanie : czy płytki antypoślizgowe mogę położyć w tej strefę.

Może ktoś wie z jakiej firmy są najlepsze .

Szukam inspiracji -interesuje mnie przede wszystkim z czego macie ścianki (luksfery, mozaika, czy płytki), jaki majaq kształt (prostokątny, okrągły, "ślimaka", a może jeszcze jakiś inny), jakie macie drzwiczki i czy jak zrobimy sobie prysznic na równo z podłogą (ze spadkiem) woda nie bedzie lała się po całej łazience....

To dosyc latwo policzyc czy koszty sa az tak wysokie.

Gotowy slimak z plyty wedi musi miec 189cm po "srednicy".

Koszt plyty 215 cm wysokosci to ok -800 1000 zl.

Koszt mozaiki to 15m.kw. po ok 120zl =1800zl /wiem moze byc drozej, nawet po 2tys. za metr :p /

Razem daje ok 2800zl. :D

Przecietna kabina o tych wymiarach i ksztalcie to koszt min. 15tys zl , dobra kabina tradycyjna to ponad 3tyz zl.

PS nie doliczylem robocizny i materiałow ale te sa niewiele wyzsze niz w przypadku klejenia ceramiką scian.

To dosyc latwo policzyc czy koszty sa az tak wysokie.

Gotowy slimak z plyty wedi musi miec 189cm po "srednicy".

Koszt plyty 215 cm wysokosci to ok -800 1000 zl.

Koszt mozaiki to 15m.kw. po ok 120zl =1800zl /wiem moze byc drozej, nawet po 2tys. za metr :p /

Razem daje ok 2800zl. :D

Przecietna kabina o tych wymiarach i ksztalcie to koszt min. 15tys zl , dobra kabina tradycyjna to ponad 3tyz zl.

PS nie doliczylem robocizny i materiałow ale te sa niewiele wyzsze niz w przypadku klejenia ceramiką scian.

i już mi jakoś lepiej, że nie mam ślimaka :lol:

i już mi jakoś lepiej, że nie mam ślimaka :lol:

:D

To policzmy jeszcze koszty materiałow "slimaka" luksferowego.

Metr bieżący scianki to 55 luksferow a' 18zl dla w miare dobrego jakosciowo pustaka szronionego, x 4,5 m dlugości /minimum w przypadlu luksfera/ wychodzi okolo 4500zl. W przypadku uzycia ksztaltek połokrągłych na calosci prysznica koszty wynoszą ok 9000zl.

Skoro prosta i tania kabina w "Liroju" to koszt /z plytkami :) / ok 300zl, patrząc jedynie na cene, faktycznie "troszke" taniej.

Ja takie tchniczne pytanie - czy używająć plyt wedi do budowy różnych zaoblonych niekonecznie ślimakowych kabin - używacie tych plastikowych łączników systemowych czy np. używać profili do karton gipsu ?

To pewnie nieoceniony 2112wojtek się wypowie

Zakupiłam płyty wedi i mam chce zrobić jedną kabinę zaokrągloną ale nie ślimakową dokładnie bo mi się nie zmieści raczej i nie wiem czy do ściany mocować tymi uchwytami niebieskimi wedi czy jakoś inaczej ? I płyty łączyć ze sobą też za pomocą tych złączek czy jakoś inaczej ?