Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wedi to caly system, wiec jesli chcesz budowac bez ceregieli , to uzyj elementow Wedi.

Niestety dodatki, chociaz daja gwarancję poprawnosci wykonania,zawsze kosztują.

Nie wiem jak to ma wygladac u Ciebie od strony konstrukcyjnej, wiec wiele nie powiem.

Mozna jednak zastosowac tansze rozwiazania z poza systemu.

Moga to byc listwy startowe, ceowniki, narożniki , odplywy itp z innych tanszych firm.

Pewnym problemem moze natomiast byc łaczenie plyty na "felc" bez łacznikow na ściankach dluzszych niz 60 lub 90cm czy dostawianie plyty "czołem" do sciany /szkoda roboty na ceownikach w sumie cenowo wychodzi na to samo co jakieś samodziałki a jest szybciej / i tu bym nie ryzykowal.

Po to ta plyta ma takie wlasciwosci , zeby ograniczyc wlasnie ilość konstrukcji i przyspieszyc oraz ulatwic poprawny montaz.Stąd system :D

Ale generalnie mozna uzywac takich samych sposobów jak w technologii plyt g-k.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To dosyc latwo policzyc czy koszty sa az tak wysokie.

Gotowy slimak z plyty wedi musi miec 189cm po "srednicy".

Koszt plyty 215 cm wysokosci to ok -800 1000 zl.

Koszt mozaiki to 15m.kw. po ok 120zl =1800zl /wiem moze byc drozej, nawet po 2tys. za metr :p /

Razem daje ok 2800zl. :D

Przecietna kabina o tych wymiarach i ksztalcie to koszt min. 15tys zl , dobra kabina tradycyjna to ponad 3tyz zl.

PS nie doliczylem robocizny i materiałow ale te sa niewiele wyzsze niz w przypadku klejenia ceramiką scian.[/quote

no wojtek, o kosztach to bym tego nie powiedzial ;-) szczegolnie, kiedy slimak jest np. zakonczony scianka o linii fali ........

zainteresowanym polecam dokladne nakreslenie wykonawcy detali prac. takich jak ukladanie mozaiki na nieglaadkiej powierzchni, kladzenie mozaiki na krawedziach bez flizowek, rowniez na krawedziach falistych, zachowywaniu spoinowsci ....

widzialem jak to wyglada: kostki kladzione jedna po drugiej (odrywane z siatki), dziesiatki kostek szlifowanych recznie, pilnikiem, jedna po drugiej dokladane na krawedzi ....

nawet nie wspomne wam ile skasowal fachura za te lazienke (a byla jeszcze wanna, podloga laczona ze scianami bez kantu i jeszcze kilka pomyslow, w mozaice rzecz jasna) ....

widzialem jak to wyglada: kostki kladzione jedna po drugiej (odrywane z siatki), dziesiatki kostek szlifowanych recznie, pilnikiem, jedna po drugiej dokladane na krawedzi ....

nawet nie wspomne wam ile skasowal fachura za te lazienke (a byla jeszcze wanna, podloga laczona ze scianami bez kantu i jeszcze kilka pomyslow, w mozaice rzecz jasna) ....

Zgadzam sie

Jak ktos chce miec zegarmistrzowska robote i bedzie sie przygladal niewielkiej roznicy w spoinie a wykonawca zgodzi sie za odpowiednia oplata to robic, mozna stracic majatek.

Nie dajmy sie zwariowac. Promien slimaka jest na tyle duzy , ze te roznice nie beda wcale mocno widoczne.

Zastosowanie mozaiki szklanej eliminuje flizowanie na tej wielkosci promieniach, kostka jest przed klejeniem do siatki juz fabrycznie fazowana /najlepiej obejrzec kostke z Bisazzy , ktora wlasnie szykowana jest specjalnie pod łuki/.

Dla malych promieni krzyywizn mozna zastosowac, jak ktos juz tak wrazliwy, kostke najmniejszą o wymiarach 1cmx1cm.

Prosze popatrzyc http://www.bisazza.it/usa/index.html nigdzie nie ma tu odklejanej i recznie docinanej kostki, prawie wszystkie realizacje sa z gotowych fabrycznie brytów.

Mysle , ze nie widac specjalnie roznicy w szerokosci spoiny, po to jest wlasnie mozaika.

PS

Sprawa siatki pod mozaikę odchodzi praktycznie juz w niebyt :D stosuje sie raczej folie przezroczyste.

• 1 month później...

Moj "slimak" zostal juz wymurowany, nie jest on za bardzo slimaczy, bo miesci sie w rogu lazienki- glowna czesc jest prostokatna o wymiarach 160/100 i tylko jeden rog zostal zaokroglony. Nie bede wiec musiala kupowac drogiej mozaiki na calosc, wystarczy zakup kilku metrow, rowniez koszty robocizny nie beda wieksze. Koszt specjalnej "maty/brodzika" wedi to ok 1100.

Obecie szukam inspiracji co do wykonczenia, zastanawiam sie na uzyciu mozaiki z kamieni-otoczkow jako brodzik ale nie wiem czy to dobry pomysl.

Ma ktos cos takiego?

• 3 weeks później...

My mamy ślimaka, ale takiego prostokątnego - wnęka miała szerokość 120, dobudowaliśmy ściankę w formie L , następnie między krótka odnoga L zrobilismy wejście 80 cm i dobudowaliśmy ściankę prostą. Tak więc sam prysznic ma wymiary - częśc ze spadem 90x120, a docelowo 160x120. Kąty proste pozwoliłu nam oszukać mozaike - mamy płytkę mozaikową firmy Azteca - colors B- kosztowała o wiele mniej niż sama mozaika. Na podłodze mamy normalne płytki cięte w mozaikę - można zamówic w sklepie. Dzięki temu, że jest dużo fugi - nie jest śliska.

Zdjęcie - przepraszam - z czasów budowy.Na ziemi nasza umywalka nablatowa.Kwiatek - reaktywował się - w innych częsiach domu - trwało malowanie.

http://images34.fotosik.pl/76/0a5aabc3a14644edm.jpg

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam Wszystkich

Mam bardzo mala lazienke, ktora zamierzam wyremontowac. W celu optycznego zwiekszenia jej powierzchni postanowilam zrezygnowac z brodzika i polozyc na calosci kafle. Zastanawiam sie jedynie czy to dobre rozwiazanie, jak utrzynac w czystosci kafle, zwlaszcza fugi...... czy jestescie zadowoleni ze swoich ,,wyplytkowanych brodzikow,, ??????

A moze macie jakies fotki??????

Też myślę, a właściwie już się zdecydowałem na brodzik podłogowy - zastnawiam sie nad gotowcami:

cerkolor

http://www.cerkolor.com.pl/index.php?ms=8&id=285

lub

schedpol

http://www.sched-pol.com.pl/ikony/3.050_big.gif

Najbardziej martwię się, że odpływ nie będzie nadążał z odprowadzeniem wody - ma ktoś doświadczenie z tymi wynalazkami?

Weż pod uwagę jedno. Jeżeli chcesz mieć brodzik podłogowy, to musisz miec odpowiednio przygotowany odpływ z tego brodzika, tzn musisz zorientowac sę gdzie odpływ z brodzika wchodzi do pionu kanalizacyjnego. Jezeli zidentyfikujesz te dwa punkty, pamietaj, ze odpływ z broddzika musi znajdowac się wyżej niż miejsce gdzie łaczy się on z pionem kanalizacyjnym . Co to w praktyce oznacza - otóż to, że rura odprowadzająca wodę z takiego brodzika musi "wchodzić" w podłogę zeby zapewnić odpowiedni skos.

Reasumując, jezeli dopiero projektujesz dopiero swoje lokum uwzględni to w planach. Jezeli już masz zainstalowaną kanalizację i myślisz o zmianie to przystosowanie jej do brodzika w podłodze może być kłopotliwe, tym bardziej im dalej masz odpływ brodzika od pionu kanalizacyjnego.

Mam taki od 6 miesięcy - sprawuje się bardzo dobrze i jest efektowny. Nie kupowałem gotowego tylko został zrobiony z płytek. Oczywiście płytki muszą byc odpowiednio przycięte, zeby tworzyły chociaż minimalny spadek w kierunku odpływu.

Ja kupilem taka listwe - to sie nie nazywa sciekowa tylko dowodnieniowa i kosztowala mnie, bagatela, 1300 - ma 90 cm no i brodzik ma jeden kąt - a nie jest czetrospadowy w keirunku otwartej kratki:)

dla mnie super - o to mi chodziło, choć nie ukrywam, że w poznaniu mialem klopoty ze znalezieniem tego cuda (viega) - tzn. w koncu dalo sie sprowadzic, ale zobaczyc na zywo sie nigdzie nie dalo.

sad ripper

ta "listwa" to odpływ liniowy. Wypas, czy drooogo ;o)

tutaj i tutaj troche info

najwazniejsze są dobre spadki, jeśli coś wyjdzie nie tak, bedzie Ci woda stać w łazience, albo spływać w innym kierunku niż odpływ...

http://www.e-instalacje.pl/artykul_zdjecia/tece.gif

http://www.mizar.pl/img/towary/24395_42833.jpg

http://www.muratorplus.pl/images/odplyw_lin_widok_d.jpg