Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bez brodzika to specjalny odpływ (poszukaj VIEGA) z kołnieżem pod wylewką.

Folia w płytnie + taśmy.

No i dobrze jak kabina ma drzwi unoszone przy otwieraniu

dokładnie - ja mam viega - kosztował jakieś 80 zł

kabine mam huppe i tam drzwi nie dotykają posadzki ale przy wymiarach 120x120 woda nie wylatuje nawet jak jest na maksa prysznic rozkręcony

brak brodzika ma jedną wade - żona bardzo to przeżywa - mamy twardą wode i na płytkach i fugach pod prysznicem na podłodze wytrąca sie błyskawicznie kamień

można zastosować odwodnienie liniowe także niesystemowe (ale to bez gwarancji ;)):

to moje własne - szczelina w płytkach (prysznic podniesiony ze względu na odprowadzenie wody do kanalizacji):

http://rsplus.com.pl/projekty/Tychy_mieszk/real/det_odw.jpg

a jak ktos dłużej pokombinuje to można i tak, że nic nie widać:

http://rsplus.com.pl/pub/forum/brodzik.jpg

zamiast typowej kabiny szklane ściany i drzwi można zamawiać u szklarza.

pozdrawiam

Teraz juz sama nie wiem czy lepiej wstawic brodzik, czy wylozyc podloge kaflami. Lazieneczka 160/210 cm. Do tego dochodzi okno na jednej ze scian, wiec mozliwosci bardzo ograniczone. Musze wiec optycznie powiekszyc lazienke. W przeciwnym razie wypadnie jak wc dla gosci ....................z prysznicem.......

w poszukiwaniach specjalnego brodzika, tzn. specjalnych mat ze styroduru, ktore sa sprzedawane jako komplet wraz z odplywem, tasmami uszczelniajacymi itd. natrafilam dzieki m.in.forum na firme Wedi. NIestety standardowe wymiary nie pasuja do mojego brodzika (za krotkie albo za waskie)- moglam o tym pomyslec za nim postawiono scianki prysznica :oops:

Zrobienie czegos takiego w Polsce na wymiar kosztuje ok 700 euro!!

Przypadkowo jednak znalazlam w Niemczech firme ktora robi takie rzeczy na specjalne zamowienie za polowe cene.

Zanim wybudujecie taki slimak, przemyslcie dokladnie wymiary.

• 3 weeks później...

Planujemy wymurowac nasza kabine prysznicowa, oblozyc plytkami , nie stosowac brodzika i zalozyc drzwi szklane.

Zaznaczam , ze podloga zarowno w prysznicu jak i reszcie lazienki ma byc na rownym poziomie.

Zastanawiam sie jednak nad tym, czy wymurowac malutki murek przy styku drzwi z podloga?

Boje sie , ze woda moze wylewac mi sie na lazienke, chociaz tlumaczono mi , ze jesli moj fachowic odpowiednio ulozy podloge tworzac taki jakby odplyw do srodka to woda nie powinna wyplywac pod drzwiami bez murku.

Co o tym myslicie i jak rozwiazaliscie to u siebie.

Pa

w kompletach drzwi prysznicowych z reguly i tak jest poprzeczka / listwa dolna, do ktorej dochodzi uszczelka drzwiowa. taka listwa to jednak jakis centymetr wysokosci, dobrze uszczelniona nie przepusci wody, ale roznie bywa ;-)

my mamy zrobiony niski, 4-5cm próg, nie rzuca sie o czy i nie przeszkadza w uzytkowaniu,