Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do Soniki

Płyta wypełnia całą powierzchnię wnęki na prysznic. Woda nie dostaje się w żaden sposób pod płytę, bo styk ze ścianami jest uszczelniony. Kratka na syfon jest w rogu - płyta ma tam wycięcie i również jest uszczelniona. Płytę przykleiliśmy na zaprawę klejową odchylając jej jeden bok od tzw. poziomu. Grubość płyty wynosi 3 cm i tyle wystaje ponad poziom terakoty w miejscu drzwi prysznicowych. Woda spływa do syfonu położonego w przeciwległym kącie.

Jedyna widoczna krawędź płyty (styk z terakotą) jest po prostu polerowana. Powierzchnię można piaskować i szlifować uzyskując dowolne wzory. Dla pewności płyta jest zaimpregnowana unigruntem.

Trochę pokrętnie tłumaczę. W razie niejasności pytaj dalej - pismo to bardzo niedoskonały wynalazek! :lol:

Czy ta płyta, o której piszesz jest z granitu?

Jeżeli tak, to czy zaszły na niej jakieś widoczne zmiany po zagruntowaniu?

Tak. To granit. Z Ukrainy. Unigrunt nie zostawił żadnych widocznych śladów poza takim, że po ochlapaniu wodą nie ciemnieje :wink:

Jesteż pewna, że kamieniarz wziął świeży kamień, a nie z recyklingu?

Oczywiście że z recyklingu!!!

Została mu resztka po robieniu elewacji jakiegoś biurowca

:lol: :lol: :lol:

• 10 months później...
Podoba mi się rozwiązanie prysznic bez brodzika.Czy każda kabina będzie odpowiednia do takiego pomysłu?Co myślicie o takim pomyśle?proszę o wasz opinie

Kabina bedzie odpowiadala kazda natomiast odplyw/splyw :lol: :lol: (np.kajakowy)/ nie kazdy.Przecietna wysokosc syfonu brodzika to ok.10 cm "na gotowo". Jesli masz wiec miejsce w podlodze na schowanie tego elementu to nie ma problemu.Natomiast jezeli nie da sie schowac to trzeba posadzke przy otworze odplywu podniesc na niezbedna wysokosc, albo podkuc posadzke.Na Boga! Nie kaz fachowcom robic przerobek w stropie :lol:To sie najczesciej zle konczy :D . Estetyczniej i nowoczesniej wyglada jak korek odplywu jest na tej samej wysokosci /prawie :lol: /co reszta podlogi, zawsze mozna jednak oszukac / niewelki podest w calej okolicy, koryto itp./ Zawsze jednak stosujac rozwiazanie bez brodzika musisz zabezpieczyc w tym miejscu podloge .Folie, tasmy etc. Najmniejszym, bo zaledwie ok 5-8cm urzadzeniem przelewowym w podlodze jest "kratka" , niestety nie zawsze jest ona najpiekniejsza - ot stalowy, perforowany prostokat /ok8x8/z plastikowa puszka do zamurowania, bez wyciaganego osadnika i ozdobnego kapturka.

pierwotnie tez myslelismy o takim rozwiazaniu ale jak skorzystalam u szwagra z takiego pryszica bez brodzika to wiedzialam, ze to jest porazka. Bylo mi zimno w nogi o terakoty, ktora byla lodowata, poki sie nie nagrzala od cieplej wody. Koniecznie trzeba temu zaradzic jesli chcesz miec komfort brania prysznica - ogrzewanie podlogowe - a to chyba dodatkowo podniesie poziom podlogi w Twojej lazience

Mam dwie łazienki i w każdej prysznic bez brodzika. I dodatkowo bez kabiny za to z ortalionową zasłonką.

Zasłonka zdaje egzamin świetnie - zadbaliśmy o odpowiednie obciążenie.

Braku brodzika w ogóle nie odczuwamy. Na podłodze mamy kafelki, które z definicji nie są zimne (to chyba kwestia rodzaju terakoty). Zrobiliśmy też lekki spadek podłogi w stronę odpływu (prawie niezauważalny) i minimalny próg (ok 3-4 mm) na granicy prysznica, żeby nie wychlapywała się woda.

Działa bez zastrzeżeń.

Zamiast brodzika mam lity ogromny kamień. Wszystko wykonane zgodnie z prawidłami sztuki (spadki itp) ale.... jest jedno "ale" - raz na jakiś czas (oczywiście w trakcie kąpieli) odpływ się zatyka i woda wypływa na łazienkę zanim to zauważę. :evil:

:lol: :lol: W brodziku tez sie raz na jakis czas zatyka i to najczesciej w czasie kapieli. A tego kamienia Ci i tak zadroszcze :) Co to za kamien masz polozony, jak jest wykonczona jego powierzchnia?

pozdrawiam

Tak, ale w brodziku zauważysz to mając wodę po kostki zanim przeleje się ona na podłogę. :lol:

Kamień mój jest zaś wypiaskowany (antypoślizgowo) na środku i polerowany po obwodzie. Oczywiście zakład w którym go kupiliśmy widział tylko tyle, że to kamień z Ukrainy.

Znajomi geolodzy zauważyli, że to jakiś zmetamorfizowany zlepieniec z grudkami granatów. Ogólnie kolor ma szaro zielony a wzór bardzo delikatny.

W niczym nie przypomina nagrobków, co mnie osobiście bardzo cieszy :wink:

Tak, ale w brodziku zauważysz to mając wodę po kostki zanim przeleje się ona na podłogę. :lol:

Kamień mój jest zaś wypiaskowany (antypoślizgowo) na środku i polerowany po obwodzie. Oczywiście zakład w którym go kupiliśmy widział tylko tyle, że to kamień z Ukrainy.

Znajomi geolodzy zauważyli, że to jakiś zmetamorfizowany zlepieniec z grudkami granatów. :wink:

Slicznosci - tak to sobie wyobrazalem, przebolalbym nawet to rozlewanie wody :lol: .

A co do gatunku to tak jak piszesz : skoro z Ukrainy i z kawalkami granatow to dla mnie... bomba! Pwaznie jednak .

Widzialem kiedys taki podobny zabieg z kwadratowym 80x80cm ,blekitnym /chyba/cyrkonitem polozonym na trawertynie- ryflowany owal do bezpiecznego stania po srodku ,polerowane brzegi i odplyw wody wlasnie wzdluz brzegow. Polaczenie kamienia i kolorow niesamowite.