Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój również będzie bez brodzika, raczej z odpływem "liniowym", nie centralnym, ale jeszcze się zastanawiam. Editta, czy już sprawdziłaś praktycznie swój prysznic z jedną szybką? Cekawe, jak będzie w codziennym użytkowaniu. Obecnie mam w łazience wannę z parawanem w formie takiej pojedynczej ścianki, no i na podłodze przy wannie zazwyczaj jest nachlapane.

Ale wygląda dobrze... :)

pozdrawiam,

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ślicznie wygląda, tak lekko :D

A tam na dole nie masz żadnego uszczelnienia? Bo tak jest właśnie najładniej bez żadnego silikonu etc. tylko czy praktycznie?

chcieliśmy tego uniknąć, nie mamy i nie będzie nam potrzebna na szczęście.

podczas testowania (pierwszej kąpieli :lol: :lol:) plama wody po drugiej stronie była pewnie mniejsza niż cm (po szerokości) i to tylko w jednym miejscu

No właśnie o to chodzi, tylko ja to się boję że jak się przytka włosiskami (a sypią się z nas jakby było z czego :-? ) to się będzie bardziej rozlewać... A codziennie to ja nie zagonię małża żeby czyścił odpływ, a sama to fuj! :roll:

:roll: :o chyba się nie zrozumiałyśmy :lol: :D myślałam, ze pytasz o silikon między szybą a podłogą :roll:

Mój również będzie bez brodzika, raczej z odpływem "liniowym", nie centralnym, ale jeszcze się zastanawiam. Editta, czy już sprawdziłaś praktycznie swój prysznic z jedną szybką? Cekawe, jak będzie w codziennym użytkowaniu. Obecnie mam w łazience wannę z parawanem w formie takiej pojedynczej ścianki, no i na podłodze przy wannie zazwyczaj jest nachlapane.

Ale wygląda dobrze... :)

pozdrawiam,

dziękuje.

jest jak najbardziej praktycznie, z tym, że prysznic mam duży; 120x100. woda nie rozlewa się po łazience

• 4 weeks później...

A tam na dole nie masz żadnego uszczelnienia? Bo tak jest właśnie najładniej bez żadnego silikonu etc. tylko czy praktycznie?

podczas testowania (pierwszej kąpieli :lol: :lol:) plama wody po drugiej stronie była pewnie mniejsza niż cm (po szerokości) i to tylko w jednym miejscu

No właśnie o to chodzi, tylko ja to się boję że jak się przytka włosiskami (a sypią się z nas jakby było z czego :-? ) to się będzie bardziej rozlewać... A codziennie to ja nie zagonię małża żeby czyścił odpływ, a sama to fuj! :roll:

:roll: :o chyba się nie zrozumiałyśmy :lol: :D myślałam, ze pytasz o silikon między szybą a podłogą :roll:

Ja wszystko rozumiem, chodzi mi tylko o to, że jak się odpływ przytka włosiskami, to woda będzie wolniej spływać, ergo 1cm plama wody może się zrobić kilkucentymetrowa etc., jak nie ma uszczelnienia między ścianką a podłogą, to się może rozlewać na łazienkę...

I wiem jak wygląda odpływ liniowy :lol:

• 4 weeks później...

Cześć

Prysznic, zabudowa wnęki, czy cokolwiek. Wdzięczny będę ( pewno nie tylko ja :oops: ) za wszelkie foty takich rozwiązań i uwag praktycznych co do montażu i użytkowania.

Osobiście mam do zabudowy wnękę 1,8m x 1m i takiego brodzika na razie nie znalazłem, więc może płytki ... ?

A jak kwestia uszczelnienia ... ? :roll:

z góry dzięki, pozdrawiam, majki

Cześć

Pytanko a propos takich kabin :

- jakieś folie w płynie, specjalne uszczelnienia dajecie pod płytki ?

- rozumiem, że nie ma uszczelnień między szybą kabiny a płytkami. "Nie wypływanie" wody na łazienkę zapewnia odpowiedni spadek płytek w kierunku odpływu ?

A swoją drogą, wiecie gdzie ew. można kupić brodzik o wymiarach 1,5m x 1m ... :roll:

pozdrawiam, majki

Cześć

- rozumiem, że nie ma uszczelnień między szybą kabiny a płytkami. "Nie wypływanie" wody na łazienkę zapewnia odpowiedni spadek płytek w kierunku odpływu ?

A swoją drogą, wiecie gdzie ew. można kupić brodzik o wymiarach 1,5m x 1m ... :roll:

pozdrawiam, majki

Tak, pod płytki na ścianę i na podłogę specjalny uszczelniający preparat z Miry, a dodatkowo na podłogę taka specjalna mata uszczelniająca, też z Miry. :wink:

Ja wszystko rozumiem, chodzi mi tylko o to, że jak się odpływ przytka włosiskami, to woda będzie wolniej spływać, ergo 1cm plama wody może się zrobić kilkucentymetrowa etc., jak nie ma uszczelnienia między ścianką a podłogą, to się może rozlewać na łazienkę...

I wiem jak wygląda odpływ liniowy :lol:

nie obraź się ale nie będę komentować. takie podejście do tematu rozlewania się wody na łazienkę ewnt. jej zalania jest dla mnie absurdalne i bezsensowne

Cześć

u nas to system do hydroizolacji z firmy pci (podłoga+ściana)

tak spadek, ale jeżeli ktoś ma ochotę może uszczelnić silikonem, wg mnie lepiej wygląda bez

Napiszcie czy macie ogrzewanie podłogowe pod tym prysznicem bez brodzika ?

Jescze pytanie techniczne. Jak się zabrać za zrobienie takiego prysznica z odpływem liniowym ? Ja planuje wykonanie dwóch takich na dole i na górze, a jestem jeszcze przed wylewkami.

Znajomy kafelkarz doradził mi żeby podczas robienia wylewek tam gdzie jest planowany prysznic nie robić wylewki. Fachowiec od kafelek sam sobie później zabetonuje to miejsce i przez to łatwiej będzie mu złapać poziom odpływu liniowego i zrobić spadek.

W związku z tym pytanie jak duży obszar zostawić nie zabetonowany jeśli chciałbym mieć prysznic np. 90x90 ? Co zrobić jeśli chciałbym mieć podłogówkę w tym prysznicu? Podłogówka i tak jest planowana w łazienkach.

Jak wysoki jest taki odpływ liniowy i na jakiej wysokości podłącza się rurę odprowadzającą wodę do odpływu liniowego - chodzi mi o to, czy mam wystarczająco grubą wylewkę aby to zmieścić i podłączyć zwłaszcza na piętrze

U nas jest podłogówka pod takim prysznicem, rurki nie mogły być bliżej niż 15 cm od syfonu. Też nie zalewaliśmy brodzika razem z całą podłogą, żeby można było precyzyjnie ustwić wysokość odpływu. (Nie zapomnij tylko dodać potem plastyfikatora jak będziesz zalewać brodzik.)

Jeśli chodzi o wysokość odpływu to od różnych producentów mają różne wymiary. Wszyscy na stronach internetowych podają dokładne wymiary, sprawdź, żeby Ci się zmieścił w wylewce.

:wink: