Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przeczytałem wątek i nurtuje mnie:

1. hlup

czyli wessanie wody samoczynne - myśle że chodzi yu o ciśnienie czyli np ktoś spuszcza sowę i strumień porywa wodę

pytanie: które odwodnienie liniowe ma najlepszy (największy) syfon aby pomieścić dość dużo wody

2. ceny piszecie o cenach grubo powyżej 1000 zł

a ja znalałzem na alegro nawet po 270 zł

ale ten chyba najlepszy:

http://allegro.pl/item567631472_aco_wave_odplyw_liniowy_do_lazienki_98_5_cm.html 569zł

albo 1080 do wklejenia płytek:

http://allegro.pl/item567629011_aco_tile_odplyw_90_cm_do_wklejenia_plytek.html

Viega 980zł

http://allegro.pl/item560013709_viega_visign_er1_odplyw_liniowy_1000mm_kat_561185.html

3. ten pierwszy ma całość ze stali nierdzewnej - syfon też więc to chyba ważne

4. jak się ma podłogówke to lepiej przy ścianie bo nie wysycha

takie są moje uwagi

co sądzicie

Porównywałam niedawno odwodnienia liniowe. Brałam pod uwagę kessel, aco, tece, geberit (viega odrzuciłam na starcie bo nie podobała mi sie ta szeroka ramka :D) Najlepszą przepustowość wg danych producenta ma kessel ale ten większy (super60) Najniższą niestety aco (a szkoda bo ten syfon ze stali nierdzewnej to chyba dobra rzecz :roll:) Geberit za drogi a kessel nie spodobał sie mojemu M :lol: Kupiłam więc Tece do wklejania płytki (w dużej mierze dzięki cieszyniance ;) :))

jeszcze jedno

mam podłogówke wodną

nie robiłem jeszcze wylewki pod prysznicem

jak wiadomo podłogówka wymaga taśmy dylatacyjnej przy ścianie

taką gąbkę

tylko że przy ścianie będzie odwodnienie liniowe

jak to zabezpieczyć, zrobić aby w rogu nie ciekła woda przy ścianie aż do styropianu gdyż ta taśma ma około 1 cm grubości

folia w płynie nie pomoże

widze że te ACU mają max odpływ 20litrów na minutę - czy to mało?

czy ktoś go ma?

Cięzko odpowiedzieć czy 20l to mało czy dużo. Pewnie trzeba by było wiedzieć ile litrów wody na minutę wypływa z największego odbiornika wody :roll: Przypuszczam że będzie to deszczownica, a że u mnie deszczownica dość spora (35x35) wolałam nie ryzykować i wzięłam tece (przepustowość 39l/min), tym bardziej że i wygląd i cena bardzo podobne.

Editta ma aco.

Też zamierzam zrobić prysznic bez brodzika. Planuję zbudować ściankę z Ytongu połączonego z luksferami. Oczywiście ściany, podłogę, łączenia potraktuję folią w płynie. Natomiast facet od glazury twierdzi, że nie można budować ścianek z Ytonga, bo będzie chłonął wodę pomimo folii w płynie. Moim zdaniem to jakaś ściema, ale powiedzcie co wy otym myślicie z czego budowliście "kabiyny".

Proszę jeszcze o opinie czy nie przeszkadza fakt, że brodzik jet zrobiony z zimnych płytek. Chodzi mi o komfort stania na zimnej podłodze.