Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

badałem temat

wydaje mi się że podstawowa sprawa to minimalny odpływ i te acu mają 20 l/min (kassel 24) to może być za mało jak się ma brodzik

choć w praktyce się spradzi to np po zamontowaniu panela może być mało

dobra informacja jest taka że od kwietnia AKU będzie robił o zwiększonej przepustowości niestety nie linia exclusiwe która pozwala wmurować płytki

a akie płytki schę wmurować więc pozostaje TECE która ma dużą przepustowość

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też zamierzam zrobić prysznic bez brodzika. Planuję zbudować ściankę z Ytongu połączonego z luksferami. Oczywiście ściany, podłogę, łączenia potraktuję folią w płynie. Natomiast facet od glazury twierdzi, że nie można budować ścianek z Ytonga, bo będzie chłonął wodę pomimo folii w płynie. Moim zdaniem to jakaś ściema, ale powiedzcie co wy otym myślicie z czego budowliście "kabiyny".

Proszę jeszcze o opinie czy nie przeszkadza fakt, że brodzik jet zrobiony z zimnych płytek. Chodzi mi o komfort stania na zimnej podłodze.[/quote]

Pod płytki w brodziku też daj podłogówkę :wink:

Jedynie trzeba zachować większą odległość od syfonu (producent informuje ile) :D

Natomiast facet od glazury twierdzi, że nie można budować ścianek z Ytonga, bo będzie chłonął wodę pomimo folii w płynie. Moim zdaniem to jakaś ściema, ale powiedzcie co wy otym myślicie z czego budowliście "kabiyny".

To jakaś kompletna bzdura - to co, jak ktoś buduje dom z Ytonga to nie może mieć łazienek??? :lol:

Hello,

Uszłyszałem od kolegi mrożącą krew w żyłach opowieść jak kabina bez brodzika (same kafelki) przeciekała.

Uświadomiłem sobie że mam podobną systuację. :-?

Kabina jest zrobiona z kafelków + odpływ liniowy. Zwykła fuga cementowa. Brak specjalnej izolacji. Póki co nic złego się nie dzieje (w użytku od 3 miesięcy), ale poważnie się przestraszyłem.

Kabina jest z trzech stron otoczona scianami. Jedna znich do kafelki naklejone na karton-gips (scianka z półkami).

Co robic?

- Nic?

- Wymienic samą fugę na epoksydową?

- Rozwalać wszystko i zrobić porządnie (to byłaby tragedia....)

HELP!

Mi przychodzą do głowy 2 rozwiązania:

- zabezpieczyć fugi przed wnikaniem wody jakimś specjalnym środkiem (ale to chyba trzeba będzie co jakiś czas powtarzać? :roll:)

- w prysznicu wymienić fugi na silikon sanitarny (oczywiście w kolorze fugi jaka jest w pozostałej części łazienki ;))

OK. Dzięki za podpowiedzi.

Chcialbym dopytać na ile to jest skuteczne rozwiązanie? (wymiana fugi na epoxydową). Czy to tylko proteza? Czy jest szansa że to definitywnie załatwi sprawę?

Czy jednak rozwalać wszystko i od początku zaczynać?

Obserwować drugie strony ścian prysznica czy nic się nie dzieje

Trochę nie zabardzo się da.

1 ściana przylega do ekranu

1 ściana to nośna (a za nią sąsiad)

1 ściana od kuchni (tutaj nie widzię nic niepokojącego).

Pozdrowienia,