Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nurtuje mnie jedna sprawa.

Czy w pod prysznicem bez brodzika, przy braku ogrzewania podłogowego w tej części łazienki nie będzie za zimno w stopy? :wink:

Ja od dwóch lat korzystam z murowanego brodzika bez podłogówki wyłożonego ceramiką i jeśli wchodzi się do brodzika jak już leci ciepła woda to nie ma problemu z zimnymi stopami, ale nowa łazienka będzie tylko z podłogówką, mimo wszystko przyjemniej się stoi na ciepłej podłodze a w przypadku innych potrzeb także i siedzi ;-)

Widziałam również fajne rozwiązanie zamiast typowej kabiny prysznicowej, a mianowicie tak jakby wymurowany pólokrągły prysznic, gdzie ścianki są wyłożone mozaiką. Problem tylko polega na tym z czego zrobić takie ścianki, które będą tworzyły właściwie koło z prześwitem na wejście. Jeden z forowiczów wstawił na etapie budowy do łazienki, która jeszcze nie miała ścian betonowe kręgi i wyciął w nich wejście do kabiny, potem taka ścianka została pięknie obłożona mozaiką, a efekt naprawdę super.

My niestety, na obecnym etapie nie możemy w ten sposób wznieść ścian prysznica, ale nadal mi się marzy taki kształt. Może ze specjalnego kartongipsu dałoby radę zmontować takie cudo? Może ktoś z Was podpowie jak to zrobić?

Poszukiwałem takiego rozwiązania i znalazłem nietypowe w tym filmiku

można okrągły zrobić z bloczków gazobetonowych lub wąskich pustaków szklanych

http://lh5.ggpht.com/_WvEKCsx1abo/Svh6U1pZc5I/AAAAAAAAITc/IDdjxVfcqW8/s512/DSC_0129.JPG

Justyno- gdzie kupiliście ten metalowy uchwyt stabilizujący szybę?

Chcę zrobić taka szybę jak Wy macie, bez drzwi.Rozmawiałam ze szklarzem i ma on takie uchwyty przykręcane do podłogi i ściany, (takie jak ma Edditta)które trzymają szybę, natomiast tego pałąka nie ma, ja chciałabym trochę dłuższy, żeby trzymał ten wolny narożnik szyby i łączył go ze ściną na przeciwko

http://lh5.ggpht.com/_WvEKCsx1abo/Svh6U1pZc5I/AAAAAAAAITc/IDdjxVfcqW8/s512/DSC_0129.JPG

Justyno- gdzie kupiliście ten metalowy uchwyt stabilizujący szybę?

Chcę zrobić taka szybę jak Wy macie, bez drzwi.Rozmawiałam ze szklarzem i ma on takie uchwyty przykręcane do podłogi i ściany, (takie jak ma Edditta)które trzymają szybę, natomiast tego pałąka nie ma, ja chciałabym trochę dłuższy, żeby trzymał ten wolny narożnik szyby i łączył go ze ściną na przeciwko

Utrzymanie punktowe wolnego rogu zwiększy prawdopodobieństwo pęknięcia szyby (jeśli nie będzie metalowego wzmocnienia liniowego wokół), podparcie tak jak na zdjęciu pozwala tafli wejść ewentualnie w drgania podczas gdy ktoś by o nią zahaczył i w ten sposób zamortyzuje się "uderzenie". Ja osobiście odradzam wspieranie punktowe takiej tafli na wolnym rogu kiedy szkło nie jest wzmocnione dodatkowym metalowym rantem lub ewentualnie dodatkową podklejoną linijką szklaną.

Utrzymanie punktowe wolnego rogu zwiększy prawdopodobieństwo pęknięcia szyby (jeśli nie będzie metalowego wzmocnienia liniowego wokół), podparcie tak jak na zdjęciu pozwala tafli wejść ewentualnie w drgania podczas gdy ktoś by o nią zahaczył i w ten sposób zamortyzuje się "uderzenie". Ja osobiście odradzam wspieranie punktowe takiej tafli na wolnym rogu kiedy szkło nie jest wzmocnione dodatkowym metalowym rantem lub ewentualnie dodatkową podklejoną linijką szklaną.

Bardzo Ci dziękuję, że tą uwagę. Szyba od szklarza ma byś wyszlifowana na brzegu, bez żadnych metalowych listew.

Ja sobie wymyśliłam ten pałąk w tym miejscu, jako ewentualny pręt do zasłonki, jeśli" wiałoby po plecach" za szybą.

Bardzo Ci dziękuję, że tą uwagę. Szyba od szklarza ma byś wyszlifowana na brzegu, bez żadnych metalowych listew.

Ja sobie wymyśliłam ten pałąk w tym miejscu, jako ewentualny pręt do zasłonki, jeśli" wiałoby po plecach" za szybą.

Jeśli w pobliżu nie masz okna i łazience podczas "kąpieli" masz temperaturę około 28'C to raczej nie ma się czego obawiać, zasłonka jeśli sięga do ziemi to podczas gorącego prysznicu lubi podwiewać i przyklejać się do nóg co jest niezwykle denerwujące xD Jeśli już to drzwi ze szkła, które można zainstalować zawiasami do drugiej ściany.

Pomóżcie wybrać kabinę do małej łazienki, kwadratową 90-tkę, bezbrodzikową, bez ram (tylko szkło i chrom ale możliwe minimum chromu), szukam rozwiązania innego niż standardowe drzwi uchylne (zaraz obok jest blat umywalkowy i właśnie na niego musiałyby otwierać się drzwi.

8) HELP!

Najlepiej jak pokażesz rzuty.

Widziałam również fajne rozwiązanie zamiast typowej kabiny prysznicowej, a mianowicie tak jakby wymurowany pólokrągły prysznic.......

Może ktoś z Was podpowie jak to zrobić?

Poszukiwałem takiego rozwiązania i znalazłem nietypowe w tym filmiku

można okrągły zrobić z bloczków gazobetonowych lub wąskich pustaków szklanych

To na filmiku to sa tzw. bloczki ORT (chyba tak się piszę) z gipsu, z powodu nasiąkliwości kiepski materiał na ściany kabiny obłożone z obustronnie glazurą. Znacznie trwalsza będzie np. jakaś ceramika.

czy jest jakis powod, ze nie dajecie brodzika? Ja mam mieszkanie z tym odplywem w podlodze i odczuwam to jako cos nieprzyjemnego. Stanie na kafelkach, no nie wiem ale osobiscie nie lubie. Mieszkanie w NL, tak, ze bylo juz gotowe do zamieszkania, wydawalo mi sie ze to byla jakas oszczednosc. pozdr

czy jest jakis powod, ze nie dajecie brodzika? Ja mam mieszkanie z tym odplywem w podlodze i odczuwam to jako cos nieprzyjemnego. Stanie na kafelkach, no nie wiem ale osobiscie nie lubie. Mieszkanie w NL, tak, ze bylo juz gotowe do zamieszkania, wydawalo mi sie ze to byla jakas oszczednosc. pozdr

1) Podoba mi się wizualnie ;)

2) W starym mieszkaniu miałam brodzik plus kabina na rolkach, denerwowały mnie te miliony rowków i zakamaków, w których zbierał się brud i rozwijały pleśnie

Użytkuję od kilku dni kabię bez brodzika i jestem zachwycona.

Moim zdanie podstawowa zaleta, to dowolny kształt brodzika a wiec maksymalne wykorzystanie powierzchni łazienki zarówno pod względem koncepcyjnym, wizualnym jak i praktycznym.

Pomóżcie wybrać kabinę do małej łazienki, kwadratową 90-tkę, bezbrodzikową, bez ram (tylko szkło i chrom ale możliwe minimum chromu), szukam rozwiązania innego niż standardowe drzwi uchylne (zaraz obok jest blat umywalkowy i właśnie na niego musiałyby otwierać się drzwi.

8) HELP!

zerknij na koło geo 6 tam są rózne rozwiązania drzwi

Po pierwsze łatwiej myć podłogę, odpada szorowanie zakamarków i przetłoczeń w brodziku, a po drugie wygląd takiej kabiny mi się podoba, mam wrażenie przestronności (być może nieuzasadnione) :wink:

to moze będzie ok, ale z myciem to się nie zgodzę (chyba, że macie inne rozwiązania), bo tez jest to samo tylko, że na kafelkach, a poza tym przy dłuzszej nieobecności miałam wrażenie że nieprzyjemny zapach wydobywał się stamtąd. Ale moze to tylko u mnie to było. Wszystko ładne jak nowe. Gdzieś widziałam super łazienke dla niepełnosprawnych z podwyzszonym WC i uchwytami i szeroka solidna kabiną Pozdr

Mam kilka powodów, dla których obie łazienki są z prysznicem bezbrodzikowym, w malej to uroda i wydgoda - ścianki kabiny można calkowicie składać, bo będzie używana tylko przez gości, a poza tym mam pustą podlogę bez żadnych brodzików, listew i cokołów, można łatwo dotrzec do wc.. :wink:

w dużej łazience również z powodu urody, wygody użytkowania, no i zaplanowałam ten dom jako "docelowy", a to znaczy, że chcialabym mieszkać tutaj również na emeryturze (dlatego parterówka). I naprawdę duuużo łatwiej się to czyści bez tych wszystkich zakamarków. Ia dla odmiany lubię stać bosą stopą na gresie, a mam z tych raczej szorstkich...