dziobeczek1 10.06.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Witam, owszem Aco robi odwodnienia do kabin półokrągłych, do kabiny 90 to koszt około 3 tyś zł :/ mega przesada Do kabiny półokragłej może być odwodnienie pod jedną ze ścian- sama takowe zakupiłam, ale zastanawiam się jednak na zamianą na dłuższy i wstawieniem tylko scianki - do kwadratu łatwiej będzie wypłytkować i koszt kabiny mniejszy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 11.06.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 hmm, wiem ze latwiej byloby do kwadratu, ale ja mam lazienke, wlasciwie lazieneczke 4m2 i jeszcze skosy, przy sciance kolankowej 70cm:/ stad pomysl na kabine polokrągla z mozliwoscią schowania drzwi do srodka...wydaje mi sie to dosc praktyczne:)chodzi mi o taką;http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/6b9012fd.jpg drzwi mozna schowac tak: http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/2a782ade.jpg dziobeczek1 a jaki wymiar zakupilas do polokrąglej i jakiej firmy? jaką masz wysokosc tego odplywu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 11.06.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Jeśli masz małą łazienkę to faktycznie półokrągła kabina jest lepszym wyjściem. Zastosuj do niej odpływ liniowy przy jednej ze ścian lub kratkę kwadratową (tak jak na załączonym przez ciebie zdjęciu). Dużo tu zależy od płytkarza- żeby dobrze spadki zrobił. Ja do kabiny 90 półokrągłej kupilam odpływ liniowy 90 cm- firmy TECE. Ale jednak rezygnuję definitywnie z kabiny na rzecz prostej ścianki i do niej wykorzystam ten odpływ;) Co do wysokości, to reguluje się ją do wysokości wylewki i całej podłogi (rynna odpływu ma regulowane nóżki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz82 12.06.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 To mój pierwszy post, zatem witam wszystkich! Przychodzę tutaj po radę. Też marzy mi się w łazience równa podoga na całej powierzchni i odpływ liniowy. Problem w tym, że moje mieszkanie jest na trzecim piętrze w stuletniej kamienicy. Na podłodze w miejscu gdzie ma być łazienka są w tej chwili deski. Legary w stropie są drewniane. Wiem, że jest sposób typu przykręcenie płyt OSB, na to jakaś wylewka i płytki, jednak martwi mnie ten opływ liniowy. Da się to zrobić? Jak to zainstalować? Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić uszczelnienie? Raz już mi się zdarzyło zalać sąsiada z dołu i wolałbym tego nie powtarzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 21.06.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 pytam osob, ktore uzytkują natrysk typu walk-czy wszystko ok? dalej uwazacie, ze to dobry pomysl? co z rozchlapaną wodą? mam w planie postawic sciankę szklaną o dlugosci 78cm, przy powierzchni prysznica 80x120cm, bez brodzika, z tym, ze mam z jednej strony skos, wiec nie wiem czy postawic tam sciankę i stworzyc wneke, czy wystarczy postawic scianke szklaną novellini go 5? tak to wyglada: http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-06/96025032.jpg czy ktos uzytkuje kabiny novellini? jak sie sprawdzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 22.07.2010 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Skąd bierzecie takie małe płytki podłogowe? Ja byłem już w co najmniej kilku dużych sklepach i wszędzie jest standard 33x33 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 23.07.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Z jakich płytek i w jakim kształcie najlepiej układać brodzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 28.07.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 To moze inaczej. Chce miec cos takiego: http://www.jaskolka2iwona.mojabudowa.pl/pliki/jaskolka2iwona/image/listwa.jpg Odplyw pod sciana, kabina w rogu, czyli dwie sciany szklane (w jednej drzwi). Spadek w jedna strone, kabina szer. ok. 100x100, czyli przy 1% spadku (co najmniej) wychodzi 1cm roznicy poziomow. No i jak te roznice poziomow zamaskowac? Jesli brodzik mialby trzy sciany murowane i tylko wejscie szklane, to nie ma zadnych roznic poziomow, bo sobie spada w strone sciany. Jesli murowane sa tylko dwie, to z boku widac spadek. I co robicie w takich sytuacjach? DorciaIQ czy już wiesz jak to zrobić? Widzę,że nikt nie odpowiedział. Też planujemy kabinę w rogu,a z dwóch stron szklane ścianki w tym jedna z drzwiami. Pod drzwiami zamontowany będzie odpływ liniowy. W związku z tym jak położyć płytki w kabinie tak aby zrobić spadek do odpływu i nie było widocznych uskoków między płytkami na równej płaszczyźnie a płytkami ze spadkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 29.07.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 U nas wygląda to tak: http://images31.fotosik.pl/407/d63ca54ea73e19f3med.jpg Co to za płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimcio 03.08.2010 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Włączę się do tematu. Zainteresowałem się odpływami firmy ACO z serii Classic w wersji z syfonem o wysokości 12 cm (czyli tych które są dostępne m.in. na allegro za ok. 500 zł, co wydaje się być rozsądną kwotą). W dokumentacji technicznej producent deklaruje przepływ na poziomie 20 l/min (według próby zgodnej z normą EN1253) dodatkowo pisząc "co jest wystarczające (z rezerwą) dla większości typów kabin prysznicowych". Czy naprawdę jest to wystarczające? Porównując to np. z TECE które deklaruje nawet 40 l /min (wg tej samej normy) dla odpływu z syfonem o wysokości 11,5 cm ta wartość 20 l /min w ACO wydaje się być dość niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o.n.k.a. 03.08.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 broker te płytki to Majolika z Tubądzina, dekor na górze to Majolika Mezza. W naszej łazience są takie same. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.08.2010 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Włączę się do tematu. Zainteresowałem się odpływami firmy ACO z serii Classic w wersji z syfonem o wysokości 12 cm (czyli tych które są dostępne m.in. na allegro za ok. 500 zł, co wydaje się być rozsądną kwotą). W dokumentacji technicznej producent deklaruje przepływ na poziomie 20 l/min (według próby zgodnej z normą EN1253) dodatkowo pisząc "co jest wystarczające (z rezerwą) dla większości typów kabin prysznicowych". Czy naprawdę jest to wystarczające? Porównując to np. z TECE które deklaruje nawet 40 l /min (wg tej samej normy) dla odpływu z syfonem o wysokości 11,5 cm ta wartość 20 l /min w ACO wydaje się być dość niska. To zależy jaki będziesz miał prysznic/deszczownice. Są deszczownice, z których leci 15 l/min, a są i takie z których leci 40 l/min. Jak będziesz miał tą pierwszą, to taki odpływ Ci wystarczy. Jak tą drugą, to przy maksymalnym otwarciu "przepustnicy" zalejesz łazienkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 21.09.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 To zależy jaki będziesz miał prysznic/deszczownice. Są deszczownice, z których leci 15 l/min, a są i takie z których leci 40 l/min. Jak będziesz miał tą pierwszą, to taki odpływ Ci wystarczy. Jak tą drugą, to przy maksymalnym otwarciu "przepustnicy" zalejesz łazienkę... No to mam zagwostkę Wybrałam odpływ liniowy kessela z serii LINEARIS System 100, mam deszczownicę Kludi z przepustowością 40l/m. Odpływ ma przepustowość 24l/m, pewnie nie podoła Doradźcie proszę, jaki odpływ wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 21.09.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Jestem przed wylewaniem podlog, planuje prysznic bez tpowego brodzika, tylko kafelki. Czy musze zostawic miejsce na cala instalacje odplywowa czy moge lac w calej lazience rowne poziomy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.09.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Jak chcesz miec brodzik z progiem , to zrob wylewke na rowno . Jezeli chcesz miec odplyw liniowy lub brodzik bez progu - to wstaw w miejsce planowanego brodzika styropian .Pozniej go wyrwiesz i zrobisz z brodzikiem co zechcesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.09.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 (edytowane) ja wstawiłem sobie dwa kawałki łat (zamocowane do ścian i w narożniku do stropu kątownikami stalowymi), łaty wypoziomowane z poziomem wylewki, ograniczyły ja do tego miejsca, ich wysokość idealna aby pod nimi zmieściły się rurki ogrzewania podłogowego, odpływ i kanaliza dopasowane przed tym etapem, pod łaty wrzuciłem też paski siatki przeciwsurczowej 10x10, po wylewkach wyjąłem łaty i sobie dolałem z półsuchego betonu posadzkę w brodziku z takim spadkiem jaki chciałem, moze zaraz jakaś fotkę znajdę to wrzucę coś mam:http://img819.imageshack.us/img819/5880/broe.jpg Edytowane 21 Września 2010 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 21.09.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 ja mam deszczownicę kludi, o średnicy chyba 25 cm odplyw liniowy ma ok. 1, 2 m, daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 22.09.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 ja mam deszczownicę kludi, o średnicy chyba 25 cm odplyw liniowy ma ok. 1, 2 m, daje radę Dzięki za odpowiedź,. Może znasz przepustowość odpływu? Tu nie chodzi o jego długość, ale czy zbierze wodę na bieżąco, która spływa z deszczownicy. Jakiej firmy odpływ posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.09.2010 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706093385256002Taki sobie wymyśliłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 28.09.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Ja tez planuje u siebie odwodnienie liniowe. Ponieważ mieszkanie jest w bloku i wylewki są już zrobione trzeba będzie wylewać dodatkową warstwę na schowanie odpływu bo kucie podłogi w grę nie wchodzi z uwagi na wysokie ryzyko zalania sąsiadów. Z tego też względu szukałam jak najniższego odpływu. Znalazłam coś takiego:http://www.kratkisciekowe.pl/odplyw-lazienkowy-niski,odplyw-wody,530.htmlWysłałam zapytanie o przepustowość odpływu bo na stronce nie napisali. Na razie czekam na odpowiedź. Opływ mi się podoba, elementy są metalowe, duży wybór pokryw. Wydaje się ok. Ale doradźcie proszę czy tak niski odpływ będzie skuteczny i czy wylot o średnicy 40 podoła? Czy nie zwracać na to uwagi i poczekać tylko co na temat przepustowości napiszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts