cieszynianka 06.11.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Witajcie Kupuję mieszkanie od dewelopera, w łazience jest już zrobiona wylewka, chciałbym zastosować odpływ liniowy ale nie podnosić brodzika wykonanego z gresu. Planuję skuć trochę wylewki wokół syfonu i umieścić tak odpływ aby po ułożeniu kafelek była jedna powierzchnia podłogi i brodzika. Moje pytania: 1. Czy ktoś z was miał taką sytuację z takim zakresem prac? 2. Czy muszę skuć całą wylewkę w łazience, czy może tylko w obszarze brodzika, ja planuję tylko wykuć miejsce na umieszczenie syfonu odpływu liniowego? 3. Kolega powiedział mi, że do odpływów liniowych trzeba mieć wylaną już specjalną wylewkę, mnie się wydaje, że jak wykuję miejsce na syfon, zastosuję kołnierze uszczelniające wokół syfonu oraz na łączeniach ścian z podłogą + folię w płynie to będzie ok., czy jestem w błędzie? Z góry dziękuję za odpowiedzi Żadnej "specjalnej" wylewki nie trzeba, nie słuchaj takich opowieści. Dla pewności pod cały brodzik możesz oprócz kołnierza i taśmy uszczelniającej (dookoła brodzika) dać jeszcze matę. My daliśmy taką: http://www.mira.ee/dwnl.php?op=cat&id=339 http://www.technologie-budowlane.com/Izolacja_podlog_w_pomieszczeniach_mokrych_w_technologii_MIRA-1-176-1_10.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.11.2010 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Przed rozkuwaniem posadzki w blokach musisz pogodzić się z tym, że natkniesz się na:1. styropian podposadzkowy(zazwyczaj kładziony jako warstwa wygłuszająca)2. biegnące tamtędy rurki z C.O.3. biegnące tamtędy rurki z wodą c. i ź. Wszelkie odpływy należy robić na sztywnych rurach i moim zdaniem przed zalaniem uszczelnić pianą niskoprężną. Dopiero potem zalać posadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kal el 07.11.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 CieszyniankaDzięki za sugestię z uszczelnieniem podłogi, z tak zaizolowaną warstwą będę spokojniejszy, a jak uda się doczytać, że to rozwiązanie skuteczne na lata no to już w ogóle super. compiOdpływ będzie tuż przy szachcie, więc mam nadzieję że uda się jakoś go wmontować i uniknąć kolizji z innymi rurami. Zastanawiam się czy mogę (jeśli warstwa wylewki będzie za cienka) umieścić odpływ w styropianie http://img825.imageshack.us/img825/9485/odpyw.pngpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.11.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Moim zdaniem tak, ale zwróć uwagę na to gdzie masz umieszczony w pionie kanalizacyjnym trójnik odpływowy. Nie zdziwię się, jeśli będzie się znajdował powyżej planowanego posadowienia twojego odpływu. Wtedy musisz liczyć się z koniecznością przerobienia pionu. To oczywiście czarny scenariusz, ale weź to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kal el 07.11.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 witaj ...masz rację z tym odpływem, jeśli trójnik będzie wyżej niż spód rury od odpływu do klapa, jak byłem na budowie to WYDAJE mi się, że odpływ wystawał nachylony ku górze, więc jest szansa że będzie ok. Dziękuję za pomoc. jeśli wpadniecie na jakieś pomysły, jak zawsze.... śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 08.11.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Vafel chyba Ty masz odpływ liniowy firmy CED'OR. Jestes z niego zadowolony, może jakies zdjecia? Oooo ja też o to pytam, bo ma ten CED'OR atrakcyjną cenę, potem chyba w kolejności ACO za 499 zł? Wytłumaczcie mi jeszcze czy to odwodnienie liniowe montuje się przy wylewkach czy po? Czy np. zrobić wylewkę w łazience ale oprócz miejsca pod natryskiem. To odwonienie montuje się do chudziaka na "nóżkach" i pod tą rynienkę daje się styro i folie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.11.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Tak, ja mam Ced'or, ale trudno powiedzieć czy jestem zadowolony, bo jeszcze nie mieszkam i w zasadzie jeszcze z niego nie korzystałem. Organoleptycznie sprawia on dobre wrażenie. Całość jest ze stali nierdzewnej, ma kołnierz ułatwiający uszczelnienie, generalnie z wyglądu i w dotyku nie odbiega on w żaden sposób od ACO poza tym, że w Ced'orze syfon jest plastikowy (a nie stalowy jak w Aco), ale nie wiem czy to ma takie duże znaczenie. Generalnie taki odpływ liniowy to nie jest jakieś skomplikowane urządzenie dlatego bardzo mnie dziwi, że większość tych produktów kosztuje 1000 zł i więcej. Przecież to jest zwykła rynna z podpiętym do niej od spodu syfonem - nie ma tutaj ani żadnej skomplikowanej technologii, ani nie wiadomo jakiej myśli technicznej... Co do fotek to w moim dzienniku jest jedna fotka, na której widać moją wnękę prysznicową i odpływ pod ścianą. Postaram się w wolnej chwili zrobić więcej bardziej szczegółowych fotek jeśli jest taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 09.11.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witajcie Kupuję mieszkanie od dewelopera, w łazience jest już zrobiona wylewka, chciałbym zastosować odpływ liniowy ale nie podnosić brodzika wykonanego z gresu. Planuję skuć trochę wylewki wokół syfonu i umieścić tak odpływ aby po ułożeniu kafelek była jedna powierzchnia podłogi i brodzika. Moje pytania: 1. Czy ktoś z was miał taką sytuację z takim zakresem prac? 2. Czy muszę skuć całą wylewkę w łazience, czy może tylko w obszarze brodzika, ja planuję tylko wykuć miejsce na umieszczenie syfonu odpływu liniowego? 3. Kolega powiedział mi, że do odpływów liniowych trzeba mieć wylaną już specjalną wylewkę, mnie się wydaje, że jak wykuję miejsce na syfon, zastosuję kołnierze uszczelniające wokół syfonu oraz na łączeniach ścian z podłogą + folię w płynie to będzie ok., czy jestem w błędzie? Z góry dziękuję za odpowiedzi kal el mam zupełnie ten sam problem. Było kilku fachowców i wszyscy nam odradzają takie rozwiązanie w bloku. Uważają że skoro blok jest nowy to jeszcze pracuje i może się zdarzyć że pomimo zabezpieczenia woda znajdzie "ujście" i poleci do sąsiadów ;/ Chcieliśmy kuć wylewkę tylko w miejscu odpływu ale podobno jest ona "niska" i nie da rady zmieścić tam odpływ (7 cm) bez naruszenia konstrukcji (styropian, rury czy inne badziewia) a to już duże ryzyko niestety. Też nam mówili coś o trójniku że nie da rady go ruszyć bo jest tak umieszczony że trzeba by wszystko rozwalać. Jak na razie żaden fachowiec nic nie rozkuwał żeby zobaczyć co i jak tylko głową kręcą że nie da rady. Nie podjęliśmy ostatecznej decyzji ale prawdopodobnie ze względów bezpieczeństwa zdecydujemy się na zrobienie tak jak u Ciebie w opcji B, taki stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.11.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Oooo ja też o to pytam, bo ma ten CED'OR atrakcyjną cenę, potem chyba w kolejności ACO za 499 zł? Wytłumaczcie mi jeszcze czy to odwodnienie liniowe montuje się przy wylewkach czy po? Czy np. zrobić wylewkę w łazience ale oprócz miejsca pod natryskiem. To odwonienie montuje się do chudziaka na "nóżkach" i pod tą rynienkę daje się styro i folie???? Daliśmy pod cały brodzik (oprócz kołnierza i taśm z boków) matę uszczelniającą pod całość. Na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kal el 10.11.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 hi ... pozostaje jedynie nadzieja, że zajrzy ktoś na forum kto miał ten sam problem ale się zdecydował na rozwiązanie "a" i będzie mógł potwierdzić, że takie rozwiązania są bezpieczne i sprawdzają się w mieszkaniach na piętrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 18.11.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 A ja mam pytanie o rodzaj płytek pod prysznicem. Czy półpoler będzie się nadawał? czy nie będzie zbyt śliski? chodzi konkretnie o affron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Zobacz co ja sobie wymyśliłem. Może ci się spodoba.http://picasaweb.google.com/107207850370140244581/Dom2#5464706093385256002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 18.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dzięki! Bardzo fajny pomysł, ale niestety nie pasuje do koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.11.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 kal el mam zupełnie ten sam problem. Było kilku fachowców i wszyscy nam odradzają takie rozwiązanie w bloku. Uważają że skoro blok jest nowy to jeszcze pracuje i może się zdarzyć że pomimo zabezpieczenia woda znajdzie "ujście" i poleci do sąsiadów ;/ Chcieliśmy kuć wylewkę tylko w miejscu odpływu ale podobno jest ona "niska" i nie da rady zmieścić tam odpływ (7 cm) bez naruszenia konstrukcji (styropian, rury czy inne badziewia) a to już duże ryzyko niestety. Też nam mówili coś o trójniku że nie da rady go ruszyć bo jest tak umieszczony że trzeba by wszystko rozwalać. Jak na razie żaden fachowiec nic nie rozkuwał żeby zobaczyć co i jak tylko głową kręcą że nie da rady. Nie podjęliśmy ostatecznej decyzji ale prawdopodobnie ze względów bezpieczeństwa zdecydujemy się na zrobienie tak jak u Ciebie w opcji B, taki stopień. Właśnie pogadałam z koleżanką w firmie, która wykańcza świeżo kupione mieszkanie. Miała taki sam problem z prysznicem i też wykonawcy absolutnie odradzali odpływ liniowy z powodów podanych przez kal ela. Robią u niej tradycyjnie. W ogóle jej fachowcy niezbyt pochlebnie wypowiadali się nt. tych odpływów liniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 18.11.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ale wy kombinujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolivete 18.11.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 To jeszcze pytanie uzupełniające o to późniejsze wylewanie podłogi pod prysznic bez brodzika przy ogrzewaniu podłogowym.Oddzielamy jakoś ten prysznic i wylewamy/wysypujemy jastrych na część łazienki i czekamy aż stwardnieje? Na ile to musi stwardnieć? Czy ma znaczenie, ze jak zrobimy to np. postawioną " na sztorc" deską to pod nią się trochę tego jastrychu przedostanie na druga stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 18.11.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Ale wy kombinujecie A co mają robić? Na ich miejscu skontaktowałbym się z gościem od nadzoru z ramienia developera, ustalił wartość stropu, wydał stówkę na delikatne odkucie posadzki, stwierdził czy jest szansa na znalezienie miejsca dla syfonu(przecież może być, praktycznie, w każdej części kabiny) i podjął decyzję. Ma być ładnie i skutecznie i nowocześnie to niech kombinują. Jak sie dogadają z sąsiadem z dołu to wszystko można zrobić : D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korozja 20.11.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Nalepiok kombinacja to moje drugie imię campi dzięki za zrozumienie wykończenie łazienki znowu nam się przesunęło w czasie więc mamy czas na przemyślenia jeszcze sąsiadka z góry ma brodzik wpuszczany w posadzkę czy coś takiego, fajnie nawet wygląda tylko szkoda że jest biały ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJa1719508036 20.11.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ja bym się bała skuwać stropu, bo w tego może być rzeczywiście problem w momencie zalania sąsiada z dołu. A może cała podłogę podnieść o tej 7 cm i do łazienki wchodziłoby się jednym schodkiem? albo zrobić podłogę ze spadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.11.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 A czego tam się bać? Jedyny problem to ewentualne rurki C.O. w planowanym miejscu i podejście do pionu kan.. Reszta to pikuś. Masz posadzkę około 5cm i styro, zazwyczaj wygłuszające, o grubości 6-8cm. Styro usuwasz, kładziesz hydroizolację z wszelkimi szczegółami typu taśmy , ilości warstw itp, a potem montujesz syfon z brodzikiem lub lejesz wylewkę na umocowany syfon do brodzików z okładziną ceramiczną. Oczywiście tylko wtedy gdy masz go jak podłączyć do pionu : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts