Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc

Mam zamiar zrobic prysznic bez brodzika w lazience ale sa problemy.

- Styropian + wylewka to 11 cm. Instalator mowi ze to za malo na syfon 10 cm + 3 metry rury (odleglosc od syfonu do glownej rury) ze spadem do glownej rury. Znacie jakies syfony krotsze jak sobie poradzic ? Macie jakies pomysly ?

- Czy przed wylaniem podlogi trzeba jakos folia specjalnie przygotowac miejsce pod brodzik ? narazie wylozylismy styropian i folie. czy przygotowuje sie dopiero przed polozeniem plytek ?

Pozdrawiam

Czesc

Mam zamiar zrobic prysznic bez brodzika w lazience ale sa problemy.

- Styropian + wylewka to 11 cm. Instalator mowi ze to za malo na syfon 10 cm + 3 metry rury (odleglosc od syfonu do glownej rury) ze spadem do glownej rury. Znacie jakies syfony krotsze jak sobie poradzic ? Macie jakies pomysly ?

- Czy przed wylaniem podlogi trzeba jakos folia specjalnie przygotowac miejsce pod brodzik ? narazie wylozylismy styropian i folie. czy przygotowuje sie dopiero przed polozeniem plytek ?

Pozdrawiam

Może coś takiego;

http://aquatio.pl/42-as-wpusty_lazienkowe_firmy_blucher.html

lub to

http://aquatio.pl/files/upload/aco_shower_drain_classic.pdf

Edytowane przez Zbigniew100

AJa?! u nas miała byc podnoszona cała podłoga o te parę cm ale nagle nasi pseudofachowcy uznali że to będzie za duże obciążenie więc chcieliśmy podnosić tylko w miejscu prysznica ale też marudzili. Całe szczęście już się z nimi rozstaliśmy :)

compi no niby nie ma się czego bać ale żaden fachowiec nam nie chce dać gwarancji na robociznę ;/ jeszcze jakby to był parter i w starym bloku to może ale skoro to piętro i w nowym bloku gdzie ciągle jeszcze ściany pękają to musimy całą odpowiedzialność wziąć na siebie ;/ Mi się wydaje że powinno być ok no ale ja się na tym nie znam więc na samym tylko moim widzimisię polegać nie mogę.

Ja im się nie dziwię. Jednak jeśli ten brodzik jest priorytetem w tej łazience to należy użyć takich specyfików, żeby nic nie puściło. Koszty będą, ale odpowiednia chemia i wykonanie zgodne z instrukcją pozwolą uniknąć kłopotów w przyszłości. Zastosowałbym nie hydroizolację wewnętrzną tylko droższą zewnętrzną z siatkowaniem itp. Wszystkie naroża, podejścia do syfonów obrobił systemowymi taśmami. Syfony sprawdzonych firm z twardymi podejściami(częsty błąd z montażem elastycznej rurki karbowanej). Jeśli to nie daje Wam jeszcze spokoju to przed hydroizolacją wylać żywicę do betonu np, eporip mapei. Bardziej bałbym się kłopotów z pracami przy pionie kanalizacyjnym i ewentualnych kosztów z tym związanych niż samym uszczelnieniem.

• 4 weeks później...

Witajcie

sprawy mają się gorzej, niż myślałem. Instalacja odwodnienia nie w ścianach, ponieważ są to ściany międzymieszkaniowe akustyczne. Zdecydowałem się na wariant B z odwodnieniem liniowym (może sensu za bardzo nie ma ale odwodnienie to podoba mi się). Zastosuję izolację przeciw wodną na całej powierzchni łazienki (mira, komponenty kosztowały mnie ok 250zł). Aha, a ubezpieczenie OC to z tego co wiem to bank na mnie wymusza, więc jakby co to sąsiadowi zafunduję nową łazienkę, czy co tam...

Przy odbiorze mieszkania od dewelopera ukazał mi się ten oto widok ("...pośród ogrodu siedzi ta królewska para..."), dziś już nawet jestem spokojny, tylko jak przeglądam wasze fajne łazienki to czasami...ehh.

http://img710.imageshack.us/img710/8553/zdjcie008rb.jpg

Wariant B wygląda tak

http://img257.imageshack.us/img257/4782/la1s.jpg

Za dwa tygodnie zainteresowanym będę mógł dać znać co z tego wyczarowałem, "Fachowiec" łaskawie zaakceptował "podejście do tematu":)

http://img706.imageshack.us/img706/1118/26331177.jpg

p&l

Edytowane przez kal el

kal el masakryczna ta Twoja łazienka! Pierwszy raz widzę żeby rury szły sobie przez całą łazienkę. Chyba bym ukatrupiła tego Twojego developera.

Możesz dokładnie opisać jak planujesz robić stopień pod prysznicem? Całość to będzie wylewka czy część to styropian? Czy mira to jedyne zabezpieczenie jakie zastosujesz czy jeszcze coś będzie? Sorki że dużo pytań zadaję ale stoję przed tym samym dylematem co Ty ;)

Korozja w pocieszaniu to ty się chyba nie specjalizujesz. ;)

w sprawie murowanego brodzika, to planuje zastosować warstwę styropianu przynajmniej na fragmencie. 10cm po bokach i 5cm z góry wylewki betonowej. Izoluje mira (izolacja przeciw wodna- nie przeciwwilgociowa) całą podłogę łazienki i wywijam izolacje na ściany. To wszystko, jak coś już wykonam to dam znać.

kal el sorry za moja wypowiedź nie chciałam Cie dołować :( na pocieszenie dodam że może takich rur na wierzchu nie wiedziałam ale w gorszym stanie ogólnie to łazienki już spotkałam więc u Ciebie nie jest najgorzej ;) najważniejsze żeby nic się nie działo a rury sie obuduje i będzie ok :) U nas natomiast nie ma rur na wierzchu ale instalacja jest syfnie zrobiona i na dzień dobry trzeba poprawiać instalację wodną i kanalizacyjną ;/ jak widać nigdy nie jest idealnie ;)

3miem kciuki żeby prace w łazience poszły bez problemu. Daj znać jak idzie :)

• 2 weeks później...

Odświeżam wątek

Proponuję ułatwic wybór osobom planujacym montaż odpływów liniowych i usystematyzowanie wiedzy na temat dostępnych produktów i ich cen, a jeżeli ktos ma wiedzę to i specyficznych ich cech

Ja jak na razie spotkałem się z odpływem firmy SAS za jakies 500 zł, z tańszych z tego co wiem sa Ced'or i Laroc a z droższych Tece czy Kessel.

Nie wiem jednak ile dokładnie kosztuja typowe modele i czym sie różnią.

Brakuje jednak konkretnych informacji na temat cen i tego czy warto płacic np 1000 zł za taki stosunkowo prosty w konstrukcji odpływ. Drogie wcale nie musza oferować super walorów, a tanie moga być z kiepskich materiałów, pytanie na ile to ma znaczenie podcza użytkowania. Dlatego w tym przypadku wazny jest kompromis czyli dość tani odpływ ale solidny i najlepiej z odpowiednimi zabezpieczeniami jak dodatkowy kołnierz ochronny czy dodatkowy syfon.

Jezeli ktoś się orientuje prosze o podanie namiarów na odpływ w cenie ok 500 zł z syfonem z nierdzewki.

Ja mam Ced'or i po kilku tygodniach codziennego używania zauważyłem już jedną wadę. Mniej więcej raz na tydzień trzeba podnosić kratkę i czyścić syfon ze zbierających się tam włosów. Wcześniej w starym domu jak korzystaliśmy z prysznica nad wanną (czyli syfon wannowy) to tak częste czyszczenie tego nie było konieczne, a tutaj jak się nie wyczyści co kilka dni - maks. tydzień, to syfon się przytyka i woda spływa bardzo powoli.

Samo czyszczenie nie jest jakieś bardzo upierdliwe i zajmuje max. 5 minut: trzeba podnieść kratkę, wykręcić plastikowy element syfonu, oczyścić go i wkręcić z powrotem, a potem założyć kratkę.

Ja nie polecam. Efekt na pewno zaskakujący ale z czyszczeniem płytek tak różowo nie jest. Ja mam płytki na ŚCIANIE w prysznicu i po kilku latach pomimo ciągłego czyszczenia chemikaliami robi się upierdliwy i nieestetyczny grzyb. Na podłodze będzie pewnie tak samo, ale nie przekonasz się dopóki sama nie spróbujesz.

Ja nie polecam. Efekt na pewno zaskakujący ale z czyszczeniem płytek tak różowo nie jest. Ja mam płytki na ŚCIANIE w prysznicu i po kilku latach pomimo ciągłego czyszczenia chemikaliami robi się upierdliwy i nieestetyczny grzyb. Na podłodze będzie pewnie tak samo, ale nie przekonasz się dopóki sama nie spróbujesz.

To chyba masz jakiś problem z wentylacją. Grzyb powstaje w pomieszczeniach wilgotnych ze złą wentylacją. Jeżeli wentylacja jest OK to łazienka wcale nie jest wilgotnym pomieszczeniem. No poza kąpielami.