Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) muszę to żonce pokazać :)

..a propo żonek - zasugeruj Jej takie otoczaki - nie mówię o ścianach, ale o podłodze - mnie zainspirował prysznic Liwko, a ja jako sprzątająca u siebie w domciu jeszcze bardziej go polecam jako bezproblemowy w utrzymaniu w czystości ;)

Acha, nie mam chorych ścianek gdzie wiecznie zbiera się brud, nie wspominając o takich przesuwanych drzwiach prysznicowych, jakie posiadałam w swoim mieszkaniu - jeden wielki koszmar...

Poza tym nawet jeeeeeeeśli się trochę nachlapie na te płytki to wolę to sprzątnąć/po prostu zetrzeć niż szorować połączenie ścian prysznicowych z podłogą, więc jeśli masz możliwości zrobienia sobie duuuuuuuuuuuuużego prysznicu/prysznica (jak to się odmienia?) to.. ja widzę same plusy posiadania go ;)

hm niby patent z tym odwodnieniem przy drzwiach fajny ale jakoś nigdzie jeszcze na fotkach takiego nie spotkałem.

Proszę:

http://images40.fotosik.pl/96/448b49a836ac95femed.jpg

http://images37.fotosik.pl/96/3fb94a3b50ae4516med.jpg

http://images37.fotosik.pl/96/fd68033864daead9med.jpg

http://images49.fotosik.pl/101/ef21198decaf69f9med.jpg

:bye::bye:

Acha, nie mam chorych ścianek gdzie wiecznie zbiera się brud, nie wspominając o takich przesuwanych drzwiach prysznicowych, jakie posiadałam w swoim mieszkaniu - jeden wielki koszmar...

Poza tym nawet jeeeeeeeśli się trochę nachlapie na te płytki to wolę to sprzątnąć/po prostu zetrzeć niż szorować połączenie ścian prysznicowych z podłogą, więc jeśli masz możliwości zrobienia sobie duuuuuuuuuuuuużego prysznicu/prysznica (jak to się odmienia?) to.. ja widzę same plusy posiadania go ;)

A nie jest chłodno??? Bo jednak w zamkniętej kabinie prysznicowej szybciej robi się przyjemnie ciepło;)

Tak z ciekawości pytam. A poza tym wygląda świetnie.

A nie jest chłodno??? Bo jednak w zamkniętej kabinie prysznicowej szybciej robi się przyjemnie ciepło;)

Masz rację - w zamkniętej kabinie prysznicowej jest cieplej. Chociaż jak bierzemy prysznic to pod gorącą wodą jest przecież ciepło (wtedy się nie odczuwa). Kiedy wyłączam wodę i zanim się wytrę to.. TO JEST NAJGORSZY MOMENT, ale.. otoczaki znajdujące się na podłodze są tak nagrzane, oddają ciepło na moje stópki i.. powiem Ci szczerze, że nie jest mi zimno :no: Dlatego polecam otoczaki zamiast brodzika czy kafli - te, które są na ścianie po prostu tylko wyglądają, ale te na podłodze to oprócz sporadycznego czyszczenia i masażu stóp nie doprowadzają do zmarznięcia.. A z drugiej strony - jak długo wycierasz się i ubierasz po prysznicu? 5 minut? 3 minuty? ;)

Tak z ciekawości pytam. A poza tym wygląda świetnie.
dzięki ;)

POMOCY

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Swego czasu z umiłowaniem czytałam dzienniki budowy. U kogoś widziałam następujące rozwiązanie umieszczenia umywalki. Otóż ta osoba miała piękny, murowany prysznic bez brodzika i na jednej ze ścian tegoż prysznica zamontowana była umywalka na blacie. Za żadne skarby nie mogę sobie przypomnieć czyj to był dziennik. Teraz głowię się nad aranżacją swojej przyszłej, mega trudnej, pełnej skosów łazienki i ten pomysł na umywalkę wpadł mi do główki. Czy ktoś z Was pamięta właściciela takiego murowanego natrysku z umywalką na jednej ze ścian? Proszę o zdjęcia, namiary, cokolwiek...:-? :)

• 2 weeks później...
Hej, planuję zrobić prysznic bez brodzika (z kafelek) w łazience w bloku. Mam piękną wnęką 1*1m i tam zrobioną kanalizę do tego. Bede chcial jednak swoj murowany brodzik nieco podniesc do gory (pewnie na suporeksie). Zastanawiam sie czy mozna pod kafelkami brodzika zrobic ogrzewanie elektryczne podlogowe. Czy jest problem z "zimnoscia" kafli z takim rozwiazaniu? Czy mozecie polecic jakies konkretne systemy hydroizolacji do tego.

Bok ścianki można też zakończyć chromoniklową listwą (do zrobienia na wymiar w warsztatach) :yes:

w jakich warsztatach ??? właśnie czegoś takiego potrzebuję ale cena na necie gotowych mnie powaliła poza tym potrzebuję dłuuugiej listwy

mam luksfery jako jedną ścianę prysznica, położone na szarą zaprawę, czyści się tak samo jak szybę, zaprawa się nie brudzi może dlatego , że na tę ściankę nie leje się bezpośrednio woda z prysznica - użytkuję już 4 rok i jest ok

w jakich warsztatach ??? właśnie czegoś takiego potrzebuję ale cena na necie gotowych mnie powaliła poza tym potrzebuję dłuuugiej listwy

mam luksfery jako jedną ścianę prysznica, położone na szarą zaprawę, czyści się tak samo jak szybę, zaprawa się nie brudzi może dlatego , że na tę ściankę nie leje się bezpośrednio woda z prysznica - użytkuję już 4 rok i jest ok

Nasza listwa była zrobiona na wymiar konkretnie tu: http://www.kubala.com.pl/

Jest na całe czoło ścianki (oryginalne plastikowe nam się nie podobały i do niczego by nie pasowały) i pasuje wyglądem do ramki i uchwytu drzwi prysznicowych.

Sprawdzaliśmy też w pobliskiej ślusarni, ale tam chcieli drożej.

Hej, planuję zrobić prysznic bez brodzika (z kafelek) w łazience w bloku. Mam piękną wnęką 1*1m i tam zrobioną kanalizę do tego. Bede chcial jednak swoj murowany brodzik nieco podniesc do gory (pewnie na suporeksie). Zastanawiam sie czy mozna pod kafelkami brodzika zrobic ogrzewanie elektryczne podlogowe. Czy jest problem z "zimnoscia" kafli z takim rozwiazaniu? Czy mozecie polecic jakies konkretne systemy hydroizolacji do tego.

Oprócz kołnierza przy odpływie i taśm na styku ściany i podłogi dodatkowo daliśmy matę (nie taśmę) uszczelniającą pod cały brodzik, a to wszystko porządnie wysmarowane folią w płynie. Nasze "oprzyrządowanie" było z Miry. Kołnierz był w komplecie z odpływem.

Witam Wszystkich

Mam bardzo mala lazienke, ktora zamierzam wyremontowac. W celu optycznego zwiekszenia jej powierzchni postanowilam zrezygnowac z brodzika i polozyc na calosci kafle. Zastanawiam sie jedynie czy to dobre rozwiazanie, jak utrzynac w czystosci kafle, zwlaszcza fugi...... czy jestescie zadowoleni ze swoich ,,wyplytkowanych brodzikow,, ??????

A moze macie jakies fotki??????

Poczytaj artykuł na ten temat: http://www.izoforum.pl/tresc/brodzik-lazienkowy-tradycja-czy-nowoczesnosc/212/

Wynika z niego, że taki brodzik jest łatwiejszy do utrzymania w czystości. Mnie kusi, żeby przy okazji remontu łazienki zrezygnować z kabiny na rzecz takiego rozwiązania. Ważne tylko, by poprawnie wykonać hydroizolację, podłogę ze spadkiem, odwodnienia itp.