Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję:) Bardzo:) Pozdrawiam

Bardzo proszę, tylko pamiętaj taki odpływ liniowy to minimum 15 cm, a spadek na 2 m to 4 cm czyli razem z okładziną ok 20-21 cm.(tyle się trzeba wkuć w podłogę/posadzkę lub to przewidzieć) Wszystko oczywiście w przypadku brodzika na poziomie podłogi :)

Przy okazji, muszę cię uprzedzić, że prawidłowe wykonanie takiego brodzika do prostych nie należy dotyczy to głównie izolacji i jak wiem najlepsza jest systemowa Mapei, sam osobiście taki mam i jest bardzo dobry( ściany izolowane do wysokości 1,5m)

Skąd wziąłeś to "minimum 15cm"??? Typowe odpływy dostępne w handlu mają wysokość montażową 95mm, a jak się poszuka, to można znaleźć i takie 65mm (ja mam taki). Z resztą twej wypowiedzi zgadzam się w pełni.

Oczywiści i ja się z tobą zgadzam - jednak rozmawiamy całkiem o czymś innym - taki jak na foto ma oczywiście 6,5 cm + jak widać okładzina ...ale powierzchnia pod nim MUSI być już szczelna, zabezpieczona i pewna wytrzymała na pewien nacisk. Aby to zrobić należy przede wszystkim wykuć , zrobić zapas większy ułożyć izolację i zabezpieczyć jeśli uda Ci się to zrobić na wymiarze "0" to będzie Twoja racja.U mnie jest zrobione tak że odpływ jest wciśnięty w mokrą zaprawę, co to daje...że nie ma pustych elementów wokół odpływu, ewentualna wilgoć nie występuje co za tym idzie nie pleśnieje. Niestety każdy brodzik, czy to stały czy inny jeśli go nie wycierać do sucha po każdej kąpieli z biegiem czasu ulega powolnej degradacji.Nie mówimy tu o permanentnym braku czyszczenia, ale normalnej eksploatacji.

Oczywiście zastosowanie jak najniższego powoduje potrzebę zagłębienia jak najniższą, ale jak wszystko w tym względzie wiąże się z większą dokładnością i ceną.

Dlatego uważam że najlepiej na taki element decydować się jeszcze przed wylaniem posadzek :)

Pozdrawiam

odpływ.jpg

odpływ 2.jpg

• 1 month później...

Witam, wstępnie zaprojektowałam łazienkę tak, że w miejscu planowanego prysznica nie będzie brodzika tylko odpływ liniowy (jest już zamontowany) i nie będzie żadnej kabiny i wnęki. Jak takie rozwiązanie spisuje się w praktyce?

coś takiego

http://images56.fotosik.pl/1358/a7acca8d0713581fgen.jpg

Edytowane przez beatagl

To co widać to wg mnie po kolei: Na ścianach jakiś zaimpregnowany beton dekoracyjny, niski brodzik(widać typowy syfon) i otoczaki wokół. Jak spływa woda z tych otoczaków nie wiem, ale pomysł fajny, po warunkiem odprowadzenia wody spoza obrębu. Bez osłony woda będzie generalnie wszędzie i kwestia jej usunięcia po kąpieli to całkiem inny temat. W okresie grzewczym sprawę załatwi pewnie podłogówka, ale już latem to nie wiem. Sam mam na razie nieukończoną otwartą kabinę z odpływem liniowym i obawiam się tej wody na podłodze. Ostatecznie zamontuję szklane drzwi, ale to już będzie niestety następny wydatek.

Jeśli ktoś lubi po KAŻDYM prysznicu, sprzątać łazienkę to dlaczego nie? Wysychająca woda zostawia wszędzie szare plamy. Chyba że jest to bardzo miękka woda i płytki w maziaje, to te plamki mogą nie być mocno widoczne. W tej sytuacji domownicy mogą się pogodzić z tym.

Natomiast jeśli goście będą z tego korzystać, dyskomfort nieunikniony.

W takich lazienkach(zastosowaniem kamieni filtrujacych) powinien byc tez prysznic reczny aby splukac nadmiar piany .......po kazdym prysznicu.Taka gumowasciagaczke mocuje sie na gumowej przysawce w widocznym miejscu .Za kazdym razem kiedy instaluje takie lazienki ,wlascicielom pokazuje jak servisowac powierzchnie scian i podlog.

zdjęcie poglądowe (bardziej miało ukazywać brak kabiny) chodzi mi o jednolita podłogę z odpływem liniowym , bez kabiny, szyb , kotar

http://images59.fotosik.pl/1359/b7d688ea713da591gen.jpg

http://images59.fotosik.pl/1359/4a5820a50d26e486gen.jpg

http://images57.fotosik.pl/1357/7a32f910b257e7fdgen.jpg

jeśli goście będą z tego korzystać, dyskomfort nieunikniony.

Ile razy w roku w Twojej łazience goście biorą prysznic ?

mówisz o dyskomforcie gości czy moim ?

Sam mam na razie nieukończoną otwartą kabinę z odpływem liniowym i obawiam się tej wody na podłodze. Ostatecznie zamontuję szklane drzwi, ale to już będzie niestety następny wydatek

Te szklane drzwi będziesz montował w podłodze ? czy w sianach ? (mocowanie szyby)

Edytowane przez beatagl

• 7 months później...
Właśnie, dodam jeszcze, że u mnie w domu jest praktyczny zwyczaj: w każdej łazience w okolicy prysznica znajduje się gumowa "ściągaczka", taka jak do mycia okien (tylko mniejsza, w estetycznym łazienkowym wydaniu, bywają takie w "salonach" łazienkowych), kąpiące się osoby są zobowiązane, by każdorazowo po kąpieli ściągnąć choć byle jak wodę z płytek i szyby. To się załatwia paroma ruchami, trwa to może ze 20 sekund, a znakomicie wpływa potem na wygląd tych powierzchni po wyschnięciu wody..