Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do znawców tematu "Fundament".

Projektant zaprojektował wykonanie na ławach pięciu warstw z bloczków fundamentowych, a następnie od góry wieńca (oczywiście zbrojonego). Argumentuje takie rozwiązanie tym że w przyszłości tak spięty fundament będzie stanowić jakby monolit bardziej niż standart zapobiegający pękaniu ścian.

Wykonawca natomiast nie jest takim rozwiązaniem zachwycony twierdząc że przez 11 lat jak buduje to zawsze na bloczki fundamentowe szła tylko izolacja i od razu materiał ścian. Twierdzi że ten wieniec to zbędny koszt i strata czasu. Prawdę mówiąc to rzeczywiście na dotychczasowych byudowach widziałem takie rozwiązanie jak sugeruje wykonawca.

Na co projektant - "że wykonawca idzie na łatwiznę i nie ma racji"

Komu wierzyć?

Myślę że projektant nie ma podstaw żeby mnie wkręcać, a wykonawca raczej woli ułatwienia - ale chętnie posłucham podpowiedzi....

https://forum.murator.pl/topic/94289-fundamentalne-pytanie/

ja też zrobiłem - mam kiepskie grunty pod domem - luźne piaski ....

w Twoim przypadku projektant dał to rozwiązanie chyba w oparciu o badania geotechniczne, po w przeciwnym jest to raczej fanaberia niż rozwiązanie podyktowane racjonalnym myśleniem :)

https://forum.murator.pl/topic/94289-fundamentalne-pytanie/#findComment-2231532