ostry 20.08.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Bede wdzieczny za wszelkie porady na temat: Co wyjdzie taniej w budowie?1. Dom z duzym dachem kopertowym o niskim nachyleniu - prosty bez zadnych lukarn tylko okna dachowe.2. Dom z mniejszym dachem wielospadowym o wiekszym nachyleniu z lukarnami.Wiem ze to troche malo detali, ale byc moze jest jakas zasada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.08.2003 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 rzeczywiście malo danych - zasada jest prosta im mniej zalaman, dodatków i udziwnień tym taniej i to znacząco. Jest bardzo prawdopodobne, że duży ale prosty dwuspadowy dach będzie zdecydowanie tańszy niż o wiele mniejszy ale bardziej skomplikowany. To sie odnosi zarówno do robocizny jak i materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 20.08.2003 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Dzieki!Ale mam przyklad. Projekt "Modrzew" na http://www.domnahoryzoncie.pl. Czy uwazasz ze ten dach moze obrzydzic mi zycie? ( i drastycznie odchudzic portfel). Niby prosty ale dosc duzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 20.08.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 generalnie dach odchudzi Ci portfel Wybrany przez Ciebie dach nie jest jakoś specjalnie skomplikowany, tak więc jeżeli ci się podoba to możesz spokojnie przejść do punktu 2 czyli czym pokryć dach ? powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.08.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Dzieki! Ale mam przyklad. Projekt "Modrzew" na http://www.domnahoryzoncie.pl. Czy uwazasz ze ten dach moze obrzydzic mi zycie? ( i drastycznie odchudzic portfel). Niby prosty ale dosc duzy... generalnie musze powiedziec ze pracownia ma ladne projekty. co do dachu: ja mam bardzo podobny dach, zrezygnowalem ze wszystkich okien dachowych (mycie, malowanie, nagrzewanie poddasza, cena) na rzecz czterech lukarn. Dekarz oszacowal koszt lukarny na okolo 1000PLN. wydaje mi sie ze warto. ponadto zyskuje sie na pow. uzytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 20.08.2003 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Dzieki Tom! Bardzo pomocna informacja. Faktycznie ze roznica nie jest zbyt duza a domek wyglada troche ciekawiej no i niektore wady okien polaciowych sa wyeliminowane... Ale z drugiej strony to te lukarny to chyba zbyt duzo swiatla do pomieszczen nie wpuszczaja. Wydaje mi sie w pomieszczeniu z Veluxami jest duzo jasniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.08.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Dzieki Tom! Bardzo pomocna informacja. Faktycznie ze roznica nie jest zbyt duza a domek wyglada troche ciekawiej no i niektore wady okien polaciowych sa wyeliminowane... Ale z drugiej strony to te lukarny to chyba zbyt duzo swiatla do pomieszczen nie wpuszczaja. Wydaje mi sie w pomieszczeniu z Veluxami jest duzo jasniej? na ten temat mozemy duzo dyskutowac. okna polaciowe wpuszaja swiatlo bezposrednio. Najzdrowszym (tak mowia oswietleniowcy) jest switlo odbite/rozproszone. Nawet zarowki maja klosze i odblysniki temu sluzace. I tak w oknach polaciowych bedziesz stosowal zaluzje/rolety a przekonasz sie ze im ciemniejsze tym bardziej bedziesz zadowolony. Po co wiec takie rozwiazanie jesli mozna miec lukarne z widokiem na ogrod (ale nie np na sasiada choc ja tak bede mial po stronie poludniowej gdzie slonce operuje najbardziej a mam tam w planach urzadzenie fajnego duzego pokoju na poddaszu). jedyna wada ze nie mozna przez lukarne wystawic lunety ale tez nie kazdy z niej korzysta. ja moze bede wystawial przez wyjscie kominiarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1720 20.08.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2003 Cześć Ostry.Ja buduję "WISIENKĘ" też z HORYZONTU. Mam nadzieję, że już umieścili ją na stronie. Co do projektu z tego biura to architekt adaptujęcy nie miał zastrzeżeń, Wykonawca trochę marudzi ale oni podobno tak mają.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts