Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

halogeny w suficie - osłona?

blady00

Recommended Posts

Witam

będę montował halogeny 230V w suficie podwieszanym .Nad sufitem mam wełnę 25cm .Jak zamontować aby nie doprowadzić do jakiegoś pożaru? W otworze na halogen mam wełnę -czy są jakieś obudowy do ,których wkłada się halogen.Jeśli wytnę trochę wełny czy to wystarcza dla bezpieczeństwa.

Najchętnie dałbym jaką obudowę izolującą

Są takie??

Witam

będę montował halogeny 230V w suficie podwieszanym .Nad sufitem mam wełnę 25cm .Jak zamontować aby nie doprowadzić do jakiegoś pożaru? W otworze na halogen mam wełnę -czy są jakieś obudowy do ,których wkłada się halogen.Jeśli wytnę trochę wełny czy to wystarcza dla bezpieczeństwa.

Najchętnie dałbym jaką obudowę izolującą

Są takie??

hhhmmm..ja bym wyciął okrąg o średnicy 20cm nad halogenem i tak zostawił..

pozdr

Gość lammmmmuuu

Jakie będą źródła światła ?

czy może coś takiego:

http://www.lampydomowe.pl/sklep,1834,,,03,,pl-pln,255004,0.html ?

ze względu na ciepło jakie daje źródło światła tego typu odległość pomiędzy żarówką a sufitem powinna wynosić np 110 mm jak tutaj:

http://www.lampydomowe.pl/sklep,1834,,,03,,pl-pln,210262,0.html

Takie informacje są podawane łącznie z instrukcją montażu. Jeżeli nie ma jej to proszę zwrócić się do miejsca gdzie były kupione. Sprzedawca powinien udzielić takiej informacji.

pozdrawiam

Adam

ja zabudowując kiedyś poddasze zrobiłem osłony na halogeny z metalowych puszek po farbie wypalonych w środku i na zewnątrzi wyczyszczonych szczotką metalową, odpowiednio dociętych kątowką i nożycami do blachy w taki sposób by zostały 3 dłuższe listki blachy odginane w bok by móc puszke przykręcić wkrętem do płyty i ponad połowa puszki w całości ktora osłaniała halogen, z boku było małe wcięcie na przeprowadzenie przewodów. Puszki były oczywiście odpowiedniej wielkości.

Witam

Ja zastosowałem stary koc gaśniczy :lol: . Wyciąłem z niego koła o średnicy około 35cm i wypełniłem nim przestrzeń "roboczą" dla oprawy .Wcześniej rozsunąłem trochę wełnę tak ,aby stworzyć nieckę , potem wypełniłem ją materiałem z koca wkładając go przez otwory na halogeny odpowiednio formując -działa .

pozdrawiam