Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki styropian, fundamet???

klami

Recommended Posts

Mam problem, gdzyż każdy mówi mi co innego. Jak to ma wyglądać w praktyce.

Ubijam slepą wylewkę, czy styropian ma wychodzić juz nad fundament (opierac sie na nim) czy ma byc na równi i na to nastepna wylewka juz nad fundamentem????????

No własnie nie wiem jak to opisac :roll:

idzie podsypka (piasek)

ślepa wylewka

na to styropian

folia

no i wylewka

Tylko problem w tym czy styropian ma byc juz nad fundamentem, czy moze byc nizej a tylko wylewka nad?

Ta "ślepa wylewka" jak ją nazywasz to chyba chudziak? On raczej powinien być równo z... fundamentem (ścianą fund). A cała reszta (izolacje i wylewka) już "nad" :roll: Odpowiadam tak jak pytasz :wink:

ps. U mnie tak nie będzie, niestety :( , ale Ty pytasz jak być powinno...

Mam problem, gdzyż każdy mówi mi co innego. Jak to ma wyglądać w praktyce.

Ubijam slepą wylewkę, czy styropian ma wychodzić juz nad fundament (opierac sie na nim) czy ma byc na równi i na to nastepna wylewka juz nad fundamentem????????

witam

powinno być jak ponizej ;

chudy beton na wysokości fundamentów

papa termozgrzewalna

folia budowlana

styropian

folia budowlana

jastrych

pozdrawiam JZ

http://images6.fotosik.pl/113/a5e8d3a26df4a9e3m.jpg

....Ta "ślepa wylewka" jak ją nazywasz to chyba chudziak? ...

nie - beton z małą zawartością cementu (ok. 100 kg na m3, czyli mniej więcej 1/3 tego, co w zwykłym betonie) albo beton o niskiej wytrzymałości to tzw. "chudziak"

na posadzki stosuje sie betony o wyższych markach niz "chudziak"

Zastanawiam się nad papą termozgrzewalną. Rozsądek nakazuje ją dać. Z drugiej zaś strony jest kompletnie nie ekologiczna. Wyziewy z papy uwalniają się całymi latami z podłóg. Myślę, że lepiej jednak dać podwójnie folię za pierwszym razem na tzw. "chudziaka". Wszelkiego rodzaju papy ponoć nie mają żadnych dopuszczeń do stosowania wewnątrz budynków. Nie mylić z Deklaracjami Zgodności z Polską Normą.

Może ktoś więcej wie na ten temat ??.

pzdr.

Zastanawiam się nad papą termozgrzewalną. Rozsądek nakazuje ją dać. Z drugiej zaś strony jest kompletnie nie ekologiczna. Wyziewy z papy uwalniają się całymi latami z podłóg. Myślę, że lepiej jednak dać podwójnie folię za pierwszym razem na tzw. "chudziaka". Wszelkiego rodzaju papy ponoć nie mają żadnych dopuszczeń do stosowania wewnątrz budynków. Nie mylić z Deklaracjami Zgodności z Polską Normą.

Może ktoś więcej wie na ten temat ??.

pzdr.

Witam

Ja zrobiłem jak specjaliści z forum mówili, i dzisiaj papy termozgrzewalnej bym nie dał, w pokojach tam gdzie nie ma podłogówki jest jeszcze ok, ale łazienka ,przedpokój , kuchnia ( ogrzewanie podłogowe) czuć po rozgrzaniu woń papki, to co zaobserwowałem to zapach wydostaje sie dyletacją którą mam zrobioną z pianki dylatacyjnej, dzisiaj dałbym ze 3x folie jak najgrubszą i byłoby oki