Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie?

Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie  

245 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Temat stary jak to forum, każdy z nas musi/musiał podjąć decyzję. Nie jest ona prosta, nie jest tak, że jest jednoznaczna, argumenty za i przeciw dotyczą każdej technologii.

My wybraliśmy ścianę jednowarstwową z betonu komórkowego. Wcale nie jesteśmy do końca pewni, że była to najlepsza decyzja (nic również nie wskazuje na razie, że była zła, po prostu inne pewnie byłyby równie dobre). Jeszcze nie mieszkamy, mamy znajomych, którzy też tak wybrali, mieszkają półtora roku i są zadowoleni.

Jeśli trafisz na solidną ekipę i będziesz stosować elementy systemowe to nie masz czego się bać. U mnie spoiny wynoszą ok 1mm, ale ekipę trzeba było dobrze pilnowac. Jak twierdzili budowali już z Ytonga ale nie bardzo im to wychodziło. Przyjechał majster z Ytonga i ich przeszkolił. Za darmo.

Kasiek, wiem, że to temat stary jak świat, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto nie od początku jest na forum, a dla kogo akurat ten problem jest aktualny.

Dzięki za wszystkie głosy. Narazie 40% na JW i 40% na DW. Hm. mam czas do piątku na podjęcie decyzji... Głosujcie plizzzz. A dom ma być budowany przez męża mego i majstra. Tak więc żadna super-specjalistyczna ekipa :( ...

Mój głos już znasz - ściana dwuwarstwowa - zrobiła się lekka przewaga dla ściany DW - mur postawi każdy fachowiec styropian ją ociepli na całej płaszczyźnie - i najważniejsza rzecz - jest to jednak najtańszy sposób na ciepłą ścianę. Decyzja należy do Ciebie Agnieszko i Twoich budowniczych.

Jak wiesz co do projektu to się zdecydować nie mogę,ale ściny wybrałam DW bo jakos mnie ta otulinka ze steropianu tak przekonuje że to wszystko otuli i zatka wszystkie dziurki które gdzies tam w czasie murowania wyjdą albo potem wyjdą Pozdrawiam Aga. :)

ja (chyba - bo jeszcze nie zacząłem) ;-) zdecyduję się na ścianę jednowarstwową Poromur 44 P+W. Budowę najprawdopodobniej będę prowadził systemem gospodarczym więc i tak i tak ścianę muszę postawić więc postawię raz a dobrze (aby już nie ocieplać), a oferowana obecnie poryzowana ceramika budowlana w porównaniu do materiałów z lat 70-80 kiedy to powstało sporo domków jest naprawdę materiałem bardzo ciepłym więc spokojnie wystarczy jedna warstwa. A po co jeszcze dodatkowo sobie dokładać na własne życzenie roboty typu 'styropian'..... i tak będzie ciepło i miło ;-)

aha....a czas poświęcony na dobrze wykonane ściany i docieplone wieńce (który trzebaby poświecić i tak na styropian) rozwiązują problem wszelakich mostków termicznych

pozdrawiam

Musisz AgnesK pamiętać o minusach ścian DW jak:

1. Kłopoty z zamocowaniem rynien

2. Co będzie jak wybudujesz już dom a jakiś majster wchodząc np.do okna oprze drabinę o ścianę?

3. Dzieciaki bardzo lubią grać w piłkę, a ściana, jako bramka jest tylko trochę mniej atrakcyjna niż okno!

itp..

(piszę to, choć wybrałem DW)

Planuję ścianę jednowarstwową - POROMUR 44 na zaprawie ciepłochronnej :D

Jak będzie za zimno - zawsze od biedy można docieplić :roll:

Poza tym wydaje się, iż generalnie ściana taka może być tańsza :wink:

Takie przynajmniej dane podaje Wienerberger w swoim katalogu informacyjnym na temat Porotermu: "Kalkulacje kosztów budowy ścian i stropów ceramicznych".

I tak...:

ściana jednowarstwowa (JW):

Poroterm 44 P+W - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 115,74 Współczynnik U [W/m2K] = 0,36 (zaprawa cementowo-wapienna)

na zaprawie termiczne wsp. U = 0,31 (ale i zapewne koszt wykonania będzie nieco wyższy ;) )

ściana dwuwarstwowa (DW):

Poroterm 30 P+W + termoizolacja (wełna mineralna) 8 cm - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 161,36 Współczynnik U [W/m2K] = 0,29 (zaprawa cementowo-wapienna)

Poroterm 25 P+W + termoizolacja (wełna mineralna) 10 cm - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 161,61 Współczynnik U [W/m2K] = 0,30 (zaprawa cementowo-wapienna)

Poroterm 18,8 P+W + termoizolacja (wełna mineralna) 12 cm - koszt wykonania ściany zł/m2 z VAT = 152,83 Współczynnik U [W/m2K] = 0,28 (zaprawa cementowo-wapienna)