Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie  

245 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

juz miałem budowac z porothermu 44 P+w + ciepla zaprawa,na szczescie mam kierownika -siedlismy policzylismy,poczytalismy,zapoznalismy sie z wszelkimi danymi(wspołczyniki przenikania ciepła i takie tam podobne)

i prosze mam sciane 3 warstwowa ceramiczna bo:

-o dziwo jest tansza od porothermu

-jest cieplejsza lepszy współczynik k

- lepiej zatrzymuje hałas z zewnatrz

- steropian jest wsrodku nie na zewnatrz(mam dziecko a to róznie bywa)

-podobno steropian na zewnatrz robi z budynku termos

MAM SCIANY Z CERAMIKI Z KOZŁOWIC NA ZEWNATRZ CEGŁA MODULARNA 9CM+ STEROPIAN 2X5CM +PUSTAK 25CM

Witam,

wątek jest oglądany więc dorzucę swoje 2 gr.

...choć Agnes na pewno już wybrała.

Paropszepuszczalność styropianu jest tak niska, że praktycznie ściana ocieplona styropianem zarówno dwu- jak i trójwarstwowa jest paroszczelna. W obydwu przypadkach można mówić o efekcie "termosu" jak i o tym, że ewentualna wilgoć ścian nośnych musi być odparowana do wnętrza budynku, a co za tym idzie w takich domach bardzo ważna jest sprawna wentylacja.

Osoby, które decydują się na ocieplanie styropianem, mogą wykonać ściany nośne z "czegokolwiek" aby tylko było to zdrowe i unisło co ma unieść, ponieważ 15 cm styropianu i tak gwarantuje nam spełnienie norm i to z niezłym hakiem.

Inaczej mówiąc taka ściana Max +15 cm styropianu to "pewniak" jeżeli chcemy ciepły dom, a jednocześnie tanią i sprawdzoną technologię.

Ja osobiście przymierzam sie do ściany jednowarstwowaj z BK, ale jeżeli ktoś chce ocieplać BK to chyba już lepiej wełną i w ścianie trójwarstwowej ze szczeliną wentylacyjną, tak żeby ewentualna wilgoć (której BK nie lubi bardziej niż jakakolwiek ceramika) mogła odparować, a cała ściana oddychać (to dla tych którzy boją sie efektu "termosu", choć sam nie uważam, żeby było to jakoś szczególnie groźne).

I na koniec jeszcze jedno...

Jeżeli komuś przyjdzie do głowy zastanawiać się, która technologia jest bardziej ...ekologiczna :D , to ja myslę, że jednowarstwowy BK jest tu bezkonkurencyjny. No chyba że domy z bali... ale "Balerzy" mają swój wątek.

pozdrawiam wszystkich,

Właśnie dzisiaj zamówiłam moje "ŚCIANKI" - zdecydowałam się na Ytong jednowarstwowy - ale tak na wszelki wypadek 40cm a nie 36cm. Mają przyjechać w poniedziałek i już nie mogę się doczekać!!!! :D

nnataszko jak beda stawiac twoje scianki to módl sie zeby nie padało albo niech buduja pod namiotem a dlaczego spytaj wykonawce albo w składzie jesli TOBIE POWIEDZĄ :lol:

POZDRAWIAM I razem z Toba łacze sie w modlitwie :wink:

nnataszko jak beda stawiac twoje scianki to módl sie zeby nie padało albo niech buduja pod namiotem a dlaczego spytaj wykonawce albo w składzie jesli TOBIE POWIEDZĄ :lol:

POZDRAWIAM I razem z Toba łacze sie w modlitwie :wink:

Nierozumiem dlaczego. Czy w innych technologiach buduje się w czasie deszczu? Nie spotkałem tak zawziętej ekipy. Z reguły na ten czas prace budowlane są przerywane.

O kurde... mało kto buduje 3W a nikt 3W z suporku.

Co jest złego w ścianie 3w 24/15/8 z suporeksu ? Koszt ok 150zł/m2 z tynkiem, U w granicach 0,20. Twarda, nie będzie problemu z okiennicami czy skrzynkami na kwiatki. To tylko moda ta niechęć do BK 3W, czy jest coś o czym nie wiem ?

PS: przeczytałem odpowiednie wątki o wyższości Ytonga nad Porotermem czy też odwrotnie oraz liczbie warstw

Przed ostatecznym wyborem rodzaju scian, szczegolnie jesli wplyw ma miec cena materialu, wyslijcie wczesniej zapytanie do hurtowni z prosbą o skalkulowanie ceny materialu. Cena z cennika rozni sie znacząco od ceny rzeczywistej.

Mam sciane ceramiczną trojwarstwową, nie jest ona az tak droga, a ma zalety o ktorych wielokrotnie wspominano.

• 5 months później...

Ja wybralem dwuwarstwowa dlatego ze:

w jednowarstwowa nie wierze bo musialaby byc naprawde super ekipa pozatym i tak bedzie chlodniejsza od dwuwarstwowej

A trojwarstwowa wydaje mi sie ze wychodzi za drogo