Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie  

245 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie

Recommended Posts

Dziękuję Wam za wszystkie głosy. My wybraliśmy ostatecznie JW, bk 400, 36 cm, p+w, Solbet (kupiony już :D ).

Liczę, że w ankiecie JW zacznie wreszcie doganiać DW.

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
3 warstwowa ściana: Porotherm 25, styropian 10, Porotherm 11,5. Idealnym rozwiazaniem jest zamiana styropianu na welne mineralna ale na to trzeba dac juz duzo kasiory ktorej my niestety nie mamy.

Czesc!

Sciana jedno? dwu? trzy? Hymm...

Wszystko zalezy od projektu. Czasem zupelnie nie oplaca sie budowac sciany dwu, lub trojwarstwowej. Warto usiasc i policzyc jaki tak naprawde bedzie mial moj dom wspolczynnik U. I to trzeba policzyc wszystkie elementy, a nie same sciany. Glownie izolacyjnosc domu psuja wszelkie okna, luksfery, drzwi (uwaga: wspolczynnik U okien jest podany dla ZAMKNIETYCH okien :) ), wentylacja, nawiewy itp. Okazuje sie, ze czasem nie ma co schodzic ponizej pewnego U, bo koszty budowy (i spartaczenia) rosna, a ew. oszczednosci na ogrzewaniu (przez 5 mies. w roku) sa zadne.

Ja mam jedna warstwe Ytonga 36. Na co mi docieplenie scian, jak mam w projekcie luksfery? Te wszystkie obliczenia ze bez docieplenia U=0.25 m2/KW a z dociepleniem lepiej, bo U=0.20 m2/KW biora w leb gdy sie ma okna, drzwi i luksfery i dodatkowo kanaly wentylacyjne. Wtedy okazuje sie, ze roznica 20% we wspolczynniku U scian (z 0.25 na 0.20) przeklada sie tak naprawde na kilka % jak sie policzy porzadnie powierzchnie tych najzimniejszych czesci. Np: sciana U1=0.25 (bez docieplen) lub U2=0.20 (z suuuuper dociepleniem, kto ma takie reka do gory!) o wymiarach 2x6 m i w niej dwa okna 1x1.5 (dla uproszczenia). Wsp. U dla takiej sciany:

U1=((12-2*1.5)*0.25+2*1.5*1.3)/12=0.512

U2=((12-2*1.5)*0.20+2*1.5*1.3)/12=0.475

Czyli ok. 7% roznicy, a jak bede mial nie szczelnie zamkniete (!) okno, ale luksfery (U=3), to U1=0.94 a U2=0.9, czyli 4%. A luksfery musze miec, bo taka mam odleglosc od sasiada i nic nie poradze.

Ale generalnie nie mam nic przeciw dociepleniom. Po prostu czasem i tak sie nie oplaca. :-?

Jedyny klopot ze scianami jednowarstwowymi, to ten, ze oprocz cegiel jest jeszcze w nich zaprawa, wiec wspolczynnik U musi brac pod uwage mostki termiczne na zaprawie. Dlatego zdecydowalem sie na Ytonga z jego technologia, ale wtedy trzeba miec odpowiednia ekipe, co tego nie spartaczy. :)

Pozdrawiam

Pieczara.