Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie?

Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie  

245 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie ściany zbudowaliście/budujecie/zbudujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Czesc!

Sciana jedno? dwu? trzy? Hymm...

Wszystko zalezy od projektu. Czasem zupelnie nie oplaca sie budowac sciany dwu, lub trojwarstwowej. Warto usiasc i policzyc jaki tak naprawde bedzie mial moj dom wspolczynnik U. I to trzeba policzyc wszystkie elementy, a nie same sciany. Glownie izolacyjnosc domu psuja wszelkie okna, luksfery, drzwi (uwaga: wspolczynnik U okien jest podany dla ZAMKNIETYCH okien :) ), wentylacja, nawiewy itp. Okazuje sie, ze czasem nie ma co schodzic ponizej pewnego U, bo koszty budowy (i spartaczenia) rosna, a ew. oszczednosci na ogrzewaniu (przez 5 mies. w roku) sa zadne.

Ja mam jedna warstwe Ytonga 36. Na co mi docieplenie scian, jak mam w projekcie luksfery? Te wszystkie obliczenia ze bez docieplenia U=0.25 m2/KW a z dociepleniem lepiej, bo U=0.20 m2/KW biora w leb gdy sie ma okna, drzwi i luksfery i dodatkowo kanaly wentylacyjne. Wtedy okazuje sie, ze roznica 20% we wspolczynniku U scian (z 0.25 na 0.20) przeklada sie tak naprawde na kilka % jak sie policzy porzadnie powierzchnie tych najzimniejszych czesci. Np: sciana U1=0.25 (bez docieplen) lub U2=0.20 (z suuuuper dociepleniem, kto ma takie reka do gory!) o wymiarach 2x6 m i w niej dwa okna 1x1.5 (dla uproszczenia). Wsp. U dla takiej sciany:

U1=((12-2*1.5)*0.25+2*1.5*1.3)/12=0.512

U2=((12-2*1.5)*0.20+2*1.5*1.3)/12=0.475

Czyli ok. 7% roznicy, a jak bede mial nie szczelnie zamkniete (!) okno, ale luksfery (U=3), to U1=0.94 a U2=0.9, czyli 4%. A luksfery musze miec, bo taka mam odleglosc od sasiada i nic nie poradze.

Ale generalnie nie mam nic przeciw dociepleniom. Po prostu czasem i tak sie nie oplaca. :-?

Jedyny klopot ze scianami jednowarstwowymi, to ten, ze oprocz cegiel jest jeszcze w nich zaprawa, wiec wspolczynnik U musi brac pod uwage mostki termiczne na zaprawie. Dlatego zdecydowalem sie na Ytonga z jego technologia, ale wtedy trzeba miec odpowiednia ekipe, co tego nie spartaczy. :)

Pozdrawiam

Pieczara.