leszeq 22.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Zdecydowanie 3 cm szerokości i 2 cm głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 24.03.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A ja mam pytanie w jakich odległościach robi sie te wcięcia-paski w styropianie. Ja tak miarkuje że miedzy 40 (to już chyba dośc gęsto) a 60 cm (ku temu bym się bardziej skłaniała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 24.03.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 A ja mam pytanie w jakich odległościach robi sie te wcięcia-paski w styropianie. Ja tak miarkuje że miedzy 40 (to już chyba dośc gęsto) a 60 cm (ku temu bym się bardziej skłaniała). Nie ma określonej zasady, według której powinno się "wycinać" bonie. Trzeba je dopasować do kształtu i gabarytów elewacji. Poza tym wszystko pozostaje w kwestji gustu. Najlepiej jest narysować sobie przebiego boniowania na elewacji przed ich kształtowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 24.03.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Rozumiem, że to sprawa gustu jednak byłabym wdzięczna za jakaś sugestie. Jak robią inni, większośc co robi bonie. Jakich +/- odległości są pomiędzy tymi wcięciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 24.03.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 60 cm, to duży rozstaw jak na bonie. Przeważnie wykonuję rozstaw od 30 do 50 cm. Dla przykładu bonoiwanie na poniższym zdjęciu co 35 cm.http://img263.imageshack.us/img263/3333/dsc00197rl.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 24.03.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 dzięki za info i zdjęcie poglądowe wysłałam ci wiadomośc na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artmur 04.06.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2011 Boniowanie można zrobić także za pomocą technik malarskich czyli poprzez malowanie wzorów imitujących formy na elewacji oraz za pomocą techniki malarstwa ściennego sgraffito. Zdjęcia się np. tutaj: boniowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarioGdynia 18.04.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam, mam problem. Kupiłem mieszkanie. stan surowy od dewelopera INVEST KOMFORT, Gdynia Komandorskie Wzgórze http://www.investkomfort.pl/mieszkania/Gdynia,1/Komandorskie_Wzgorze,4/Plany_mieszkan,p8/Budynek_B,182/X,1000047 na zewnątrz mamy dwa ostatnie piętra z boniami ciemna elewacja. Elewacje wykonała firma STUCCO. Pęka nam elewacją przy łączeniu płyt, w miejscu boniowania, na krzyżu. Mam porobione zdjęcia. Ściana przecieka. Na samym środku mam dwie mokre plamy wewnątrz mieszkania. Mieszkanie mamy na 10piętrze, ostatnio padało i zrobiły nam się dwie mokre plamy wewnątrz mieszkania, na środku ściany, tak to wygląda, jakby, co 50cm, czyli tam gdzie są kołki. Tak, jakby ktoś prawie przewiercił ścianę. Mam pytanie, jak powinno być wykonane boniowanie? Czytam tutaj trochę na forum, bo u mnie to chyba wygląda tak, że jest wypalone na ciepło w styropianie i tylko pomalowane tynkiem. Nie widać ani siatki ani listwy z PCV do boniowania. Na początku tygodnia będą alpiniści i będziemy lać wodę na ścianę zewnętrza na tę pęknięcia. Czy to możliwe, że przez to się woda dostaje?Niby ostatnie dwa piętra mają w wełnie zrobione ocieplenie. Widać to w kronikach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 29.04.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Do wykonywania boni najlepszym rozwiązaniem jest gotowa listwa, i taką listwę dobrać w kolorze lub pomalować, zaciąganie jej tynkiem to fatalny pomysł, pracująca wyprawa w ciągu roku na pewno odpadnie i będzie yglądało fatalnie, podobnie jak nie zaleca się układania tynku na listwach kapinosowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 30.04.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Zależy jakie listwy kupisz.... podtynkowe są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts