Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak się robi bonie/ boniowanie na elewacji?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam pytanie w jakich odległościach robi sie te wcięcia-paski w styropianie. Ja tak miarkuje że miedzy 40 (to już chyba dośc gęsto) a 60 cm (ku temu bym się bardziej skłaniała).

Nie ma określonej zasady, według której powinno się "wycinać" bonie. Trzeba je dopasować do kształtu i gabarytów elewacji. Poza tym wszystko pozostaje w kwestji gustu. Najlepiej jest narysować sobie przebiego boniowania na elewacji przed ich kształtowaniem.

• 1 year później...
  • 3 years później...

Witam, mam problem. Kupiłem mieszkanie. stan surowy od dewelopera INVEST KOMFORT, Gdynia Komandorskie Wzgórze http://www.investkomfort.pl/mieszkania/Gdynia,1/Komandorskie_Wzgorze,4/Plany_mieszkan,p8/Budynek_B,182/X,1000047 na zewnątrz mamy dwa ostatnie piętra z boniami ciemna elewacja.

Elewacje wykonała firma STUCCO.

Pęka nam elewacją przy łączeniu płyt, w miejscu boniowania, na krzyżu. Mam porobione zdjęcia.

Ściana przecieka. Na samym środku mam dwie mokre plamy wewnątrz mieszkania.

Mieszkanie mamy na 10piętrze, ostatnio padało i zrobiły nam się dwie mokre plamy wewnątrz mieszkania, na środku ściany, tak to wygląda, jakby, co 50cm, czyli tam gdzie są kołki. Tak, jakby ktoś prawie przewiercił ścianę.

Mam pytanie, jak powinno być wykonane boniowanie? Czytam tutaj trochę na forum, bo u mnie to chyba wygląda tak, że jest wypalone na ciepło w styropianie i tylko pomalowane tynkiem. Nie widać ani siatki ani listwy z PCV do boniowania.

Na początku tygodnia będą alpiniści i będziemy lać wodę na ścianę zewnętrza na tę pęknięcia. Czy to możliwe, że przez to się woda dostaje?

Niby ostatnie dwa piętra mają w wełnie zrobione ocieplenie. Widać to w kronikach budowy.

• 2 weeks później...
Do wykonywania boni najlepszym rozwiązaniem jest gotowa listwa, i taką listwę dobrać w kolorze lub pomalować, zaciąganie jej tynkiem to fatalny pomysł, pracująca wyprawa w ciągu roku na pewno odpadnie i będzie yglądało fatalnie, podobnie jak nie zaleca się układania tynku na listwach kapinosowych.