Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena stan surowy, pomóżcie ocenić

martadela

Recommended Posts

Witam,

mam prośbę, czy możecie odnieść się do wyceny ROBOCIZNY jaką przedstawiła mi moja ewentualna ekipa?

Dom parterowy, bez piwnicy i poddasza. Powierzchnia zabudowy: 172,71m2

Fundament:

Ława 0,4mx0,3m

Ściana fund. bloczki betonowe na zaprawie

Wys całkowita fundamentu 1,3m

Ściany zewn: BK24 na klej

Ściany działowe BK12 na klej

Stan zerowy

1. Wykopy pod ławy fundamentowe

2. Izolacja ław fundamentowych folia przed ułożeniem zbrojenia

3. Wykonanie zbrojenia ław fundamentów

4. Betonowanie ław fundamentowych

5. Izolacja pozioma ław fundamentowych - papa na lepiku

6. Wykonanie ścian fundamentowych z bloczków betonowych na gotowej zaprawie

7. Izolacja pionowa ścian fundamentowych dysperbitem i pozioma papa na lepiku

8. Wykonanie izolacji termicznej ścian fundamentowych styropianem + folia perforowana,

9. Zasypanie wykopów piaskiem, zagęszczenie piasku

10. Wykonanie podkładu betonowego na zagęszczonym piasku

Cena netto 17,000 zł

ETAP I STAN SUROWY OTWARTY

1.Wykonanie izolacji p/wilgociowej

2 Wykonanie ścian nośnych

3. Osadzenie nadproży wg projektu budowlanego

Cena netto 11,000zł

ETAP II STANU SUROWEGO OTWARTEGO

1. Wykonanie szalowania wieńca i podciągów

2 Wykonanie zbrojenia wieńca podciągów wg projektu budowlanego

- elementy podparcia (stemple i belki DOKA, lub inne) - dostarcza Inwestor

Cena netto 7.000 zł

ETAP III STANU SUROWEGO OTWARTEGO

1. Wykonanie ścian działowych

2. Osadzenie nadproży wg projektu budowlanego

3. Wykonanie kominów systemowych

Cena netto 6.000 zł

RAZEM 41.000 zł

Praca ładowarki 1 h 100zł

rzut domku:

http://img85.imageshack.us/img85/6351/rzutdomummg2.jpg

Witam.

Chyba miałem dużo szczęścia, bo u mnie dom 170 m2 (powierzchnia parteru to 130 m2, 80 metrów bieżących ław fundamentowyc), projekt Cyprys z wrocławskiego "Dom na Horyzoncie" i :

- fundament 6 000 PLN - wykopanie ręczne, zbrojenie, murowanie z bloczków (poszlo ok 1400 sztuk), izolacje z dysperbitu i styropianu

- ściany + strop - 9 000 PLN - ściany z porothermu 25, strop terriva, nadproża gotowe

- ścianka kolankowa i wieniec, konstrukcja dachu (więźba) - 5 000 PLN

- tarasy, ścianki działowe, chudy beton. schody zew. - 4 000 PLN

- obicie dachu (260 m2) płytą OSB i papą - 2200 PLN

W sumie 26 200 PLN. Do tego wynajmowałem chłopakom przez jakiś czas kwaterę (400 PLN). Większość betonu kupowałem z wytwórni, także tu mieli mniej pracy. A-ha, budowa w okolicach Warszawy, natomiast ekipa z Gorlic. Ekipę "kontraktowałem" w marcu 2007.

Jedyny minus, budowa rozciągneła się od sierpnia do grudnia. Mi to w niczym nie przeszkadzało (no może po za stresem czy i kiedy pojawią się ponownie :-) ) bo i tak planowałem budowę rozłożoną na 2 lata. Taki ich styl pracy, prowadzą kilka budów na raz (w tzw. przerwach technologicznych skaczą na inne budowy). Co do jakości pracy to jestem bardzo zadowolony.

Natomiast szukając ekipy mieliśmy inną wycenę na 40 kPLN łącznie z konstrukcją dachu. Ta ekipa gwarantowała wykonanie pracy w 4-5 tygodni za jednym podejściem (nie skaczą na inne budowy, ale i nie robią przerw tech.)

Pozdrawiam

Dawid

kurcze dzabij świetną miałeś cenę na robociznę.. tylko pozazdrościć.

Widziałam Cyprysa i ma bryłę znacznie bardziej skomplikowaną od mojego domku, i ław fundamentowych masz więcej bo u mnie wychodzi po zaokrągleniu 65mb.

Możesz mi przysłać namiar na nich na priwa, dzięki.

Sasha żeby było śmieszniej to w wycenie napisali:

geodeta - inwestor

ściągnięcie humusu - inwestor

przepusty i rozprowadzenie - inwestor

Nie ma w wycenie nic o schodach wejściowych, tarasie, murkach koło wejścia i tarasu.

W ścianach zewnętrznych są w projekcie nadproża lane razem z wieńcem, więc nie wiem jakie osadzanie nadproży :roll: , zresztą rozmawiając z szefem uczulałam go na ten fakt.

Chyba drogo chcą.... :-?

41.000 bez dachu to sporo

niektorzy przyjmuja 300 zl/m2 po podlogach za całosc robocizny z dachem

co daje 51.000 zl za calosc robocizmy domu ( z wiezba i pokryciem dachowka).

Za 200 zl/m2 by zrobiła tzw. ekipa gorali, tylko ze czesto trzeba im zapewnic noclegi a sam musisz wziac inspektora do pilnowania by gorale nie poszli "na skroty".

Mogę się odnieść na przykładzie woj. mazowieckiego.

My za domek z poddaszem użytkowym:

pow. użytkowa: 120 m2 + garaż

pow. całkowita 230 m2

- otrzymaliśmy rózne wyceny.

Najniższa za stan surowy z więźbą dachową bez tarasów - 37 tys.;

najwyższa, tyle że z tarasami 69 tys za sama robociznę.

(Mówię o aktualnych cenach)

musi byc strop - co najwyzej drewniany, co wcale nie jest ani tansze w wykonastwie, ani w materiałach

poza tym zachod Polski to niestety drozsza robocizna niz w Warszawie

do Warszawy sciaga cała sciana wschodnia do pracy i skoro nie musza jezdzic dalej to konkurencja na zachodzie Polski jest mniejsza

taki sobie absurd

Dach ma konstrukcję wiązarową, więc strop jest drewniany.

Ekipa ma wykonać tylko prace murarskie, czyli stropu niet :-?

Patrząc na wasze wypowiedzi, i po rozmowach z paroma osobami z branży dochodzę do wniosku że ta oferta jest droga.

Szukam dalej.

A za wszystkie dotychczasowe wypowiedzi jak i dalsze wskazówki będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam

Martadela

Jeżeli domek nie ma stropu lanego, ścianki kolankowej i poddasza to dla mnie wycena ostro przegięta. Moj dom powstawał w sumie 5 tygodni, z czego fundamenty 6 dni, a ściany parteru 3 dni. Najwięcej czasu trwało układanie stropu (a w zasadzie stemplowanie).

Jeżeli za góra 2,5 tyg. pracy chcą 41 kPLN, to czas porzucić klawiatury i chwycić za kielnie :-)

Pzdr

Dawid

Pierwszy etap negocjacji "na gębę" za mną:

w tej cenie będą wykonane murki zewnętrzne, kanał w garażu (dł 3m x szer 1,2m x gł 1,5m), słupy pod drewnianą konstrukcję tarasu...

Pan może mi humus ściągnąć za "jakieś 500zł" - 3 godziny pracy plus dojazdy - powiedziałam że sprawdzę czy cena dobra i dam mu znać.

Jutro ciąg dalszy rozmów a przy pozytywnych wiatrach podpisanie maksymalnie dokładnej umowy - macie dobre wzory???? Podzielcie się z początkującą.

kurcze dzabij świetną miałeś cenę na robociznę.. tylko pozazdrościć.

Widziałam Cyprysa i ma bryłę znacznie bardziej skomplikowaną od mojego domku, i ław fundamentowych masz więcej bo u mnie wychodzi po zaokrągleniu 65mb.

Możesz mi przysłać namiar na nich na priwa, dzięki.

Sasha żeby było śmieszniej to w wycenie napisali:

geodeta - inwestor

ściągnięcie humusu - inwestor

przepusty i rozprowadzenie - inwestor

Nie ma w wycenie nic o schodach wejściowych, tarasie, murkach koło wejścia i tarasu.

W ścianach zewnętrznych są w projekcie nadproża lane razem z wieńcem, więc nie wiem jakie osadzanie nadproży :roll: , zresztą rozmawiając z szefem uczulałam go na ten fakt.

Chyba drogo chcą.... :-?

Witam wszystkich:)

Zamierzamy budować Południowa z HB Studio,niepodpiwniczony,pow.użytkowa ok130m ,w bryle budynku garaż,dach 2 spadowy,prosty,tylko nad wejściem zadaszenie(to po zmianach). Właśnie wczoraj dostaliśmy wycenę robocizny tegoż domku w stanie surowy z kompletnym dachem ( orynnowanie, kosze ,obrobione kominy,wstawione okna dachowe itp) wyprowadzone na zewnątrz budynku media,w srodku porobione piony,ale......cena nas zaszokowała 82.000 zl i nic nas nie obchodzi , nie ważne z czego budujemy itd . Widzieliśmy kilka domów wybudowanych przez ta firmę i kilka oddanych w stanie surowym.Wszystko super,czyściutko na budowie,żadnych problemów itd. W niecałe 3 miesiące stawiają taki budynek. Umówieni jesteśmy na szczegółowy kosztorys ,ale jesli uda nam sie wytargować nawet z 10tyś mniej to czy trochę nie przesadzają??????

Napiszcie co o tym sądzicie ,my jesteśmy w tych sprawach laikami

_________________ :o

Pluszku napisał:

"poza tym zachod Polski to niestety drozsza robocizna niz w Warszawie

do Warszawy sciaga cała sciana wschodnia do pracy i skoro nie musza jezdzic dalej to konkurencja na zachodzie Polski jest mniejsza"

taki sobie absurd

Nic dodać nic ująć,sama prawda!! ładny masz domek Pluszku :p :p

Ceny chyba oszalały :o :o :o :o Mamy szczegółowy kosztorys robocizny domu ( południowa z HBStudio) :

1.Prace pomiarowe: założenie reperu czyli punktu w terenie o znanej wysokości n.p.m względem, którego wyznacza się pionowe rzędne budynku , wytyczanie osi budynku oraz założenie ław rdutowych.

Roboty ziemne: zdjęcie humusu , niwelacja miejsca pod budynek , wykonanie wykopu ław fundamentowych

Roboty fundamentowe: ułożenie chudego betonu , ustawienie deskowania, przygotowanie i montaż zbrojenia 12 , betonowanie , wykonanie przepustow na instalacje wodociągową i kanalizacje, demontaż deskowania, wykonanie izolacji ław fundametnowych - pionowej o poziomej

Roboty instalacyjne: wprowadzenie przyłacza wodociągowego, rozprowadzenie instalacju kanalizacyjnej poniżej pzoiomu posadzki wprowadzeniem poza obrys fundamentu, ułożenie rury drenarskiej wokól fundamentów i obsypanie kruszywem 8-16, wykonanie uziomów

Mury fundamentów: wykonanie wszyskich murów fundamentu z bloczków betonowych M6 , izolacja pionowa muru z zewnątrz i wewnątrz, ocieplenie styropianem FS-20 (gr. 10cm)

Płyta betonowa na gruncie: ułożenie warstw piasku lub zwiru wewnątrz ław fundamentowych , ułożenie izolacji pozimej , wykonanie plyty betonowej gr.15cm

CENA: 18.400

2.Wszystkie sciany parteru: wymurowanie wszystkich ścian nośnych w systemie "YTONG" grubość 36,5 cm i działowych grubości 12cm z betonu komórkowego , wykonanie otworów okiennych i drzwiowych , wykonanie wnęk licznikowych , itp., wykonanie nadproży monolitycznych.

Kominy: wymurowanie kominów domowych i wentylacyjnych z gotowych elementów firmy : "Schiedel". jeden komin wentylacyjno- domowy, drugi wentylacyjno domowy (7 kanałów wentylacyjnych i jeden dmowy)

Wykonanie klatki schodowej: ustawienie szalunku,przygotowanie i mantaż zbrojenia, betonowanie , demonataż szalunków.

Strop nad parterem (" TERIVA"): stemplowanie stropu, przygotowanie i montaż : szlunków ,dtropu, podciągów,słupów,belek, przygotowanie zbrojenia, ułożenie belek i pustaków stropowych, betonowanie. demontaz szalunku.

CENA:28.600

3.Wszystkie ściany piętra: Wymurowanie wszytkich scian konstrujcyjnych i działowych, wykonaie otworów drzwiowych i okiennych, ułożenie nadprąży, wmurowanie scianek kolankowych, wykonanie słupków betonowych oraz wieńca.

Komin: wymurowanie kominów na piętrze, wykończenie cześci kominów wystających ponad dach cegła klinkierową lub płytkami, wykonanie czaoek betonowych.

CENA16.000

4.Więźba dachowa: ułożenie izolacji przeciwwilgociowej pod murłatę, montaż murłatyy , przygotowanie i montaż krokwi, płatwi, koszy, jętek , wymianów, stężeń itp.

Pokrycie Dachu: ułożenie folii dachowej , montaż kontrłat i łat, mątaż obróbek blacharskich , ułożenie dachówek ,gąsiorów i innych elementów wykończeniowych, wstawienie okien dachowych, montaż rynien oraz rur spustowych

CENA 25.000

Co Wy na to ????????? łacznie 88.000

:o :o :cry:

Nic dodać nic ująć,sama prawda!! ładny masz domek Pluszku :p :p

Moj projekt Iskierka - to taka Poludniowa tylko z innym ukladem pomieszczen. Rok temu robocizne za taki domek firma wycenila na 40.000 zl. Kreciłem nosem, ze troche drogo. Ostatecznie wziałem inna firme. Niewazne.

Skonczylo sie tym ze dach robiła ekipa gorali. Gdy zagadałem przy flasecce o to jak by wycenili robocizne całoscie tego domu to powiedzieli: Miejsce do spania + żarełko + 30.000 zl - czas wykonania 6 tygodni. Żadanie 82.000 zl to masakryczne przegiecie. Problemem tylko sa terminy u gorali no i pija ..... duzo.

Nie gódzcie sie na wiecej niz 45.000 zl za robocizne. Jakby co to wsiadaj w auto i pojedz w okolice Zywca, Myslenic lub Limanowej. Popytaj, zagadaj. Za cene 88.000 zl to w 2005 roku ludzie podobny dom stawiali wraz z materialami.