Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Czytam o tych fundametach i czytam, ale odpowiedzi na moje pytanie nie widzę... może ktoś mnie oświeci...

Działkę mam lekko pochyłą, na długości domu różnica poziomów to około 1 metr (bo dom długi na 17m). Odebrałem właśnie niezbyt pocieszające wyniki badań geotechnicznych, gdzie mam pokazane następujące warstwy (skan w moim dzienniku):

0,4m Gleba

0,4m Glina próchnicza

0,5m Glina piaszczysta (plastyczna)

1,2m Glina piaszczysta (miękkoplastyczna)

No i wszystkie te warstwy idą po skosie tak jak i poziom terenu. Wskazówka geotechnika brzmi "Nie naruszać warstwy plastycznej, te 30-50cm utrzyma dom, usunąć tylko wierzchnie 0,8 metra (Gleba, Glina próchnicza) i na trzeciej warstwie stawiać dom".

No i tu jest mój (na razie teoretyczny) problem: jak stawiać fundamenty na gruncie o różnicy poziomów 1 metr? Skoro nie mogę z wyższej strony wkopać się w grunt, to co? z niższej mam mieć fundament na wysokość 2 metrów? Zupełnie tego nie rozumiem...

https://forum.murator.pl/topic/94334-fundamenty-na-pochy%C5%82ym-gruncie/

Witam wszystkich!

Czytam o tych fundametach i czytam, ale odpowiedzi na moje pytanie nie widzę... może ktoś mnie oświeci...

Działkę mam lekko pochyłą, na długości domu różnica poziomów to około 1 metr (bo dom długi na 17m). Odebrałem właśnie niezbyt pocieszające wyniki badań geotechnicznych, gdzie mam pokazane następujące warstwy (skan w moim dzienniku):

0,4m Gleba

0,4m Glina próchnicza

0,5m Glina piaszczysta (plastyczna)

1,2m Glina piaszczysta (miękkoplastyczna)

No i wszystkie te warstwy idą po skosie tak jak i poziom terenu. Wskazówka geotechnika brzmi "Nie naruszać warstwy plastycznej, te 30-50cm utrzyma dom, usunąć tylko wierzchnie 0,8 metra (Gleba, Glina próchnicza) i na trzeciej warstwie stawiać dom".

No i tu jest mój (na razie teoretyczny) problem: jak stawiać fundamenty na gruncie o różnicy poziomów 1 metr? Skoro nie mogę z wyższej strony wkopać się w grunt, to co? z niższej mam mieć fundament na wysokość 2 metrów? Zupełnie tego nie rozumiem...

Przede wszystkim geotechnik nie jest od tego by decydować czy na danym gruncie możesz stawiać dom :wink: . Od tego jest konstruktor, geotechnik ma zrobić badania gruntu i podać dokładne wyniki. Na ich podstawie konstruktor liczy fundamenty, dobiera geometrię, zbrojenie i poziomy posadowienia.

https://forum.murator.pl/topic/94334-fundamenty-na-pochy%C5%82ym-gruncie/#findComment-2231892

Ja też nie rozumiem Twojego problemu. Tak jak pisali przedmowcy od tego jest konstruktor. Prawdopodobnie biedziesz robił szersze ławy. bo masz stan plastyczny podłoża. U mnie byl podobny roblem. Rozwiazany zostal w ten sposób że została zrobiona ława fundamentowa schodkowa (odpowiednio szersza bo gliona w stanie plastycznym). Ponieważ w miescu zagłebienia terenu i tak stawialiśmy wyższe mury scian fundamentowych więc została zaprojektowana piwnica.

https://forum.murator.pl/topic/94334-fundamenty-na-pochy%C5%82ym-gruncie/#findComment-2232145

Hej, dzięki wszystki za odpowiedzi!

>Z tą różnicą poziomów chyba przesadzasz

Z rysunku wynika, że po zdjęciu dwóch warstw różnica poziomów miejscu badania (w osi domu) wyniesie około 80cm, ale patrząc na mapkę zagospodarowania działki, różnica wyniesie nieco ponad 1 metr.

>Przede wszystkim geotechnik nie jest od tego by decydować czy na danym gruncie możesz stawiać dom.

>Od tego jest konstruktor

Hmmm... a ja właśnie myślałem, że geotechnik... Ale skoro tak, to nie ma problemu, wyniki wczoraj poszły do konstruktora, więc niech on się martwi...

>Ponieważ w miescu zagłebienia terenu i tak stawialiśmy wyższe mury scian fundamentowych więc została zaprojektowana piwnica.

Czyli po prostu może mnie czekać piwnica... no cóż...

>Może być wymiana gruntu.

No właśnie w podsumowaniu wyników badań geotechnicznych mam informację, że w przypadku stawiania fundamentów w warstwie miękkoplastycznej "konieczna będzie częściowa wymiana gruntu na głębokość przynajmniej 50cm poniżej poziomu ławy". Ciekawe, co to znaczy "częściowa"...? Tylko pod fundamentem ? No ale niech się o to martwi konstruktor...

Jeszcze raz dzięki za rady!

https://forum.murator.pl/topic/94334-fundamenty-na-pochy%C5%82ym-gruncie/#findComment-2232255

Jaka płyta? Chcesz zrobić z domu "sanki" :wink:

Wymiana gruntu to dobre rozwiązanie.

W tym przypadku najtańsze.

Po przeczytaniu czegokolwiek z Forum należy zapytać fachowca patrząc mu głęboko w oczy :D

https://forum.murator.pl/topic/94334-fundamenty-na-pochy%C5%82ym-gruncie/#findComment-2232399