Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 552
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie powinno tak być

początkowy nadmiar wilgoci winien wchłonąć granulat jaki jest w ramce dystansowej (są czasem takie uwarunkowania termiczne w połączeniu z operacja słońca) - faktem jest, ze para nie musi jeszcze oznaczać rozszczelnienia pakietu

Nie musi ale może :lol:

Charlie jest tu lepszym szpeniem od szyb niż ja

Charliego się o szyby nie pytajcie, bo są jego w naszych oknach ;)

Jeśli są jakiekolwiek problemy, to momentalnie reklamować. Jeśli są problemy z serwisem, to PW do mnie ;)

Co do szyb, pakiety mogą się rozszczelnić, i wtedy z automatu podlegają wymianie. Ale "para" w wewnątrz pakietu szybowego w nieogrzewanym budynku może się zdarzyć. Chodzi o to, żeby później jej nie było, tzn. ma zniknąć raz na zawsze.

Co do listew, to najprawdopodobniej efekt pomontażowy: serwis albo listwy dobije i będzie super, albo wymieni na nowe. Nie ma z tym też większego problemu.

Klient ma być zadowolony, ot co.

pzdr

Piotrek Jezierski

JAREKO -powtarzam moje wczorajsze pytanie -proszę o odp. -bo sprawa robi się PILNA :roll: ...

jareko -mam do Ciebie pytanie techniczne(technologiczne). jak montujesz okna w ścianie dwuwarstwowej? (na razie jest sam pustak -ale dojdzie 12cm styro). Mój gfachmen od elewacji uważa że okno powinni się "wystawic" poza lico ściany o około 1-2cm -wtedy "uniknie się mostków termicznych, drogiej obróbki, dużej ilości styropianu i pianki itp....). Ja zawsze sądziłam że w 2warstwowej okno licuje się z murem -teraz już sama nie wiem? Mówi prawdę -czy po prostu chce miec mniej roboty przy elewacji z obróbkami? Prawdoposobnie w przyszłym tyg bedę miała montaż okien -i jakoś nie wyobrażam sobie tłumaczyc fachmenom z Jezierskiego (czy raczej od lokalnego przedst.) jak mają montowac? Chyba sami wiedzą jak to zrobic :roll: jak sądzisz??

do jareko.

Pytanie za 1000 punktów.

Czy jest możliwość by producent "Jezierski" zrobił grawerkę na ramach okien z miejscowością i adresem?? Tak na wszelki wypadek gdyby na okna chciał sie ktoś połasić.

Takiej trwałej której usunięcie spowodowałoby widoczne uszkodzenie ramy.

I ile coś takiego by kosztowało od okna?

...Pytanie za 1000 punktów.... zrobił grawerkę na ramach okien z miejscowością i adresem?? Tak na wszelki wypadek gdyby na okna chciał sie ktoś połasić.Takiej trwałej której usunięcie spowodowałoby widoczne uszkodzenie ramy.

sa inne metody - znany sposób znakowania specjalnymi flamastrami które widać w ultrafiolecie - po cholerę niszczyć okno?

Bo o co tak naprawdę chodzi? By po namierzeniu własnych okien udowodniła ze sa one TWOJA własnością. Bo złodziejowi jak i paserowi (a nim stałby sie Inwestor który kupi taki towar) jest obojętne jakie okna ma zamontowane - ze swoim czy z Twoim adresem. Poza tym nawet jak będzie grawerka zawsze można ja usunąć

Jesli juz to najlepiej byłoby mieć szyby gdzie w ramce dystansowej sa wszystkie Twoje dane ale wątpię by ktokolwiek sie w to bawił - bez względu na cene

JAREKO -powtarzam moje wczorajsze pytanie -proszę o odp. -bo sprawa robi się PILNA :roll: ...

jareko -mam do Ciebie pytanie techniczne(technologiczne). jak montujesz okna w ścianie dwuwarstwowej? (na razie jest sam pustak -ale dojdzie 12cm styro). Mój gfachmen od elewacji uważa że okno powinni się "wystawic" poza lico ściany o około 1-2cm -wtedy "uniknie się mostków termicznych, drogiej obróbki, dużej ilości styropianu i pianki itp....). Ja zawsze sądziłam że w 2warstwowej okno licuje się z murem -teraz już sama nie wiem? Mówi prawdę -czy po prostu chce miec mniej roboty przy elewacji z obróbkami? Prawdoposobnie w przyszłym tyg bedę miała montaż okien -i jakoś nie wyobrażam sobie tłumaczyc fachmenom z Jezierskiego (czy raczej od lokalnego przedst.) jak mają montowac? Chyba sami wiedzą jak to zrobic :roll: jak sądzisz??

licuje sie z murem - taka jest ogolna zasada

można wypchnąć na zewnątrz do 10mm bez żadnych dodatkowych podpórek - powyzej tej wartości trzeba mocować blachy podtrzymujące okno

poza tym mówimy tu o sytuacjach gdzie mur jest postawiony IDEALNIE a to rzadkość

I cel tego wystawiana na zewnątrz jest wątpliwy

kładą styropian, przycinają go odpowiednio - tak by zakrywał piane jak i kawałek ościeżnicy, ewentualne szczeliny wypełniają pianka i jest git :lol:

Po co komplikować sobie sprawę? i ponosić dodatkowe koszta?

Co do tego licowania się z murem..

Okna w najcieplejszych budynkach licuje się ze styropianem, ale wtedy trzeba zakładać kołnierze z EPDM i wysunięte na zewnątrz stalowe łapy.. Tak się montuje okna np. na dużych budowach biurowych (i to w 75% okna aluminiowe). Tylko, że to już musi robić bardzo dobra ekipa i musi być nadzór: jakakolwiek dziura w łączeniach EPDM to po prostu tragedia..

Na potrzeby "domowe" licowanie z murem, ew. tak jak Jareko napisał, lekkie wysunięcie, jest zdecydowanie najlepszym wyjściem.

Niedawno spotkałem sie z takim samym zdaniem - moze to jakis producent elewacji tak zalecił na jakims szkoleniu?

Te argumenty ze droga obrobka to chyba pomyłka. Zdecydowanie najłatwiej obrobic okno zlicowane - panowie zwykle "wchodza" na ramę ok 2cm.