Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Namtar napisał:
A dlaczego jak ide do 2 roznych przedstawicieli tego samego producenta (czt. Jezierski) mam dwa rozne czasy gwarancji i to rozniace sie o 5 lat????

a to jeden sie chyba pomylil:)

• Odpowiedzi 552
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a nie do końca :) Jak zawsze pod wlos ;) Jareko głos zabiera :lol:

Idziesz nie do Jezierskiego tylko dealera z nim współpracującego

jeden bazuje na gwarancji producenta - stad masz 5 lat

inny ryzykuje i dodaje kolejne 5 lat od siebie

Później wygląda to tak, ze przez pierwsze 5 lat jak będzie się coś działo to przyjedzie serwis sprzedawcy bądź Jezierskiego - zaś przez następne 5 tylko sprzedawcy

Podobnie ryzykuje dając 10 letnia gwarancje (sadze ze tyle minimum pożyję :) ) ale tez mam świadomość ze w przypadku tego producenta tak naprawdę nie ryzykuje niczym - i dotąd dokąd będzie produkował dobre okna - będę ryzykował ale jeśli się popsuje... to nie dość ze ryzykować nie bedę to jeszcze nie będę takich okien sprzedawał :)

Wiesz Jareko, że ja wcale nie myslałem o Twojej wydlużonej gwarancji, a o zwykłym trafieniu na niezorientowanego sprzedawce. Jak ktos ma 5-6 firm to czesto sam sie gubi ktora ile daje gwarancji i zapytany z nienacka wypali coś na szybko..

Jak bede sie 10 lat zajmowal montazem od strony praktycznej to tez pomysle nad udzieleniem takiej gwarancji. O ile bede czegos pewny :D

finlandia napisał:
...Jak bede sie 10 lat zajmowal montazem od strony praktycznej to tez pomysle nad udzieleniem takiej gwarancji. O ile bede czegos pewny :D
Czego ci życzę :)

Powiem szczerze, jak na spowiedzi :)

Szukałem dostawcy Schuco od lat, odkąd firma Mage zamknęła produkcje Przetestowałem kilku i... i jak sie zetknąłem z Jezierskim tak już przy nim pozostałem. Mimo iz mam w promieniu 50 km od siebie co najmniej trzech producentów to.... i tu nie będę rozwijał tematu - domyślni się domyślą :)

Tak wiec zamiast mieć dostawce pod nosem mam 200 km od siebie - i to mnie czasem boli :lol:

jareko napisał:

Szukałem dostawcy Schuco od lat, odkąd firma Mage zamknęła produkcje Przetestowałem kilku i... i jak sie zetknąłem z Jezierskim tak już przy nim pozostałem. Mimo iz mam w promieniu 50 km od siebie co najmniej trzech producentów to.... i tu nie będę rozwijał tematu - domyślni się domyślą :)

Tak wiec zamiast mieć dostawce pod nosem mam 200 km od siebie - i to mnie czasem boli :lol:

Pomimo tego, że robią na profilu EURO ?

Pozdrawiam.

jareko napisał:
  ProStaś napisał:
A to ciekawa informacja :lol: ciekawe skąd?

zapraszam z suwmiarka do mnie - pomierzymy grubość ścianek :)

Pokaż zdjęcie profilu ze znaczkiem Schuco świadczącym o RAL-u. :lol:

PS.

Od zaufanego producenta, który robi na RAL. :roll:

ProStaś napisał:
Pokaż zdjęcie profilu ze znaczkiem Schuco świadczącym o RAL-u. :lol:

PS.

Od zaufanego producenta, który robi na RAL. :roll:

robi sie jeszcze ciekawiej :lol:

RAL? a wogole wiesz co to jest i czym sie różni od RENOLITU?

Moze przeszkadza temu producentowi taśma ochronna z napisem Jezierski?

Dla wielu to powód by mówić iz robią to w Chinach :lol:

Czego to ludzie nie wymyślą - zwłaszcza zaufani producenci :lol:

To pośmiejmy sie dalej

Czym różni się CT70 od CT70 Euro?

RALem?

RENOLITEM?

Nazwą?

Klasą - A czy B?

Grubością ścianek zewnętrznych?

Czym?

jareko napisał:

robi sie jeszcze ciekawiej :lol:

RAL? a wogole wiesz co to jest i czym sie różni od RENOLITU?

Moze przeszkadza temu producentowi taśma ochronna z napisem Jezierski?

Dla wielu to powód by mówić iz robią to w Chinach :lol:

Czego to ludzie nie wymyślą - zwłaszcza zaufani producenci :lol:

To pośmiejmy sie dalej

Czym różni się CT70 od CT70 Euro?

RALem?

RENOLITEM?

Nazwą?

Klasą - A czy B?

Grubością ścianek zewnętrznych?

Czym?

Spokojnie, zupełnie nie rozumiem po co wytaczasz te działa :-?

Zacytowałem jednego z małych producentów z Łodzi, chwalonego przez Charliego. W żaden sposób nie konkuruje on z Jezierskim i taśma z napisem Jezierski mu nie przeszkadza. Mają zupełnie inne rynki zbytu.

W miarę postępów zdobywania przeze mnie wiedzy o oknach, które zamierzam kupić, dotarłem do wskazanej powyżej informacji. Z ciekawości,. po wywołaniu tematu z niebytu (nie przeze mnie) spróbowałem ją zweryfikować.

Z tego co się orientuje to przede wszystkim chodzi o grubość ścianek profilu.

Być może określenie profil RAL-owski ma szersze (węższe znaczenie od tego, który mnie zaprezentowano). Jedno jest pewne - WSZYSCY PRODUCENCI, KTÓRYM ZADAŁEM PYTANIE : Czy wyceniali mi okna na profilu Euro czy na RAL? Robili głupie miny i oświadczali, że Euro.

PS. Ja naprawdę nie mam nic do Jezierskiego. Ponawiam prośbę pokaż znaczek Schuco świadczący o profilu RAL.

a ja ponownie powiem ci ze znaczka RAL oznaczającego KOLOR z palety barw RAL nie uświadczysz

Tak samo jak nie uświadczysz napisu EURO - chyba ze kiedyś na banknotach którymi będziesz płacił :)

A może ja ślepy jestem i tego napisu nie widzę?

W którym miejscu mam go szukać? ;)

jeśli Charlie producenta poleca - trzeba brać i Charliemu zaufać :)

jareko napisał:
a ja ponownie powiem ci ze znaczka RAL oznaczającego KOLOR z palety barw RAL nie uświadczysz

Tak samo jak nie uświadczysz napisu EURO - chyba ze kiedyś na banknotach którymi będziesz płacił :)

A może ja ślepy jestem i tego napisu nie widzę?

W którym miejscu mam go szukać? ;)

jeśli Charlie producenta poleca - trzeba brać i Charliemu zaufać :)

Ufam i Charliemu i Tobie i pchełkowi i innym. Bez Waszej wiedzy moje (myślę, że nie tylko moje) poszukiwania okien to błądzenie we mgle. Dlatego na 99% będzie CT-70 Cava z trzema szybami.

Być może Pan X z firmy Y (jak chcesz wrzucę Ci na priv) użył skrótu myślowego rozróżniając profil Euro od RAL. Chodzi o to, że te pierwsze wymógł na Schuco rynek (profile są drogie, cenione w całej Europie) by oszczędzić na cenie, zwłaszcza w tych sytuacjach, gdzie aż taka grubość ścianek profilu nie jest niezbędna.

Ów magiczny znaczek to coś na kształt kwadratu z liniami odchodzącymi w prawo (górna prosta) i w lewo (dolna prosta). Ależ mam talent do tłumaczenia :roll: :o :roll: :o

Pozdrawiam.

PS. Jak jest z promocją u Jezierskiego na 3 szybę do CT 70? Została przedłużona na ten rok ?

I bynajmniej nie chodzi mi o to czy to Euro czy nie profile na których robi Jezierski sa klasy A - grubość ścianki odpowiednia, powyżej 2,8 mm

A różnicę w profilach masz w symbolice wypalonej laserem na niewidocznej po oszkleniu stronie profil skrzydła i na zewnętrznej stronie ościeżnicy a nie w jakis tam znaczkach - to tak dla potomnych :)

i tak skrzydło okienne ma numer

8689 dla CT70 (ważne i sprawdzalne - ścianka zewnętrzna ma mieć ponad 2,8 mm i kurde ma :) )

8867 dla CT70 Euro

Promocja?

Przedłożona ale troszkę zmieniona

Teraz zamiast 19 zeta do 28 lutego jest 29 zeta za 1mkw

Dla Si 82 w dalszym ciagu 1,- za 1mkw

ProStaś napisał:
  jareko napisał:

Pozdrawiam.

Brrr.. ktoś coś wymamrotał niewyraźnie pod nosem z nadzieją że Klient i tak nie zrozumie w czym rzecz a nabierze niepewności. Zaufany producent - a raczej jego sprzedawca osiągnęli swój cel, bo tu padło to określenie w formie oskarżenia. Mimo że wyżej zostało to po częsci wyprostowane, to jednak swój wymiar ma. Może Lekomin zabierze głos i powie coś o profilach które kupuje?A jakiś teoretyk wyklaruje mi co ma RAL do EURO, bo ja szczerze nie mam takiej wiedzy.

finlandia napisał:

Brrr.. ktoś coś wymamrotał niewyraźnie pod nosem z nadzieją że Klient i tak nie zrozumie w czym rzecz a nabierze niepewności. Zaufany producent - a raczej jego sprzedawca osiągnęli swój cel, bo tu padło to określenie w formie oskarżenia. Mimo że wyżej zostało to po częsci wyprostowane, to jednak swój wymiar ma.

Co do okien i tego co jest z nimi związane, zapewne masz racje.

Co do moich intencji: bredzisz. Zwłaszcza, że nadal nie wiem, czy Schuco będzie od Jezierskiego, czy od Zimnego, czy od Mielczarka. Oferty osoby, która mi tą informację podała, nie rozważam. Z kilku względów.

ProStaś napisał:
  finlandia napisał:

Brrr.. ktoś coś wymamrotał niewyraźnie pod nosem z nadzieją że Klient i tak nie zrozumie w czym rzecz a nabierze niepewności. Zaufany producent - a raczej jego sprzedawca osiągnęli swój cel, bo tu padło to określenie w formie oskarżenia. Mimo że wyżej zostało to po częsci wyprostowane, to jednak swój wymiar ma.

Co do okien i tego co jest z nimi związane, zapewne masz racje.

Co do moich intencji: bredzisz. Zwłaszcza, że nadal nie wiem, czy Schuco będzie od Jezierskiego, czy od Zimnego, czy od Mielczarka. Oferty osoby, która mi tą informację podała, nie rozważam. Z kilku względów.

A więc przyznajesz, że Twoje pytanie jest zle sformulowane? Nie obraz sie - to prawie jak Lepper pytajacy z trybuny "czy prawda jest ze X wziął łapówkę" :wink:

Pomylić się można, ale sztuką jest się do błędu przyznać. To forum czytają też normalni ludzie i nie każdy jest w stanie wyłapać takie niuanse