jareko 22.01.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 A teraz bardzo przykra sprawa - zamieszczam za zgoda autora korespondencjiMoże (choć czasem zaczynam wątpić w zdrowy rozsadek) da co nie co do myślenia jeśli "taniej" zaślepiNiestety dość często zdarza sie, ze dealerzy bywają nieuczciwi, tu choć uprzedził ze okna będą od konkurencji ale widziałem kilka lat temu okna niby od Jezierskiego a tak naprawdę niewiadomego poczodzenia a teraz cytat prywatnej korespondencji - bez żadnych skrótów Witam Piszę do Pana ponieważ po zapoznaniu się z opiniami z tego forum, zapragnąłem zakupić do nowobudowanego domu okna z chwalonego wielokrotnie na tym forum profilu SCHÜCO w wykonaniu firmy Jezierski. Po wizytach w salonie okien zostałem namówiony przez sprzedającego na ten sam profilu, ale w wykonaniu śląskiej firmy EUROCOLOR - padły m.in. słowa "jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać". W salonie pokazano mi przykładowe okno EUROCOLORu i dałem się przekonać - sfinalizowaliśmy zamówienie. Po 4 tyg. zamontowano mi okna i ...nie wiem co zrobić, bo mój stary 9-letni BUDVAR to przy tym mercedes. Wymienię tylko, że:- uszczelki nie są przycięte i sklejone lecz zawinięte na rogach na półokrągło- patrząc przez okno w profilu widać śmieci tj. resztki plastikowych wiórów- kilka okien zostało od razu przeszklonych (po mojej interwencji) ponieważ uszczelka zewnętrzna nie była dokładnie umieszczona w wycięciu i przez to nie dotykała do pakietu szybowego (woda po zewnętrznej powierzchni wlewała się w środek profilu)- po zamknięciu uszczelki zewnętrzne np. drzwi balkonowych zamiast układać się prosto wyginają się w esy (trwałe odkształcenie) - a to nie wygląda zbyt ładnie. Nie muszę dodawać, że okno pokazane w salonie było idealne. Teraz pytanie czy i ew. w jaki sposób można dojść swoich racji - chodzi mi przede wszystkim aby otrzymać szczelne, estetyczne okna tj. bez esowatych uszczelek widocznych z zewnątrz czy półokrągłych narożnikach z uszczelek ? Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc - Adrian Dębski (Uwe_czw) P.S.Najgorsze w tym wszystkim jest jeszcze świadomość, że byłem zdecydowany na Jezierskiego i porównywałem tylko jego ofertę, a jak doszło do podpisania umowy to dałem się przekabacić sprzedawcy ... i nastepny: Witam ponownie Okna zostały zakupione w firmie EURODOOR, ul. Warszawska 257 w Częstochowie - http://www.edoor.pl/ Jeżeli chodzi o umieszczenie tego postu na forum - jestem jak najbardziej ZA - może będzie to przestrogą dla innych z ok. śląska, którzy skuszą się na SCHÜCO w wykonaniu firmy EUROCOLOR.Część z tego co napisałem umieściłem w wątku http://forum.muratordom.pl/post3016692.htm?highlight=#3016692 Uwe_czw I jakby komentarz ode mnie.Czasy są jakie są. Większość z Was nie ma zielonego pojęcia o oknach, nie ma tez pojęcia jacy bywają producenci na rynku, nie ma pojęcia czym tak naprawdę mogą sie miedzy sobą różnic okna w tym samym profilu. Jakże często zaślepienie "oszczędnościami" wybieramy wśród ofert w tym samym profilu oferty najtańszej etc etc. Wielokrotnie ludzie z branży przestrzegają Was i sugerują rozsądek. Dealerzy często współpracują nie z jednym lecz z wieloma dostawcami i tak naprawdę producent nie ma możliwości zweryfikowania handlowca do czasu kiedy nie dostanie takiego sygnału jak ten. Dziękuje ci Uwe_czw gdyż dzięki tobie ten dealer już nigdy nie będzie sprzedawał okien Jezierskiego - sprawa nabrała oficjalnego biegu.Prośba do tych, którzy w podobny sposób zostali potraktowani - piszcieEliminujmy cwaniaków z rynku - dla Waszego dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.01.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Mam u siebie okana na profilu SCHUCO z firmy Wimarol, okna są rewelacyjne, b. esteryczne, odgapiłam od jesierskiego ciepłą ramkę i to coś co się wciska w dół ramy żeby syfy nie wpadały (u Jezierskiego jest to złote - u mnie czarne). A wycena ze wszystkimi bajerami była o 7 tyś niższa, nie jest to może powalająca różnica ale dla mnie dać 30 tyś a 23 tyś ma znaczenie. Jest duża ilość firmi w europie robiących okna na tym profilu i proszę nie rozwalać mnie na łopadki że tylko Jezierski jest cool. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 ...Jest duża ilość firmi w europie robiących okna na tym profilu i proszę nie rozwalać mnie na łopadki że tylko Jezierski jest cool. Nikt nie mówi ze Jezierski jest jedyny i the besciak jeśli tylko do takich wniosków pobudzi cie załączona rozmowa z Uwe - wyrazy współczucia co do umiejętności odczytania treści Zamiast Jezierskiego wstaw nazwę dowolnego dużego producenta mającego mocno rozwinięta siec sprzedaży i produkującego na znanym profilu Swego czasu w Warszawie w miejsce Gealana wciskano ludziom Aluplasta, W miejsce Salamandra dostawali ludzie Roplasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 22.01.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Kupując okna Jezierskiego jak sie upewnić że to są naprawdę okna z tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Kupując okna Jezierskiego jak sie upewnić że to są naprawdę okna z tej firmy. Ha,to jest pytanie! dobre, ładne, ciepłe, itp.. a poważnie.. czasem jezierski przykleja kartę gwarancyjną z logo na szybę (ale nie zawsze), naklejki na profilach okleinowanych są z logo.. ale też nie można wykluczyć że mogą się zdarzyć inne.. Sytuacje, że ktoś dostaje okna inne niż zamawiał są bardzo sporadyczne, bo taki oszust bardzo szybko wypłynie i jest to ewidentnie towar niezgodny z umową. Jak już masz wątpliwości - zadzwoń do fabryki.. ale uwierz ze nie jest łatwo znaleźć inne okna na tym samym profilu i okuciach i szybie, uszzelniananej listwie progowej.. Poza tym jesli "podróbka" miałaby być tańsza (w końcu oszust musi mieć w tym jakiś interes) to na pewno zauważysz oszczędności - rzuci się w oczy prymitywne wykonanie. Swoją drogą.. to takie markowe okno mogłoby mieć jakiś trwały emblemat trudny do podrobienia. Ach, wiem już - w oknach Jezierskiego po otwarciu, na dole ościeżnicy widać złotą uszczelkę z napisem Jezierski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.01.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 wysunąć okno poza lico o przewidywana warstwę kleju - to jeszcze rozumiem - ale to raptem 5-10 mm Inne argumenty do mnie nie przemawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.01.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Kupując okna Jezierskiego jak sie upewnić że to są naprawdę okna z tej firmy..... to takie markowe okno mogłoby mieć jakiś trwały emblemat trudny do podrobienia. Ach, wiem już - w oknach Jezierskiego po otwarciu, na dole ościeżnicy widać złotą uszczelkę z napisem Jezierski... Nie tylko tzw "złota linia" (wybacz Piotrze - ale co za ...... tak ja nazwał?) Na każdym oknie karta gwarancyjna - choć był czas kiedy zabrakło druków z drukarni Transport na budowę - przynajmniej w moim wypadku - firmowy - rzadko jest sytuacja bym przeładowywał okna na swój samochód - skupiam sie tylko na budownictwie indywidualnym i inwestycjach W przypadku jakichkolwiek okien okleinowanych - zawsze !!!! taśma ochronna z logo Jezierski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.01.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 [W przypadku jakichkolwiek okien okleinowanych - zawsze !!!! taśma ochronna z logo Jezierski Zawsze? a jak dostawca pomyli rolki z taśmami i przyśle te nie oznaczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faneuro 23.01.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 jest także opis na ramce wewnątrz zespolenia szyb , myśle że to jest jedna z bardziej j charakterystycznych cech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 02.02.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Zebrałem wyceny okien Jezierskiego (Elita Termo- 15szt.) z kilku punktów sprzedaży które znalazłem na stronie Jezierskiego. I bardzo zdziwiły mnie rozbieżności w tych wycenach które dochodzą nawet do 6tyś.O co tu chodzi. Dodam tylko że nie miałem żadnych specjalnych życzeń co do wyposażenia tych okien a wszyskie oferty uwzględniaja surowy montaz. Najtańsza oferta jest z salonu firmowego Jezierski.Oto kwoty z wycen:1. 16 4002. 17 2003. 17 4674. 18 4295. 19 4956. 19 9697. 22 6688. 22 816 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.02.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Normalka sprawa przy "niezaangazowanym" rozsylaniu wycen do wszystkich w okolicy. Wycena moze zawierac VAT lub nie, 7 % lub 22%. Potem różne rabaty, niektóre juz zawierają dodatkowe procenty za pełną zaliczkę. Rózne profile, różne szyby, rózne dodatki - nawet jesli o nie nie prosiles. Rózny zakres montazu. Wszystko moze byc rozne kończąc na najprostszym - ludzkiej pomyłce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamerki 03.02.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Robiłam wycenę w Kołobrzegu i Białymstoku. Te same wymiary i parametry. Wyszła różnica w cenie na niekorzyść Kołobrzegu. Byłam u przedstawiciela pierwszego i drugiego. Decyzja podjęta, okna zamówione w Białymstoku, mimo, że odległość spora około 400 km. Montują już niedługo. Mam nadzieję, że była to dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 finlandia - i po co tłumaczysz? Pod koniec roku miałem podobna sytuacje, klient rozesłał do ponad 50 firm (nawet nie trudząc się ukryć ich adresy mailowe - poleciał jak z rozdzielnika) a jako ze Forumowicz dostałem później mail właśnie w tym stylu - dlaczego nawet w ramach jednego producenta są różnice w cenach. Dołączył do tego kilka ofert a mnie włos sie zjeżył. Żadna, podkreślę ŻADNA !!! nie uwzględniała identycznych danych wyjściowych, różnice były w szczegółach z których rozbieżność dochodziła do 5 tys na 15 sztukach okien. Później pytania w stylu - dlatczego u jednego dopłata do WK-2 jest taka a u innego taka mała? Niby WK ale tu klamka wliczona w cenę dopłaty a gdzie indziej za klamkę bulic trzeba, tu klamka Hoppe Secoustic z kluczykiem gdzie indziej klamka nie wiadomo co (pewne z Castoramy za 12 PLN) itd itd U jednego szyba P-4 na ramce 16 u innego P-4 na 10 itd itd U jednego same fixy szklone w ościeżnicy, u drugiego w skrzydle itd itd takie same oferty a jednak w szczegółach różniące się i to znacznie No i kwestia ceny montażu cóż... ide na dwór, szkoda strzępić języka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 O rety..to już przesada. Nie mam nic do Bialegostoku, poza tym ze szanuję Panów z Mikado, bo to zawsze byla firma stawiająca na niezłe okno, a nie na najniższą cenę.Ale żeby ściągać ekipę taki szmat drogi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2009 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 fin mnie sciagaja do Gdanska, do Poznania, do Wroclawia, Krakowa, Lublina i bynajmniej nie jestem tańszy od firm na miejscu (choc zdarza sie) Klient nasz Pan - chce - w czym problem? Ostatnio wyjmowałem i wstawiałem na nowo okna po ekipie w Myslenicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Odnośnie jeszcze tych cen:kiedys zwrócił się do mnie znajomy z odległych stron o "pomoc" w rozszyfrowaniu kilku wycen jakie dostał w odpowiedzi na zestawienie stolarki z projektu. Róznice ogromne, nawet jesli dotyczyły dealerow tego samego Producenta. Szkoda gadać. Każdy wyceniał jak chciał, wymiary i wyposażenie pasował wg własnego uznania, ale najgorsze byo to, że na ok 10 wycen które widzialem moze dwie były zrobione dobrze, tj. zawierały wszystkie okno i nie mialy błędów ilościowych. Najprostsza pomyłka : pominięcie okna lub wpisanie błędnej ilosci.. A ktoś kto ma do "oceny" kilkanascie wycen okiem rzuca tylko na końcową kwotę.. i stąd się biorą posty "skąd te różnice"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 03.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 pomijam juz kwestie ewentualnej interpretacji jakis końcowych podsumowań - dodatków, doplat za np, inne szyby, okucia etc dobra Fin - zostawmy to - dla klienta liczy sie cenę końcowa i ona mu daje do myślenia a nie zawartość i różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 03.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 14 okien,standardowe ( RU,ruchomy słupek) , w tym trzy z łukami , obustronny kolor,2-szyby,profil SCHUCO Rondo CT70.Okucia GU. Mam wycene lokalnej firmy z Trojmiasta (Omega Okna Rumia) na ok. 13 tys.(7%vat) (dosc tanio w stosunku do konkurencji). Czy uwazacie ,ze jakość nie ucierpi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 14 okien,standardowe ( RU,ruchomy słupek) , w tym trzy z łukami , obustronny kolor,2-szyby,profil SCHUCO Rondo CT70.Okucia GU. Mam wycene lokalnej firmy z Trojmiasta (Omega Okna Rumia) na ok. 13 tys.(7%vat) (dosc tanio w stosunku do konkurencji). Czy uwazacie ,ze jakość nie ucierpi? Rety! tak ciężko przeczytać kilka postów wstecz? Na tej samej stronie, troszke przewiń do góry, 22 stycznia... Co uważamy? Mysle ze pisząc to masz nadzieję że potwierdzimy byś brał w ciemno? Nikt rozsądny nie przyjmie za odpowiedzialności za firmę tańszą - dlatego sprzedajemy te -teoretycznie- droższe. Przykład oszczędności opisł wyzej Jaroko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 03.02.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nie wiem skąd te nerwy,finlandia? Czyżby rynek leciał na łeb?Z postów z dn22/1 niestety nie wynika odp. na moje pytanie.A jest bardzo proste. Mam oferty na profile/ramki/okucia/klamki tej samej klasy i konfiguracji,a wyceny różnią się aż o 8000 zł (najdroższe M&S).Czy te 13.000 (czyli sr. ok.1000 za okno) to rozpaczliwa walka o kleinta,czy sprzedaż z normalną ,powiedzmy 20% marżą .A reszta to tzw. złodzieje?Ta najtańsza oferta to od producenta-dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts