Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jareko, finlandia wiele dobrego dowiedziałem sie z waszych postów ale wypisując cos takiego że "klienta interesuje tylko cena końcowa a nie zawartość oferty" to trace w was wiarę. Troche chłopaki generalizujecie, to ja może napiszę tak: wszyscy sprzedawcy okien to ... Ah szkoda miejsca na kłótnie i wywody nie na temat.

Pozdrawiam

Bartek Sikorski

• Odpowiedzi 552
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lus..

Tak, denerwuje sie.. bo ile można powtarzać to samo.. przeczytaj chociaz kilka stron a znajdziesz odpowiedzi.

Podziwiam tych, którzy poświęcają na poznanie naszych sporów dlugie wieczory, ale Ci na ogół juz nigdy nie muszą pytać..

Forum to nie maszyna lotto gdzie wrzucisz kupon i znasz wynik. To nie takie proste.

Nie myśl że w dzisiejszych czasach można na oknch zarabiać 30 czy 50%. Nie, gdy miasto dalej jest dealer tego samego Producenta. To nierealne.

A za "naciągaczy" uważam tych, którzy sprzedają poniżej kosztów, bo odchudzją okno na maksa i psują tym renomę rynku okiennego.

Popatrz na "szukam dobrych okien" - tam są same fatalne przykłady złych wyborów. Nie wzięły się one z niczego.

widzisz Lus...

Jest taki watek - szukam dobrych okien - dubluje sie on zupełnie niepotrzebnie - to pierwsza irytacja

druga to ciągła Wasza wiara w to ze macie porównywalne oferty a różnica 8 tys bierze się stad ze jedni to chcą z Was zedrzeć skóre zaś inni sa filantropami

Jest dostępnych na rynku ponad 60 profili, jest ponad 5 tys producentów, jest co najmniej 8 tys firm montujących okna

Co chwila powtarzać to co już było tu nie raz powiedziane może byc irytujące i czasem puszczaja nam nerwy - nie dlatego ze kryzys jak sugeruje barteks31.

Kazdy swój rozum ma i jak słyszę najczęściej kryterium wyboru jest cena - jak najniższa z możliwie niskich i zaprzeczanie temu nie ma sensu - gdyby tak niebylo nie bylo by wątków w stylu - RATUNKU, spie... mi okna i tym podobnych

Zarówno w stolarce drewnianej jak i PVC kryją sie ogromne możliwości "oszczędności" juz na etapie opracowywania ofert a później na etapie produkcji, dalem Wam przyklad samych klamek - albo wogole nie uwzglednionych w ofercie, albo g.. za 12 zeta albo Hoppe za ponad 60 zeta netto

tak samo z oknami - możesz mieć takie za 10 ale tez i za 20 tys. I powtarzane tu wielokrotnie Wasze podejście ktore bije z maili czy postow tutaj - okna traktujecie jak deski na szalunki które później wrzucacie do ogniska

Nie generalizuje - 90% przypadkow klientów z którymi los mnie zetknął ma właśnie takie podejście do okien. Później walniecie sobie tynki szlachetne, farby strukturalne, wybecelujecie ogromna kasę na to co rzuca sie w oczy by po kilku latach stanąć przed problemem albo towaru do dupy albo schrzanionego montażu albo innych dolegliwości związanych podejściem do zagadnienia, zresztą w innych watkach podejście jest podobne - zawsze doszukujecie sie naciągania Was na kase tylko jednego pojac nie moge - podobnych dylematów większość z Was nie ma przy wyborze samochodu i jakoś nie zastanawia sie dlaczego wybrany kosztuje tyle a nie 50% wartości

Nie mowie ze Jezierski i tylko Jezierski, nie mowie tez ze Adams i tylko Adams, czy OKnoplast czy M&S itd

Cena końcowa to także późniejszy serwis, dbałość o klienta, duperele które producent MUSI mieć skalkulowane a o których wy nie macie zielonego pojęcia - poza nieliczni ktorzy prowadzać własny biznes znają te szczegóły rzutujące na cenę końcowa

Moza sprzedać okna i miec klienta gdzieś, można tez przez cały czas gwarancji o niego dbać i reagować

Wspomniane wyzej firmy, duże firmy, mające renomę na rynku, produkt jakościowo równy i z najwyższej polki w danym segmencie profili gwarantują wam wszystko to czego oczekujecie

a zresztą... o tym tez było wiec zostawmy ten watek tematowi dla którego go ktoś stworzył

Panowie Jareko i finlandia, prosze krótko i zwięźle: profil SCHUCO Corona CT 70 Rondo + 2 szyby 1,0 + okucia GU Unijet+klamka a la secustic+ciepla ramka+okleina obustronna (okno 150x150 RU) za 1000 PLN to szajs? TAK czy NIE ?

panie Lus - krotko i zwiezlowato - a skad mamy wiedziec?

Bardziej zwiezlowato - odczep sie Pan :lol: - tak lepiej skoro słowa pisane wcześniej nie docierają do lepetyny? ;)

Masz tu swoja grupę budująca - zapytaj o doświadczenia innych z tym producentem - szybciej odpowiedz dostaniesz

Jesli chodzi ci tylko o kase - 1000 brutto za okno 150/150 w jednym skrzydle RU, w obustronnym kolorze, z ciepla ramką, z kalmka secoustic to szajs i badziewie

Z innej beczki - Medcedes Aklase z komisu w Pcimiu dolnym za 10 tys - tak czy nie?

:lol:

Pchelek, nie robie sobie jaj

1000 zeta za 150/150, obustronny kolor, ru, klamka secoustic, ciepla ramka - ni ch... nie chce wyjsc 1000 brutto - nawet u badziewiatego producenta jakiego znam i trzepie szmelc na Schuco wlasnie rondo i premium - na cavie mu nie wychodzi bo to wyzsza szkola jazdy

Jeszcze w tym 1000 zapewne montaz :lol:

Ceny sa jakie sa zas euro juz 4,60 wiec jaja to kury niosa a nie my :)

350 tez moge ci podac adres do takiego producenta co ci w tej cenie okno wykona - moze i z rok wytrzyma :lol:

Pamietasz Pchelek co to jest wzmocnienie? :p Jak jego nie ma to 350 netto jest cena i tak wygórowaną ha ha ha

Tak serio to okno tej marki kosztuje 1200 co najmniej. Za 350 zeta sprzedaje Dobroplast - a czy jest tam wzmocnienie - cyba jest z blachy 0,0000001 mm. Ale to jest podlaski merol.

Luz - my oknamy nie handlujemy - my je albo montujemy, albo naprawiamy takie okna po 350 za sztuke [znaczy sie oceniamy ze to badziew i wymieniamy

Jareko zebys ty widzial jakie ja dzis okna widzialem w budynku w Otwocku - systemu nie wymienie [z litosci]. Ale tyle wad to sie zdarza na stu inwestycjach - a tu na JEEDNEJ. Chyba bedziesz mial robote - wymiara okien w 150 mieszkaniach. Okna duze, laczone w zestawy, wysokie, kolorowe.

Tak serio to okno tej marki kosztuje 1200 co najmniej. Za 350 zeta sprzedaje Dobroplast - a czy jest tam wzmocnienie - cyba jest z blachy 0,0000001 mm. Ale to jest podlaski merol.

Luz - my oknamy nie handlujemy - my je albo montujemy, albo naprawiamy takie okna po 350 za sztuke [znaczy sie oceniamy ze to badziew i wymieniamy

Jareko zebys ty widzial jakie ja dzis okna widzialem w budynku w Otwocku - systemu nie wymienie [z litosci]. Ale tyle wad to sie zdarza na stu inwestycjach - a tu na JEEDNEJ. Chyba bedziesz mial robote - wymiara okien w 150 mieszkaniach. Okna duze, laczone w zestawy, wysokie, kolorowe.

znaczy co to "podlaski merol" jest?

...Chyba bedziesz mial robote - wymiara okien w 150 mieszkaniach. Okna duze, laczone w zestawy, wysokie, kolorowe.
Wiesz dobrze ze uwielbiam wlasnie takie inwestycje :) Ale wiesz skąd sie to bierze? Dostaje codziennie na mail biuletyn o przetargach - włos się jeży

Podstawowe kryterium wyboru oferty - cena. Za każdym razem wygrywa najtańsza oferta !!! Za każdym !!! Bez wyjątku !!!

ale skala - to zaskakuje

ostatni kwiatek - najtańsza oferta 37.100.- najdroższa 180.000,- I teraz powiedz, zakładając ze realnie cena winna być ok 90.000,- (miałem specyfikacje w reku ale wycofałem sie z przetargu) - co można powiedzieć o oknach za 1/3 tej sumy? Pamiętasz sprzed dwu lat Wojewódzkie Centrum Stomatologi i firmę której okna wyjmowałem i montowałem na nowo? Realnie to co mi zapłacili (prawie 500kPLN) to forsa wyrzucona w błoto a wystarczyło wybrać realna ofertę. Dla mnie super, siedziałem sobie na inwestycji pól roku za realne pieniądze.

I po co to wszystko?

Nie można od razu podejść do zagadnienia z głowa?

A chociażby Forumowicz co ma przeboje z firma ButzBach - wiem ze pilotujesz ta sprawę. Tez kasa i niewiedza :(

A tu co chwila jakiś wyskakuje z tekstami jak powyżej, Mercedesy czy Jaguary - co ma piernik do wiatraka. Okno, dobre okno musi kosztować i tyle a ludzie liczą na cuda

Wy tu sobie gadacie.. ale moze takie przykłady przemówią do wyobraźni..

Ja wrócę do słowa "klamka" a`la secustik. Klamki to moje oczko w głowie.

Secustik nie oznacza kształtu - chociaż tak się w Polsce potocznie przyjęło. To funkcja - coś "ala" sprzęgiełko z blokadą. Teoretycznie pierwszy stopien zabezpieczenia okna przed wlamaniem, praktycznie to fajny ksztalt i dobra, plynna praca przy zamykaniu okna. Slowem klamka godna polecenia.

Cos ala secustik i secustik to roznica w zakupie ok7zl sztuka. Jesli ktos robi mercedesa to po co mu oszczednosc 5zl na oknie. Dla mnie to oznacza, ze ma tendencje do odchudzania nie tylko na klamce.

.. ale moze takie przykłady przemówią do wyobraźni...
nie przemowią Fin i nie ma sensu dalej ciagnac tematu - dlaczego?

Spojrz na jeden jedyny komentarz

...Ale nerwy wam puszczają Aż tak źle w branży?

Za pół roku będziecie sprzedawać wasze "mercedesy" za pół ceny.

moim zdaniem te słowa kończą jakakolwiek dyskusje

malo tego - te słowa poddają wogóle wątpliwość naszego tutaj udzielania się

Spokojnie, bez nerwów to tylko awaria. Cóż jareko gość trochę generalizuje i trochę ma racji. Lecicie na starych zleceniach z boomu inwestycyjnego, mam firmę o innym profilu i ja już czuję skutki recesji obroty spadły o 50%, dobrze, że nie inwestowałem bo już bym się przejechał jak sporo moich kolegów. Braciszek co buduje maltę w Poznaniu mówi, że w budowlance recesja zacznie się w połowie kwietnia, kiedy skończą się bieżące zlecenia, więc nie napinaj się. Jak to sobie poukładasz i rozwiążesz to twoja sprawa i twoich pieniędzy, napewno będziesz musiał być bardziej elastyczny niż do tej pory takie czasy idą. Co do podlaskich mercedesów to kpiny z producentów okien na podlasiu uważam za nie na miejscu i jako przestawiciel określnej marki powineneś się z tym powstrzymać. Podlasie to zacofany region, wiem z niego pochodzę, co jest z jednej strony minusem, a z drugiej plusem. In plus są koszty pracy, taki producent z podlasia ma koszty pracy ok. 20% mniejsze od jezierskiego, więc za prównywalny produkt moze zarządać ceny 20% mniejszej, pytanie czy jest taki produkt w stanie wykonać, pewnie teraz jeszcze nie, uczy się ... ale za kilka lat .... nie jestem pewien, czy sam nie ustawisz się w kolejce do niego ... a że to ludek pamiętliwy to zacytuje ci opinię o podlaskim merolu i będzie ci głupio. :)

WaldiM - o merolu nie ja mówiłem wiec proszę - czytaj uważnie i do kogo innego ten komentarz

Jasne ze trzeba być elastycznym ale tez trzeba byc świadomym innych zagrożeń

W samochodzie nie oszukasz i zamiast konia mechanicznego nie wstawisz osła

W oknach możesz i spadek zamówień z lat 1999-2005 zaowocował nie tylko plajtami wielu firm produkujących okna lecz tez zamiana konia na osła. Gówniany produkt za gówniane pieniądze z gównianym montażem - wszystko gówniane byleby tylko przetrwać.

Efekty tego widać po dziś dzień i możesz nie wieżyc ale powoli podstawa działa wielu firm montażowo-handlowych jest wymiana i poprawa tego co w tamtych latach spierdzielono

Były firmy które trzymały standard tak samo jak był jest i będzie klient który za określoną cenę wymaga odpowiedniego produktu jak i ma zupełnie inne podejście do okien jak większość z Was

No i na koniec - nie zdziw się jak licząc na spadek cen zaskoczy cie ich dość radykalna podwyżka - myślisz ze producenci to samobójcy i będą do euro dokładać bo Pan Iksinski nie chce ich okien i liczy na 50% rabat?

Euro już przekroczyło 4,55 a 90% procent materiałów do produkcji DOBRYCH okien pochodzi z importu

Prorokuje ze tak jak kilka lat temu wyłożył sie Brokat tak w najbliższym czasie wyłoży sie każda firma która zechce iść na skróty ulegając presji kryzysu i oszukując bądź sprzedając prawie po kosztach

Samochody mimo krachu na rynku drożeją - jakby pod prąd oczekiwaniom klientów

Euro w górę pojazd w górę to dosyć prosta zasada, tylko o jednym nie napisałeś, dealerzy samochodowi zaczęli liczyć ceny pojazdów na początku tego roku w euro po 3,2 zł, bo były droższe niż w UE i zwyżka kursu zaskoczyła ich ze spodniami opuszczonymi na kolanach, nikt nie ubezpieczał ryzyka kursowego euro w górę haha, stąd podwyżki samochodów. Z tego co ja tam się orientuję to w naszym kraju produkuje się profile do okien i jezierski nie kupuje ich w niemczech, to samo dotyczy producentów szyb więc skąd niby ma być ta powyżka skoro kurs euro w górę chyba obniżka, bo koszty pracy przy recesji muszą iść w dół, no chyba że masz swoją prywatną ekonomię produktową lub posiadasz jakieś informacje kluczowe a nieznane w środowisku, to podziel się nimi obstawimy na giełdzie zarobimy ;)