Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam las!!!

Recommended Posts

Okazało się, że w rodzinie mamy las :D – sosnowy ok. 50-cio letni. I teraz pytania:

1. Czy sosna to dobry materiał na więźbę?

2. Ile taniej może wyjść więźba z własnego materiału zakładając, że muszę zatrudnić kogoś do ścięcia drzewa, przewiezienia do tartaku a potem jeszcze transport z Radomia do Warszawy?

3. Ile kosztuje pozwolenie na wycinkę?

4. Na ile wcześniej powinnam ściąć drzewo, żeby zdążyło się odpowiednio wysuszyć?

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

odpowiem na ostatnie pytanie - w zimie najlepiej ścinać - kiedy drzewa śpią (i nie mają w sobie dużo soków) przetrzeć trzeba niezadługo przed robieniem więźby bo będzie kłopot z przetartym drewnem (jak będzie długo leżeć bez przekładania to się pokrzywi... chociaż podobno to tylko kwestia wprawy żeby dobrze poukładać)

są ekipy które przecierają na budowie - zapytaj majkiego - on też miał swój las i przecierał drewno na swojej budowie

Okazało się, że w rodzinie mamy las :D – sosnowy ok. 50-cio letni. I teraz pytania:

1. Czy sosna to dobry materiał na więźbę? ...

tak

2. Ile taniej może wyjść więźba z własnego materiału zakładając, że muszę zatrudnić kogoś do ścięcia drzewa, przewiezienia do tartaku a potem jeszcze transport z Radomia do Warszawy?

nie orientuję sie w kosztach transportu drewna z Radomia do W- y

nic

nie ma czegos takiego jak "pozwolenie" - jest zawiadomienie /wniosek/ o wycinke

4. Na ile wcześniej powinnam ściąć drzewo, żeby zdążyło się odpowiednio wysuszyć?

w zaleznosci od średnic /krócej schnie cienka deska od grubej murłaty/

lecz co do wbudowania jako więźba nie ma scisłych reguł

jedni wbudowują surowe prosto z tartaku inni suszą rok

nic

nie ma czegos takiego jak "pozwolenie" - jest zawiadomienie /wniosek/ o wycinke

Tutaj najlepiej spytać się u lokalnego leśniczego. Posiadając działkę, na której stało drzewo, które chciałem usunąć musiałem wystąpić do gminy o zgodę na wycinkę. Dotyczyło ono w sumie tylko jednej dużej brzozy i kilku małych innych drzewek, ale z tego co wiem, pozwolenie na wycinkę z gminy musi być, bo inaczej można kary dostać.

Nie wiem jak to wygląda w przypadku posiadania lasu jako działki leśnej na własność. Bo to w naszym kraju różnie bywa i nie zawsze na własności można robić co się chce.

panikierowniczka napisał:

1. Czy sosna to dobry materiał na więźbę?

oczywiście że dobry

i tu jest pies pogrzebany, czy to się tak bardzo opłaca, musisz dobrze policzyć, ja wycinałem 6 drzew, sosna, musiałem wyciąć aby postawić domek:wink:

i tak za wycięcie zapłaciłem 100 zł + transport do tartaku 100 zł + przetarcie 300 zł razem 500 zł a otrzymałem około 2m3 desek ale jak bym jeszcze te deski wyrównał to pewnie zostało by jakieś 1.5 m3 licząc m3 po 400 zł mamy deski wartość 600 zł, tak wię c zaoszczędziłem 100 zł a problemów co nie miara.

w zeszłym roku musiałem wyciąć jedną sosnę, ale pomny ostatniego doświadczenia, popytałem kto mi wytnie i zabierze sobie drzewo, znalazł się chętny i po kłopocie.

Tak więc moje zdanie znasz, raczej się nie opłaca. :wink: :wink:

a jeszcze jedno

wiesz jak to jest z rodziną ? ponoć na zdięciu się najlepiej wychodzi a nie w interesach.

powodzonka

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D

i tu jest pies pogrzebany, czy to się tak bardzo opłaca, musisz dobrze policzyć, ja wycinałem 6 drzew, sosna, musiałem wyciąć aby postawić domek:wink:

i tak za wycięcie zapłaciłem 100 zł + transport do tartaku 100 zł + przetarcie 300 zł razem 500 zł a otrzymałem około 2m3 desek ale jak bym jeszcze te deski wyrównał to pewnie zostało by jakieś 1.5 m3 licząc m3 po 400 zł mamy deski wartość 600 zł, tak wię c zaoszczędziłem 100 zł a problemów co nie miara.

No właśnie boję się, że się nabiegam a oszczędność niewielka

wiesz jak to jest z rodziną ? ponoć na zdięciu się najlepiej wychodzi a nie w interesach

No co ty, właścicielką jest moja ukochana teściowa

to faktycznie nie ma problemu

naprawdę musisz sobie to dobrze policzyć, czy to się opłaca, w moim regionie drzewo na więźbę jest po 550 zł za m3, jeżeli policzymy że potrzeba na dach np. minimum 6m3 /ale masz to w planie/ mamy kwotę 3300 zł, ekspertem nie jestem ale aby uzyskać te 6m3 musimy mieć jakieś 10 m3 drzewa surowego przetarcie w tartaku to jakieś 500 zł + transport do tartaku powiedzmy 200 zł +goście do wycięcia, powiedzmy 200zł

razem więc mamy 900 zł

zakładam że mamy wydane 1000 zł i teraz dochodzi transport do stolicy powiedzmy że to kwota 500 zł, tak więc mamy wydane 1500 zł

czyli w kieszeni zostało 1800 zł :wink: :wink:

jeśli by tak było to wychodzi że się opłąca :o

ale proponuję popytać co gdzie ile kosztuje i dopiero podjąć decyzję.

najpierw składa sie wniosek do leśniczego o wycięcie, on wyznacza drzewa, ty wycinasz a on nabija numery i wydaje asygnatę - drzewo jest legalnie pozyskane, Nic to nie kosztuje. Mam własny las i właśnie pozyskuję drewno. Ceny zależą od regionu - musisz się zorientować u siebie. Wycięcie i zrywka to jakieś 500zł za 25 sztuk. Transport za kurs do 100 km to 500zł (do 24mp). Trak można zamówić przewoźny - przyjadą i na miejscu potną jak potrzeba. Dzięki temu mogłem sobie pozwolić na ekstrawagancję w postaci widocznych belek stropowych (16 na 26 cm). Kwestie ekonomiczne trzeba dokładnie przeliczyć. Może sprzedać coś z lasu a kopić gotowy materiał na miejscu? Przemyśl różne warianty.

to faktycznie nie ma problemu

naprawdę musisz sobie to dobrze policzyć, czy to się opłaca, w moim regionie drzewo na więźbę jest po 550 zł za m3, jeżeli policzymy że potrzeba na dach np. minimum 6m3 /ale masz to w planie/ mamy kwotę 3300 zł, ekspertem nie jestem ale aby uzyskać te 6m3 musimy mieć jakieś 10 m3 drzewa surowego przetarcie w tartaku to jakieś 500 zł + transport do tartaku powiedzmy 200 zł +goście do wycięcia, powiedzmy 200zł

razem więc mamy 900 zł

zakładam że mamy wydane 1000 zł i teraz dochodzi transport do stolicy powiedzmy że to kwota 500 zł, tak więc mamy wydane 1500 zł

czyli w kieszeni zostało 1800 zł :wink: :wink:

jeśli by tak było to wychodzi że się opłąca :o

ale proponuję popytać co gdzie ile kosztuje i dopiero podjąć decyzję.

tylko jak uzyskasz 10 m3 drzewa po scince to mozesz go sprzedac za ok 2 000, czyli w kieszeni tez masz 1800, tylko bez roboty :-)

Trak można zamówić przewoźny - przyjadą i na miejscu potną jak potrzeba
Niby fajnie ale gdzie ja będę trzymała to drewno. Myślałam, ze zawiozą mi je do tartaku potna podsuszą, zaimpregnują a ja odbiorę wszystko na gotowo - tylko wrzucać na dach. Coraz bardzie się zastanawiam czy to się opłaca :( A tyle miałam radochy jak się o tym lesie dowiedziałam :(

No to mnie znalazłaś :wink:

Większość już Ci odpisałem, ale z tym tartakiem to się zastanów. Już tu kiedyś pisałem : tartak może Cię obskubać :roll: Jakby mi ktoś powiedział w tartaku, że z surowego drzewa jest prawie ( 0,6-0,7 ) ilości "wyjściowej" i jest tyle trocin i odpadów, to powiedziałbym, że ktos tu kogoś chce wy... korzystać :evil:

A tak widziałem na własne oczy - jest wielki stos trocin i kupa ścinek do palenia - no to akurat dobrze ... :D

Zezo - efekt skali - jest coś takiego :wink: Dla 6 drzew to się nie ma co pierniczyć. Ja miałem 60, dołożyłbym jeszcze ze 40 i bym miał komplet na dach.

Ale wiesz, różnica między 350 zł/m3 ( mój koszt ) a 700 na składzie, to już jest gra warta świeczki :p

pozdrawiam, majki

PS. Zdjęcia, jak to wyglądalo na żywo u mnie w dzienniku.

A czy nie można się w tym lesie wybudować? Zrobić sobie małą leśniczówkę.
Tu może być mały problem - las jest dłuuuuugi ale tylko 12 m szeroki. :-? No i jak wybuduję dom to przez najbliższe 30 lat nie będzie mnie stać na takie ekstrawagancjie jak leśniczówka :(

Na wąską działkę jakiś wąski domek ;)

Ja myślałem bardziej o zamianie - obecna działka na lasek.

Pozdrawiam

Moim zdaniem to się bardzo opłaca oczywiście pod warunkiem, że się zamówi tartak "ruchomy" no i np. u teściowej poskładujesz trochę drewna przez czas do budowy.

Z transportem bym nie przesadzał - wystarczy podzwonić po gościach z ogłoszeń (koniecznie w Radomiu bo taniej) i na pewno znajdą się tacy co przewiozą max. 9m. belkę.

Xzbyszek napisał

tylko jak uzyskasz 10 m3 drzewa po scince to mozesz go sprzedac za ok 2 000, czyli w kieszeni tez masz 1800, tylko bez roboty

dobrze kombinujesz :D :D :D :D

tak na marginesie to powiedz w jakim regionie drzewo po ścince i to sosna kosztuje 200 zł za m3 ??

w świetokrzyskim wołali coś powyżej 100zł, może zrobimy jakiś interes ??

:wink: :wink: