zezo 16.01.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 No ci mili Panowie z tartaku no to masz szczęście że masz takich miłych panów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 16.01.2008 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 no jeszcze ich niemam ale mam nadzieje, że się jacyś znajdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.01.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 "ukochana teściowa, "mili panowie" To jakaś bajka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 16.01.2008 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 no bo ja jeszcze nie zaczęłam budowy i mam pozytywne nastawienie do świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 16.01.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 http://forum.muratordom.pl/nie-wierzylam,t121336.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 no bo ja jeszcze nie zaczęłam budowy i mam pozytywne nastawienie do świata aaaa idealista ja tez kiedys byłem cnotliwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.01.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Nie wiem jak to wygląda w przypadku posiadania lasu jako działki leśnej na własność. Bo to w naszym kraju różnie bywa i nie zawsze na własności można robić co się chce. Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.01.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Echhh jak tak czytam te "idealistyczne" wizje nt. przeróbki drzewa ... Sam je miałem - przy tartaku jezdnym - do pomocy musiało być dwóch ludzi. Byłem ja z Tatą - dniówka od 8 do 17, odbieranie ścinek, noszenie belek ... 4 dni - smarowanie Fobosem - prawie 2 DWA miesiące sobota i niedziela - przekładanie z kupki na kupkę, smarowanie, zdejmowanie oflisu, układanie na kupkce, wypoziomowanej z przekładkami, coby sobie schło ... - zwózka : kierowca z HDS-em ale : wrzucić mu na samochód, albo na widły HDS-a, rozładować HDS-a ... To sobie przeanalizuj i podejmij decyzję, czy ten koszt pracy to dodatkowe 300-400 zł/m3 warte poniesienia ... Ja zrobiłbym to ponownie, ale to moja decyzja. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.01.2008 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Trochę w tym racji jest...W tartakach to mają do tego wszystkiego i narzędzia i ludzi i sposoby...A każdy z nas musi się imać na różne cuda...Czasem to faktycznie się więcej człowiek nalata niż to wszystko warte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.01.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 A, jeszcze jedno ( ale przynudzam ). Ten las z którego była wycinka jest mój. Kupił go mój Dziadek ileś tam lat temu. Wychowywałem się w nim od małego, rósł razem ze mną. Teraz "szumi" mi na dachu. Bezcenne i nie do opisania .... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.01.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 To aż tak starego lasu można robić więźbe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.01.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Senser - nie załapałem. No chyba im starszy tym lepszy ( większe drzewa ). Moje miały od 35 do blisko 50 lat. Max średnica to było 50 cm, średnio po 30-35 cm średnicy. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 16.01.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 To aż tak starego lasu można robić więźbe?? Z choinki krokwi nie wystrugasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis 16.01.2008 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 2. Ile taniej może wyjść więźba z własnego materiału zakładając, że muszę zatrudnić kogoś do ścięcia drzewa, przewiezienia do tartaku a potem jeszcze transport z Radomia do Warszawy? Mój znajomy wozi samochodem dostawczym z lawetą po nieco ponad 1 PLN za kilometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 16.01.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Czy to jest pierwszy las w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 16.01.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Ja też mam las Własnie dziś mąż załatwił wycinkę ponad 200 drzew, głownie jodła i trochę sosny. Starczyłoby na płazówkę, bo drzewa grube i proste, ale chyba sie nie zdecyduję. Robocizna jest jednak droższa niż przy murowanym Dają nam 300 zł za kubik, po zrywce (nie wiem jeszcze ile ta zrywka będzie kosztować) - miejscowy tartak i też się bije z myślami co zrobić. Do miejsca budowy mam 100 km, więc transport, do tego bujanie się z tartakiem, układanie tego drewna na działce. Może lepiej sprzedać i kupić za to pustaki... Oprócz tego z innego lasu wycinam dęby. Powinno starczyć na schody i podłogi. Zawsze marzyły mi się dębowe dechy i... podłogówka. Szkoda, że to połączenie to nienajlepszy pomysł Co do dębów, to przynajmniej wiem, że nie opłaca sie sprzedawać surowego drzewa, choć za kubik płacą 700 zł. Ach te dylematy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.01.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Z jodły nie warto płazów robić. Capi. Kacym g.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr Eco 16.01.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Ja tez planuje w tym roku wycinke drzew na wiezbe, tylko ze u mnie las ma babcia . Jest o tyle dobze, ze lasek znajduje sie okolo. 5 km od domu babci, wiez z przewiezieniem na plac do niej nie bedzie problemu. Wujo ma ciagnik, wiec heja i do przodu. Planuje rowniez zamowic ten obwozny tartak. W tamtym roku juz babci ciol krokwy i deski na obore, takwiec jest o.k Z przewiezieniem juz wycietej i przeschnietej wiezby, do mnie na plac budowy tez nie jest daleko. Jakies 8 km. Wiec w moim przypadku to sie bardzo oplaca, gdyz u mnie wiezba chodzi od 700zl w zwyz, a mi tego potrzeba z 8 M3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 16.01.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Czy to jest pierwszy las w tym miejscu? Tak a jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 16.01.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Z jodły nie warto płazów robić. Capi. Kacym g.... Dlaczego? W grudniu rozmawiałam z cieślami i mówili, że jodła jest równie dobra jak świerk, tylko na początku trochę "pachnie". Także murator podaje jodłę jako dobry budulec na płazówkę. http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany/bale-pachnace-zywica,6325_3597.htm Bardzo proszę o rozwinięcie myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts