Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam las!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Echhh jak tak czytam te "idealistyczne" wizje nt. przeróbki drzewa ... Sam je miałem :roll: :lol:

- przy tartaku jezdnym - do pomocy musiało być dwóch ludzi. Byłem ja z Tatą - dniówka od 8 do 17, odbieranie ścinek, noszenie belek ... 4 dni

- smarowanie Fobosem - prawie 2 DWA miesiące sobota i niedziela - przekładanie z kupki na kupkę, smarowanie, zdejmowanie oflisu, układanie na kupkce, wypoziomowanej z przekładkami, coby sobie schło ...

- zwózka : kierowca z HDS-em ale : wrzucić mu na samochód, albo na widły HDS-a, rozładować HDS-a ...

To sobie przeanalizuj i podejmij decyzję, czy ten koszt pracy to dodatkowe 300-400 zł/m3 warte poniesienia ...

Ja zrobiłbym to ponownie, ale to moja decyzja.

pozdrawiam, majki

A, jeszcze jedno ( ale przynudzam :wink: ).

Ten las z którego była wycinka jest mój. Kupił go mój Dziadek ileś tam lat temu. Wychowywałem się w nim od małego, rósł razem ze mną. Teraz "szumi" mi na dachu.

Bezcenne i nie do opisania ....

pozdrawiam, majki

Ja też mam las :-D Własnie dziś mąż załatwił wycinkę ponad 200 drzew, głownie jodła i trochę sosny. Starczyłoby na płazówkę, bo drzewa grube i proste, ale chyba sie nie zdecyduję. Robocizna jest jednak droższa niż przy murowanym :-? Dają nam 300 zł za kubik, po zrywce (nie wiem jeszcze ile ta zrywka będzie kosztować) - miejscowy tartak i też się bije z myślami co zrobić. Do miejsca budowy mam 100 km, więc transport, do tego bujanie się z tartakiem, układanie tego drewna na działce. Może lepiej sprzedać i kupić za to pustaki... Oprócz tego z innego lasu wycinam dęby. Powinno starczyć na schody i podłogi. Zawsze marzyły mi się dębowe dechy i... podłogówka. Szkoda, że to połączenie to nienajlepszy pomysł :-? Co do dębów, to przynajmniej wiem, że nie opłaca sie sprzedawać surowego drzewa, choć za kubik płacą 700 zł. Ach te dylematy!

Ja tez planuje w tym roku wycinke drzew na wiezbe, tylko ze u mnie las ma babcia :lol: . Jest o tyle dobze, ze lasek znajduje sie okolo. 5 km od domu babci, wiez z przewiezieniem na plac do niej nie bedzie problemu.

Wujo ma ciagnik, wiec heja i do przodu. Planuje rowniez zamowic ten obwozny tartak. W tamtym roku juz babci ciol krokwy i deski na obore, takwiec jest o.k

Z przewiezieniem juz wycietej i przeschnietej wiezby, do mnie na plac budowy tez nie jest daleko. Jakies 8 km.

Wiec w moim przypadku to sie bardzo oplaca, gdyz u mnie wiezba chodzi od 700zl w zwyz, a mi tego potrzeba z 8 M3. :D

Z jodły nie warto płazów robić. Capi. Kacym g.... :D

Dlaczego? W grudniu rozmawiałam z cieślami i mówili, że jodła jest równie dobra jak świerk, tylko na początku trochę "pachnie". Także murator podaje jodłę jako dobry budulec na płazówkę.

http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/sciany/bale-pachnace-zywica,6325_3597.htm

Bardzo proszę o rozwinięcie myśli :)