Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena za stan surowy

dokr11

Recommended Posts

witam

Mamy juz gotowy projekt domu-150m2 i wolnostojacy garaz 9x6 m.Dach

czterospadowy.Solidny strop.

3 wykonawców zaproponowalo nam cene za stan surowy -chyba otwarty 70

tys.zł. Prosze powiedzcie-czy to duzo?Planowana budowa -Dobrzykowice

Ola

Domek z użytkowym poddaszem, pow.ok 130 użytkowej ,niepodpiwniczony ,w bryle garaż ( Poludniowa z Hb Studio) dach 2 spadowy ...............cena za stan surowy z gotowym dachem( orrynnowanie,kosze,obróbka kominów i okien),wyprowadzone media...............cena uwaga :o :o :o :o 82000.

Strasznie droga ta firma........nie interesuje ich z czego będą budowali :-?

Jeśli nie zejdą z ceny będziemy szukać dalej :(

Dom 123 m2 z użytkowym poddaszem + garaż, budowa z Ytonga, certyfikowana firma 37 tys. netto bez dachu, dach 17 tys. netto (węźba + pokrycie).

Po długich poszukiwaniach, 24,5 tys. brutto od fundamentów do stropów - polecany murarz z ekipą, więżba 3 tys., dach na gotowo z rynnami, oknami 8,5 brutto.

Budowa w woj. łódzkim.

Zastanawiam się jeszcze nad sprowadzeniem Ytonga na własną rękę z Austrii, w cenie "naszej" 36 cm wychodzi "ich" 40 cm z transportem.

Pozdrawiam - Daniel

Dałam 55 tys, z więźbą. Wiem, ze przepłaciłam, ale jak szukałam, to nikt nie chciał zejść poniżej 60 :( Był koniec czerwca, a ja bardzo chciałam już zacząć. Troche teraz żałuje, ale ekipa zrobiła na tip top - to im trzeba przyznać (bez pilnowania, materiały brali dla nas na krechę z hurtowni, bo kredyt mieliśmy jeszcze nie przyznany).

Ja bym na Twoim miejscu tak nie rozpaczał. Zaczynam na początku marca (jak pogoda pozwoli) - stan surowy z więźbą, deskowaniem +papa ... 70 tys. zł

Jak pytałem poleconych górali chcieli 65 tys. ale miałem się martwić o barak itp. Pomyślałęm o rodzinnych stronach żony (Ostrołęka) - dwie oferty jednakowe 300PLN/m2 pow. całkowitej (w moim przypadku 250m2- więc nie taniej... no i poprzestałem na tym pierwszym za 70 tys...

Dom 123 m2 z użytkowym poddaszem + garaż, budowa z Ytonga, certyfikowana firma 37 tys. netto bez dachu, dach 17 tys. netto (węźba + pokrycie).

Po długich poszukiwaniach, 24,5 tys. brutto od fundamentów do stropów - polecany murarz z ekipą, więżba 3 tys., dach na gotowo z rynnami, oknami 8,5 brutto.

Budowa w woj. łódzkim.

Zastanawiam się jeszcze nad sprowadzeniem Ytonga na własną rękę z Austrii, w cenie "naszej" 36 cm wychodzi "ich" 40 cm z transportem.

Pozdrawiam - Daniel

Daniel

Jak juś sciągniesz to daj znać jak to Ci rzeczywiscie wyszło i w jaki sposób sciagnełes sobei ten materiał i oczywiście za ile???

:D

wklejam dla przykładu :wink:

otrzymaną dziś propozycję kosztorysu na nasz dom:

bez kosztu materiałów

Wycena robocizny stanu surowego otwartego budynku mieszkalnego:

Pz=169,2m2 Pu=235m2 Pc=282m2 K=1057m3

I. Fundament:

1. ławy fundamentowe 85,4mb x 84zł 7170,-

2. ściany fundamentowe 94m2 x 56zł 5264,-

3. ocieplenie ścian fundamentowych 65m2 x 46zł 2990,-

4. słupy żelbetowe do poziomu 0,0 11szt. x 150zł 1650,-

5. podłoże betonowe 142m2 x 38zł 5396,-

22470,-

II. Tarasy:

1. wejściowy:

a/ fundament 12,5mb x 49zł=612zł

b/ murek oporowy 10m2 x 55zł=550zł

c/ schody 12,7mb x 92zł=1170zł

d/ płyta żelbetowa 9m2 x 50zł=450zł

razem: 2782zł

2. ogrodowy:

a/ fundament 10mb x 49zł=490zł

b/ murek oporowy 6m2 x 55zł=330zł

c/ schody 26,8mb x 92zł=2466zł

d/ płyta żelbetowa 15,4m2 x 50zł=770zł

razem: 4056zł

Tarasy razem: 6838,-

III. Parter:

1. ściany (25cm) 202m2 x 49,50zł 10000,-

2. ściany (12cm) 86,4m2 x 33zł 2852,-

3. kominy 3szt. x 600zł 1800,-

4. słupy żelbetowe 11szt. x 300zł 3300,-

5. schody żelbetowe 16 stopni x 92zł 1472,-

6. strop żelbetowy 149,5m2 x 106zł 15847,-

lub strop Teriva 149,5m2 x 76zł =11362zł nie liczony

35271,-

IV. Poddasze:

1. ściany (25cm) 125,8m2 x 52zł 6542,-

2. ściany (12cm) 113m2 x 35zł 3954,-

3. kominy do dachu 3szt. x 650zł 1950,-

4. wieniec żelbetowy ze słupkami 38,5mb x 96zł 3696,-

16142,-

V. Więźba + kominy nad dachem:

1. więźba dachowa 277,8m2 x 37zł 10279,-

2. kominy nad dachem 3szt. x 700zł 2100,-

12379,-

Całość ogółem: 93 100zł + VAT !!! :roll:

Zostawiam bez komentarza..

Budowa w woj. łódzkim.

Pozdrawiam - Daniel

Daniel

Jak juś sciągniesz to daj znać jak to Ci rzeczywiscie wyszło i w jaki sposób sciagnełes sobei ten materiał i oczywiście za ile???

Pewnie że dam znać, na razie czekam na nowe ceny bo się mają zmienić (zobaczymy ile zdrożeje :( ), co do transportu to spedycja, która wozi dla firmy, w której pracuję powiedziała mi 550 Euro netto za samochód (37 palet). Postaram się jeszcze o ceny na nadproża i elementy docieplenia wieńca.

Mam cenę z Xelli Sieradz, materiały na cały dom (ściany, nadproża, docieplenie wieńca) łącznie z klejem to 43 tys. brutto (ściana 36 cm). Też będą podnosić ceny w lutym.

Pozdrawiam - Daniel

Ja za Z12 z pracowni Z500 dostałem od różnych ekip następujące ceny (od najniższej):

- 20 tys. zł za stan surowy zamknięty

- 19 tys. zł bez dachu (fundamenty, ściany zewn., wewn. kominy, strop itp., bez więźby)

- 23 tys. zł bez dachu (analogicznie jak powyżej)

- 35 tys. stan surowy zamknięty

- 58 tys. stan surowy zamknięty

Okolice Krakowa.

Myślmy się dogadali na 40000 z góralami,

nie szukaliśmy u innych wykonawców bo górali znamy,

dom 140+20 garaż

dach dwuspadowy

cena do ręki za stan surowy zamknięty z tym że będę budować z nimi, m.inn. wstawiać okna i na ile czas pozwoli - murować a oni będą potem pomagać przy instalacjach i wykończeniówce - jakoś się później dogadamy co do cen.

Materiały sam kupuję, biegam i załatwiam też sam, i projekt sam przerabiam, będę wszystko nadzorować osobiście (będę sobie kierbudem). Kierbud przystawi pieczątki gdzie trzeba ale cała budowa na mojej głowie.

Górale muszą mieć swoje narzędzia auto i paliwo bo kawałek za poznań jest, ale postawię im garaż blaszany. Myślę nad przyczepą kempingową.

Więc co do wycen warto by również pytać o warunki czy wymagania ekipy, czasem na działce nie ma prądu, wody WC, w takim polu nikt nie będzie robił za tą samą cenę jak na wyposażonej działce.

Ja planuje zamknąć się w 150 000 tyś za domek. Mam niepodpiwniczony dom z garażem. Powierzchnia parteru 120 metrów ( w tym garaż ) plus poddasze nieuzytkowe 57 m2. Całoś inwestycji chcę zamknąć w 350 000 brutto. realne?

Jak najbardziej. Jeszcze Ci na meble, sprzęt, używany samochód i urządzenie ogrodu zostanie. Trzeba tylko uwazać na oszustów i nie ulegać emocjom.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie.

może faktycznie źle to napisałem, przeważnie budynki mają około 140 m2 + garaż około 18 + pomieszczenie gospodarcze około 8 i w atkim przypadku liczymy 350x140,

w przypadku jaki opisałeś powyżej wiadomo że kosztowałoby inaczej

Reasumijąc cena około 350 zł m2 jest za powierzchnię mieszkalną.

6 pokoi, 1 kuchnia, spiżarka, jadalnia, 2 łazienki, kotłownia, garderoby, garaż

http://www.archon.pl/index.php?act=12_a&sid=m3ff157108a859&lang=pl

--------------------------------------------------------------------------------

Powierzchnia domu bez garażu, strychu 170,4 m2

Powierzchnia garażu 38,2 m2

Kubatura 879 m3

Powierzchnia zabudowy 155,5 m2

powierzchnia użytkowa 154,9 m2

stan surowy otwarty:

I 660 tys z ich materiałem - nie pytałem czy jeszcze do tego mam doliczyć VAT. Chyba się pomylili i wycenili mi stan developerski.

II robocizna 56 tys bez dachu, 33 tys. dach z materiałem, ale bez dachówki i rynien

III 38 tys. + 7% VAT bez dachu, ale z więźbą. W tym kierownik budowy, koparko-spycharka, jakiś ciężki sprzęt ubijający, garaż na sprzęt i socjalkę, ogrodzenie budowlane frontowe.

Podpisałem umowę z tą III ekipą, bo wycenili rozsądniej, ale patrząc jak dostawałem wyceny to jakbym poszukał jeszcze czwartej ekipy to by było jeszcze taniej.